De astazi, e mai avantajos sa-ti faci intreprindere individiuala decat PFA

start-upNoua lege privind functionarea persoanelor fizice autorizate (PFA) si a intreprinderilor individuale a intrat in vigoare astazi, 16 ianuarie. Limitarile privind numarul de angajati si obiectele de activitate fac astfel ca functionarea sub forma unei intreprinderi individuale sa fie mai avantajoasa decat in varianta PFA.

Astfel, daca pana in prezent legea nu impunea nici o limita in ceea ce priveste numarul de activitati sau al salariatilor, conform noilor reglementari PFA-urile vor putea inscrie in obiectul de activitate maximum 5 grupe de activitati conform Clasificarii Activitatilor din Economia Nationala (CAEN). O grupa de activitati are, de regula 3-5 coduri CAEN, dar sunt si grupe cu mai multe coduri sau mai putine, uneori chiar un singur cod.

Cat priveste numarul de salariati,  noile reglementari prevad ca  ”PFA poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta”.

Si in cazul intreprinderilor individuale s-au impus limitari legate de numarul de salariati si cel al activitatilor desfasurate, dar aceztea sunt mai putin restrictive. Astfel, o intreprindere inviduala va putea avea 8 angajati si 10 clase de activitati. Din aceasta perspectiva, si cum nu exista alte diferente majore in ceea ce priveste functionarea PFA sau a unei intreprinderi individuale, se poate ca dintre cele doua forme de organizare, ultima este cea mai avantajoasa.

In cazul PFA-urior sau intreprinderilor individuale existente, acestea au la dispozitie un termen de doi ani pentru a se adapta noilor reglementari, in caz contrar riscand radierea. De asemenea, PFA-urile existente au posibilitatea de transformare in intreprinderi individuale.

Daca doriti mai multe informatii despre procedura infiintare a unui PFA sau a unei intreprinderi individuale, va puteti programa pentru o consultanta la sediul Antreprenor din Iasi, str. Arcu nr.5, tel. 0745-650.340, e-mail contact@antreprenor.eu.

De saptamana viitoare, poti obtine mai usor codul de TVA

birocratiaFirmele care doresc sa se inregistreze in scopuri de TVA vor reusi sa faca acest lucru mai usor, incepand de saptamana viitoare, promite – intr-o postare pe Facebook – Florin Jianu, noul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.  Celebrul formular 088, care a dat batai ani la rand antreprenorilor care doreau sa devina platitori de TVA, va fi eliminat – spune Florin Jianu.

Ministrul Florin Jianu a dat asigurari marti, 10 ianuarie 2017, ca raspunde astfel solicitarilor insistente ale mediului de afaceri, care acuzat in repetate randuri de subiectivism in interperetarea prevederilor legale in ceea ce priveste acordarea codului de TVA. ”Formularul 088 va fi eliminat in aceasta saptamana” – scrie Jianu pe contul sau de Facebook.

” Este poate cea mai toxica forma de birocratie, mentionat in Raportul Doing Business 2017 ca forma de ingreunare a afacerilor in Romania. De asemenea, pentru prima oara in ultimii 8 ani, in 2016 numarul firmelor inchise este mai mare decat numarul firmelor deschise” – explica Jianu.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat mai precizeaza ca intreg anul 2016, mediul de afaceri a cerut in mod repetat eliminarea acestei forme de birocratie si umilinta la adresa firmelor romanesti. Dovada stau zecile de comunicate, plangeri, adrese trimise de firme sau reprezentantii mediului de afaceri.

”Nu e nevoie de luni, ani de zile sa poti lua masuri cerute insistent de mediul de afaceri, ci, trebuie pur si simplu sa le asculti nevoile si sa actionezi” – isi incheie Jianu postarea de pe Facebook.

Desi noul ministru nu a explicat care va fi exact noua procedura de inregistrare in scopuri de TVA, este de asteptat ca acest lucru sa se poata realiza prin completarea online a unui formular.

Dispare acordul asociatiei de proprietari la infiintarea unei firme?

formular-asociatie-proprietari

Acesta este formularul de care ar urma sa scapam de la inceputul anului viitor

Una dintre cele mai enervante proceduri ce trebuie indeplinita la infiintarea unei firme, obtinerea acordului presedintelui asociatiei de proprietari si a catorva vecini pentru stabilirea sediului, ar putea fi eliminata de la inceputul anului viitor, daca la sediul declarat nu se desfasoara activitate.

Primele entitati care vor beneficia de aceast relativ avantaj birocratic ar putea fi persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale (II) si intreprinderile familiale (IF).

Potrivit modificarilor legislative adoptate recent la Odonanta 44/2008 privind functionarea persoanelor fizice autorizare (PFA), intreprinderilor individuale (II) si intreprinderilor familiale (IF), la articolul 9 după alineatul (2) din Ordonanta se introduce un nou alineat, alin. (21 ) cu următorul cuprins: „(2¹) Dacă la sediul profesional, imobil cu destinatie de locuinta, nu se desfăşoară nicio activitate economică, persoana fizică, titulară a PFA, titularul întreprinderii individuale sau membrul întreprinderii familiale care are dreptul de folosinţă asupra imobilului depune o declaraţie pe proprie răspundere, sub semnătură privată, prin care atestă faptul că la sediul profesional nu desfăşoară activitate economică, în acest caz nefiind necesare formalităţile prevăzute de art. 42 din Legea nr.230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, cu modificările şi completările ulterioare ”

Astfel, potrivit art. 42 din legea 230/2007, schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinatia initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.”

Pana acum, chiar daca la sediul social sau profesional PFA-urile, de exemplu,  nu desfasurau nicio activitate, Registrul Comertului intrepreta stabilirea sediului acasa la detinatorii entitatii juridice nou-create drept o schimbare a destinatiei locuintei. Prin urmare, conform acestei interpretari, ONRC solicita si in prezent acordul asociatiei de proprietari si vecinilor direct afectati, pe baza unui formular standard emis de aceasta institutie.

Noua reglementare, care va intra in vigoare la inceputul anului viitor, elimina practic aceasta operatiune, in cazul in care la sediul profesional al PFA-urilor, II-urilor sau IF-urilor nu se desfasoara nicio activitate. Ramane de vazut daca Registrul Comertului va interpreta aceasta modificare ca fiind aplicabila si in cazul stabilirii unui sediu social fara activitate la un SRL, intrucat modificarile descrise mai sus fac referire doar la PFA-uri, intreprinderi individuale sau familiale.

Ai PFA sau Intreprindere individuala? Vezi ce trebuie sa faci conform noilor reglementari!

registrul-comertului-iasi

Modificarile privind functionarea PFA si a intreprenderilor individuale vor trebui operate la Registrul Comertului

Noua lege privind functionarea persoanelor fizice autorizate (PFA) si intreprinderilor individuale va intra in vigoare la jumatatea lunii ianuarie a anului viitor. Legea a fost deja promulgata de presedintele Klaus Iohannis iar prevederile ei vor fi puse in aplicare in termen de 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

PFA: Maxim 3 salariati si 5 grupe de activitati CAEN

Principalele schimbari care privesc PFA-urile si intreprinderile individuale sunt legate de obiectele de activitate pe care acestea le pot desfasura si numarul de salariati pe care il pot avea. Astfel, daca pana in prezent legea nu impunea nici o limita in ceea ce priveste numarul de activitati sau al salariatilor, conform noilor reglementari PFA-urile vor putea inscrie in obiectul de activitate maximum 5 grupe de activitati conform Clasificarii Activitatilor din Economia Nationala (CAEN). O grupa de activitati are, de regula 3-5 coduri CAEN, dar sunt si grupe cu mai multe coduri sau mai putine, uneori chiar un singur cod. Cat priveste numarul de salariati,  noile reglementari prevad ca  ”PFA poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta”

Intreprinderea individuala: pana la 8 salariati si 10 grupe de activitati

Si in cazul intreprinderilor individuale s-au impus limitari legate de numarul de salariati si cel al activitatilor desfasurate. Astfel, o intreprindere inviduala va putea avea 8 angajati si 10 clase de activitati. Noile prevederi nu vor avea efecte semnificative asupra intreprinderilor familiale care oricum nu puteau avea salariati, iar modificari legate de activitatile ce pot fi desfasurate nu au fost operate.

Termen de 2 ani pentru intrarea in legalitate

Legea ofera PFA-urilor si intreprinderilor individuale existente la data intrarii in vigoare a noilor prevederi legislative o perioada tampon de doi ani in care trebuie sa se adapteze noilor cerinte. Astfel, ele trebuie sa-si restranga obiectul de activitate, daca au mai multe clase decat prevede legea si sa se incadreze in  numarul de salariati prevazut. De asemenea, PFA-urile au si optiunea de a se transforma in intreprindere individuala (II). Toate aceste modificari trebuie operate la Registrul Comertului, insa daca dupa expirarea celor 2 ani nu au fost efectuate, PFA-ul si intreprinderile individuale risca radierea.

Daca doriti mai multe informatii despre procedura de operare a acestor modificari, va puteti programa pentru o consultanta la sediul Antreprenor din Iasi, str. Arcu nr.5, tel. 0745-650.340, e-mail contact@antreprenor.eu.

Studentii isi vor putea infiinta PFA sau intreprindere individuala fara taxe la Registrul Comertului

Noile prevederi ale Ordonantei 44/2008 privind functionarea persoanelor fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (II) si intreprinderi familiale, adoptate de deputati saptamana trecuta, stipuleaza si facilitati in ceea ce priveste deschiderea unei mici afaceri de catre studenti.

Astfel, potrivit noilor reglementari, studenţii care vor să înfiinţeze o afacere proprie sunt scutiţi de la plata taxelor pentru operaţiunile de înregistrare şi autorizare a unui PFA sau unei întreprinderi individuale prin oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale, precum şi de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenţă prestate de aceste oficii.

Ordonanta stabileste urmatoarele conditii pentru studentii care vor sa beneficieze de aceasta facilitate:

 • a) să urmeze cursurile unei instituţii de învăţământ superior acreditată în România;
 • b) să fie cel puţin în anul II de studiu şi să fi promovat, integral, la data solicitării, toate cerinţele programei de învăţământ prevăzute de senatul instituţiei;
 • c) nu a împlinit vârsta de 30 de ani.
 • d) Cererea de înregistrare şi autorizare a funcţionării PFA sau a întreprinderii individuale va fi însoţită de actul doveditor emis de instituţia de învăţământ superior, din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la lit. a) şi b)

Schimbarile adoptate de deuptati la Ordonanta 44/2008 mai prevad ca PFA-urile vor putea avea maxim 3 salariati si 5 clase de activitati CAEN, in timp ce intreprinderile vor putea functiona cu maxim 8 salariati si 10 clase de activitati. In cazul PFA-urilor si intreprinderilor individuale existente, acestea vor avea la dispozitie un termen de 2 ani pentru a se adapta la noile cerinte si a face modificarile de rigoare la Registrul Comertului, altfel risca radierea.

Intreprinderile individuale vor putea avea maxim 8 salariati

workersIn cateva zile, imediat dupa promulgarea de catre presedintele Klaus Iohannis, este de asteptat sa intre in vigorare modificarile adoptate de deputati la Ordonanta 44/2008 privind functionarea persoanelor fizice autorizate (PFA), intreprinderilor individuale (II) si intreprinderilor familiale (IF). In esenta, modificarile impun restrictii in ceea ce priveste numarul de angajati si al activitatilor desfasurate.

Maxim 8 salariati

Cea mai importanta modificare aprobata de deputati pare a fi cea legata de numarul de salariati. Astfel, daca pana in prezent legea nu limita numarul de salariati pe care-i poate avea o intreprindere individuala (II), noile prevederi legislative stabilesc ca ” Întreprinderea individuală poate angaja cel mult 8 salariaţi, terţe persoane, cu contract individual de muncă încheiat şi înregistrat în condiţiile legii şi poate stabili relaţii contractuale, în condiţiile legii, cu orice persoane fizice şi juridice, cu alte întreprinderi individuale, cu persoane fizice autorizate sau întreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic”. In acest fel, ca si PFA-urile, care vor filimitate la maxim 3 salariati, intreprinderile individuale nu vor mai fi pe picior de egalitate in raport cu SRL-urile, de exemplu, care pot avea un  numar nelimitat de angajati.

Cel mult 10 clase de activitati

De asemenea, un alt amendament important adoptat este cel referitor la numarul de activitati care pot fi desfasurate de o intreprindere individuala. Astfel, potrivit art 24, alin 1, ”Întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN.” De regula, o clasa contine 4-5 coduri CAEN, dar sunt si clase cu opt coduri de activitati, si clase cu un singur cod sau doua. Oricum, fata de PFA, care potrivit noilor reglementari vor putea avea maxim 5 clase de activitati, restrictia aplicata intreprinderilor individuale lasa mai mult spatiu de miscare in ceea ce priveste activitatile ce vor putea fi desfasurate.

Aceasta restrictie va determina intreprinderile individuale sa-si aleaga cu mai multa rigurozitate activitatile desfasurate si le va determina sa devina specializate pe anumite activitati, lucru care se intampla partial si pana acum.

Termen de 2 ani pentru intrarea in legalitate

Legea ofera intreprinderilor individuale existente la data intrarii in vigoare a noilor prevederi legislative o perioada tampon de doi ani in care trebuie sa se adapteze noilor cerinte. Astfel, ele trebuie sa-si restranga obiectul de activitate, daca au mai multe clase decat prevede legea.

Toate aceste modificari vor putea fi facute fara costuri la Registrul Comertului, insa daca dupa expirarea celor 2 ani nu au fost efectuate, intreprinderea individuala risca radierea.

”Cu 30 de zile înainte de împlinirea termenului prevăzut, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului publică pe pagina sa de internet listele cu PFA şi întreprinderile individuale care nu şi-au îndeplinit obligaţia de modificare a obiectului de activitate. Fiecare oficiu al registrului comerţului afişează la sediul său lista PFA/ întreprinderilor individuale din circumscripţia sa care nu şi-au îndeplinit obligaţia de modificare a obiectului de activitate, în condiţiile prezentei legi. În termen de 60 de zile de la împlinirea termenului , oficiul registrului comerţului radiază, din oficiu, PFA şi întreprinderile individuale care nu şi-au îndeplinit obligaţia prevăzută” – se precizeaza in articolul II al Ordonantei 44/2008.

Modificari importante pentru PFA-uri

Old way new way conceptIn cateva zile, imediat dupa promulgarea de catre presedintele Klaus Iohannis, este de asteptat sa intre in vigorare modificarile adoptate de deputati la Ordonanta 44/2008 privind functionarea persoanelor fizice autorizate (PFA), intreprinderilor individuale (II) si intreprinderilor familiale (IF). In esenta, modificarile impun restrictii in ceea ce priveste numarul de angajati si al activitatilor desfasurate.

Maxim 3 angajati

Cea mai importanta modificare aprobata de deputati pare a fi cea legata de numarul de salariati. Astfel, daca pana in prezent legea nu limita numarul de salariati pe care-i poate avea o persoana fizica autorizata (PFA), noile prevederi legislative stabilesc ca ”PFA poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat şi înregistrat în condiţiile legii”. In acest fel, PFA-urile nu vor mai fi pe picior de egalitate in raport cu SRL-urile, de exemplu, care pot avea un  numar nelimitat de angajati.

Maxim 5 clase de activitati

De asemenea, un alt amendament important adoptat este cel referitor la numarul de activitati care pot fi desfasurate de un PFA. Astfel, potrivit art 16, alin 1, ”persoana fizică autorizată poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN.”. De regula, o clasa contine 4-5 coduri CAEN, dar sunt si clase cu opt coduri de activitati, si clase cu un singur cod sau doua. Aceasta limitare mai este aplicata in prezent societatilor cu raspundere limitata pentru debutanti (SRL-D).

Aceasta restrictie va determina PFA-urile sa-si aleaga cu mai multa rigurozitate activitatile desfasurate si le va determina sa devina specializate pe anumite activitati, lucru care se intampla partial si pana acum.

Cum se vor aplica modificarile PFA-urilor care functioneaza deja

Legea ofera PFA-urilor existente la data intrarii in vigoare a noilor prevederi legislative o perioada tampon de doi ani in care trebuie sa se adapteze noilor cerinte. Astfel, ele trebuie sa-si restranga obiectul de activitate, daca au mai multe clase decat prevede legea. De asemenea, au si optiunea de a se transforma in intreprindere individuala (II) – forma de organizare care in noua forma a legii ii permite sa aiba 8 angajati si 10 clase de activitati.

Termen de 2 ani pentru intrarea in legalitate

Toate aceste modificari vor putea fi facute fara costuri la Registrul Comertului, insa daca dupa expirarea celor 2 ani nu au fost efectuate, PFA-ul risca radierea.

”Cu 30 de zile înainte de împlinirea termenului prevăzut, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului publică pe pagina sa de internet listele cu PFA şi întreprinderile individuale care nu şi-au îndeplinit obligaţia de modificare a obiectului de activitate. Fiecare oficiu al registrului comerţului afişează la sediul său lista PFA/ întreprinderilor individuale din circumscripţia sa care nu şi-au îndeplinit obligaţia de modificare a obiectului de activitate, în condiţiile prezentei legi. În termen de 60 de zile de la împlinirea termenului , oficiul registrului comerţului radiază, din oficiu, PFA şi întreprinderile individuale care nu şi-au îndeplinit obligaţia prevăzută” – se precizeaza in articolul II al Ordonantei 44/2008.

Ce impozite vor plati microintreprinderile in 2016

Foto: antreprenor.eu

Foto: antreprenor.eu

Microintreprinderile vor beneficia in 2016 fata de anul precedent de cateva facilitati fiscale la capitolul impozit pe venit. Dar cum aproape intodeauna, cand e vorba de statul roman o veste buna nu vine singura, noul Cod Fiscal contine si cateva capcane pentru antreprenori.

IMPOZITUL PE VENIT, diferentiat in functie de numarul de salariati

La capitolul impozit pe venit, doua sunt noutatile pentru antrepreorii care conduc companii cu pana la 9 salariati:

 • Plafonul (cifra de afaceri) pana la care o companie este incadrata ca platitoare de impozit pe venit creste in 2016 de la 65.000 de euro la 100.000 euro
 • Impozitul pe venit ce se aplica aproape global microintreprinderilor care nu depaseau cifra de afaceri mentionata mai sus, se va aplica diferentiat de la 1 ianuarie 2016, in functie de numarul de salariati, astfel:

– cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care vor avea cel puţin doi salariați;

– cotă de impozitare de 2% pentru microîntreprinderile cu un singur angajat;

– cotă de impozitare de 3% pentru microîntreprinderile care nu vor avea nici măcar un salariat.

Cine plateste IMPOZIT PE PROFIT

Microintreprinderile pot opta pentru impozitul pe profit de 16% doar in una din urmatoarele situatii:

 • Capitalul social este de cel putin 25.000 de euro
 • Inregistreaza venituri din activitati de consultanta si management in proportie de cel putin 80% din totalul veniturilor
 • Desfasoara activitati in urmatoarele domenii: bancar si asigurari (exclusiv intermedieri in aceste domenii), jocuri de noroc, explorare, dezvoltare si exploatare a zacamintelor petroliere si de gaze naturale
 • Depasesc plafonul de 100.000 de euro cifra de afaceri

IMPOZITUL PE DIVIDENDE

Impozitul pe dividende scade de la 16% la 5% in 2016. Aici e o prima capcana, in sensul ca la cei 5% se adauga si o cota de 5,5 contributia de asigurari sociale (CAS), astfel incat, in realitate, scaderea este de la 16% la 10,5%.

IMPOZITUL PE SEDIUL in care se desfasoara activitatea

Cea mai proasta veste vine pentru antreprenorii care isi desfasoara activitatea in locuintele proprietate personala.

Intr-un articol publicat in ziarul Adevarul, consultantul fiscal Emilian Duca dadea un exemplu pentru o situatie ipotetica: proprietarul unui apartament în suprafaţă de 65 de metri pătraţi (situat într-un bloc din zona semicentrală a unui oraş mare) îl utilizează în scopuri comerciale şi plăteşte pentru 2015 un impozit de 91 de lei, având statut de persoană fizică, nu juridică; din 2016, el va plăti un impozit de 2.275 de lei, pentru că, deşi este persoană fizică, îşi utilizează locuinţa în scopuri comerciale.

Observăm, deci, o creştere de 25 de ori a taxei pe respectiva clădire. Una din solutii ar fi compartimentarea camerelor in care se desfasoara activitatea de celalate, folosite ca locuinta, astfel incat impozitul sa fie platit pentru o suprafata mai mica.

Ce taxe va plati la stat PFA in 2016

Foto: antreprenor.eu

Foto: antreprenor.eu

Vesti bune si proaste pentrru PFA in 2016. La 20.000 lei venituri nete anuale, o persoana fizica autorizata (PFA) care isi desfaoara activitatea intr-un spatiu comercial sau in afara sediilor, va avea de platit la stat in 2016, lunar, mai putini bani decat in 2015. Calculul este valabil pentru cei care nu erau salariati in parte si isi plateau singuri CAS-ul (pensia). Pentru ceilalti, care isi desfasoara activitatea in locuinta personala sau erau salariati in alta parte, vestile sunt mai proaste.

Noul Cod Fiscal, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016, aduce mai multe vesti proaste decat bune pentru cei care desfasoara activitati economice si sunt organizati ca.

Este recomandabil ca persoanele organizate sub forma de persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (II) sau intreprinderi familiale (IF) sa-si faca bine calculele inainte de intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal, la 1 ianuarie 2016. Ele trebuie sa decida daca raman sa functioneze astfel sau ar fi mai bine sa-si schimbe forma de organizare in microintreprinderi (SRL).

Veste proasta: CAS-ul (pensii) se plateste chiar daca esti salariat in alta parte

In 2015, persoanele organizate sub forma de PFA aveau de la platit  la CAS, daca nu erau salariate in alta parte, circa 230 lei  – contributia minima de asigurari sociale (pensii).

Din 2016, noul Cod Fiscal vine la acest capitol cu doua vesti, una buna si una proasta. Vestea proasta este ca CAS-ul se va plati indiferent daca esti sau nu salariat in alta parte; vom avea practic o dubla impunere.

Vestea buna este ca procentul scade, optional, la 10,5% din cota de 35% din salariul mediu brut. Estimand cu salariu brut de 2500 lei pentru 2016,  35% din aceasta suma reprezinta 875 lei, astfel incat suma minima pe care o vom avea de platit la CAS in 2016 va fi de circa 92 de lei (10,5% din 875 lei). E adevarat ca acest procent corespunde unui stagiu de cotizare de 1/3, deci celor care aleg aceasta optiune ”nu le merge” pensia integral. Daca opteaza pentru un stagiu integral de cotizare, atunci procentul datorat este de 26,3% (se calculeaza aplicand acest procent la 3% din salariul mediu brut), ceea ce inseamna aceeasi suma lunar ca si in acest an, circa 230 lei.

Cine nu plateste CAS

 • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ;
 • Contribuabilii al caror venit lunar estimat a se realiza nu depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal.
 • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
 • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii dar care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerica

Profil de PFA

Si acum sa facem o simulare de dari de achitat la stat anual pentru PFA care functioneaza in urmatoarele conditii:

 • Nu are salariati
 • raporteaza la ANAF veniturile in sistem real
 • realizeaza un venit net anual de 20.000 lei (din veniturile totale scadem cheltuielile), adica o medie de circa 1.666 lei lunar ”bani in mana”
 • este autorizat sa-si desfasoare activitatea la terti (la beneficiar) sau intr-un sediu care nu este locuinta.

Simulare taxe de achitat la stat pentru PFA

PFA-ul care indeplineste cumulative conditiile de mai sus, va avea de achitat la stat in 2016 urmatoarele taxe:

 • 16% impozit din venitul net circa 3.200 lei/an ( se calculeeaza astfel: din venitul total se scad cheltuielile, iar ce ramane se impoziteaza cu 16%
 • 10,5% CASpensii mimim circa 1.100 lei /an (se calculeaza astfel: din salariul mediu brut de circa 2.500 de lei se calculeaza o cota de 35%, iar din ce ramane se aplica un procent de 10,5%).
 • 5,5% CASS din venitul net – contributii la asigurarile sociale de sanatate – circa 1.100 lei/an ( se calculeaza astfel: din venitul total se scad cheltuielile, iar din ce ramane se aplica o cota de 5,5%).
 • Total de achitat la stat: 5.400 lei anual

Daca PFA-ul respectiv a optat pentru norma de venit, iar aceasta norma este aceeasi, de 20.000 lei anual, ca in simularea realizata mai sus, atunci taxele ce vor trebui achitate la stat sunt urmatoarele:

 • 16% impozit din norma de venit – 3.200 lei /an
 • 10,5% CAS din norma de venit – 2.100 lei/an
 • 5,5% CASS din norma de venit – 1.100 lei /an

Total de achitat la stat: 6.400 lei anual

De retinut ca doar PFA-urile pot opta pentru norma de venit, nu si intreprinderile individuale sau cele familiale.

Facand un calcul total, rezulta ca PFA-ul luat de noi ca exemplu va avea de achitat lunar la stat circa 450 de lei. Concluzionand, la un nivel al veniturilor nete (profit) de circa 20.000 lei anual (circa 1.666 lei lunar) pentru PFA al carui reprezentant nu este salariat in alta parte, noile modificari de taxe la stat sunt mai avantajoase din 2016, fata de 2015. El va avea de platit lunar la stat in 2016 circa 450 lei, fata de aproape 590 lei (230 lei CAS + 266 lei impozit pe venitul net + 92 lei CASS ) in 2015.

O simulare si pentru SRL

La acelasi nivel al veniturilor nete (profit), de 20.000 de lei, o microintreprindere (SRL) fara salariati ar avea avea de achitat la stat urmatoarele taxe:

 • 5% (din profit) – impozit pe dividende – 1.000 lei /anual
 • 5,5% (din profit) – CASS – 1100 lei/anual
 • 3% – impozit pe venit (3% din totalul incasarilor, cifra de afaceri. De exemplu, la venituri anuale totale de 100.000 lei, impozitul pe venit este de 3.000 lei/anual)

Evident, la un SRL daca nivelul veniturilor totale este mai mare, creste si nivelul impozitului pe venit si pe cale de consecinta, a totalului taxelor de achitat la stat.

Atentie la locul in care va desfasurati activitatea!

In modelul nostru de calcul, nu sunt incluse eventualele contributii pe care le va avea de platit PFA-ul daca are salariati. Acestea depind de numarul de salariati, nivelul acestor salarii etc. De asemenea, nu am luat in calcul faptul ca PFA-ul si-ar putea desfasura activitatea (este autorizat) intr-un imobil cu destinatia de spatiului folosit si intr-un procent care va fi aprobat locuinta. In acest din urma caz, impozitele pe spatiul folosit vor creste in functie de marirea si de autoritatile locale, prin urmare ele vor fi diferite de la o localitate la alta. Aceste reprezinta costuri suplimentare de funtionare in 2016, facand ca nivelul darilor totale de achitat la stat sa creasca.

Ai o firma cu datorii ? Afla cum scapi de penalitati!

De cateva zile se vorbeste despre ordonanta de urgenta prin care firmele care au datorii la stat vor putea scapa de plata penalitatilor de intarziere, cu cateva conditii. O idee salutara, dar sa nu uitam insa ca suntem in Romania si lucrurile nu sunt atat de simple pe cat ar trebui. Succint, iata ceea ce ar fi bine sa stii daca ai o companie aflata in situatia de mai sus.

 • IDEEA PRINCIPALA a ordonantei este urmatoarea: iti PLATESTI DATORIA PRINCIPALA (cea din decizia de impunere intiala sau din amenda) PLUS DOBANZILE care s-au adunat de la scadenta pana in prezent si SCAPI DE PENALITATILE DE INTARZIERE.
 • Vorbim deocamdata de un PROIECT al ministerului de finante, lucrurile nu sunt batute in cuie, deci trebuie sa avem putina rabdare pana vedem forma finala in Monitorul Oficial.
 • Pentru ca multe dintre ordonante sau legi sunt facute parca special pentru a putea fi interpretate in fel si chip, va trebui sa asteptam apoi celebrele “NORME DE APLICARE”.
 • Potrivit proiectului, CONDITIILE ESENTIALE PENTRU A FI SCUTIT DE PENALITATI sunt urmatoarele: sa-ti platesti datoria principala pana cel putin la 31 martie 2016, sa-ti platesti dobanzile aferente pana la 30 iunie 2016, firma sa aiba depuse toate declaratiile fiscale la zi, cererea pentru anularea penalitatilor sa fie depusa pana cel tarziu la 30 iunie 2016
 • E foarte important SA NOTIFICI FISCUL ca intentionezi sa soliciti anularea penalitatilor; astfel, fie ca cererea de anulare iti va fi aprobata sau nu, pana la decizia finala beneficiezi de AMANAREA penalitatilor
 • NU BENEFICIAZA de aceasta facilitate fiscala contribuabilii ale caror penalitati provin din diverse contracte neonorate sau sunt in insolventa
 • DESPRE CE NU SE VORBESTE: Proiectul prevede, printre altele, ca in cazul datoriilor catre bugetele locale, Consiliile locale au libertatea de a hotara daca aplica sau nu aceasta ordonanta. Ai vazut pana acum vreo reactie a autoritatilor locale vis-à-vis de acest proiect?

Firmele romanesti vor fi inregistrate si in UE

Sediul Registrului Comertului Iasi

Sediul Registrului Comertului Iasi

Procedura de intrgistrare a firmelor si a persoanelor fizice autorizate din Romania in Registrul Comertului se va modifica, urmand ca acestea sa fie intregistrate si la nivelul Uninii Europene, din anul 2017, potrivit unei legi promulgate, zilele acestea, de presedintele Klaus Iohannis, informeaza startupcafe.ro

Noua lege pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul inregistrarii in registrul comertului, promulgata joi, 18 iunie 2015, modifica mai multe legi existente, insa unele dintre schimbari vor intra in vigoare la trei luni de la publicarea in Monitorul Oficial, iar altele incepand cu data de 7 iunie 2017.

Principalele schimbari se refera la Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului:

– De la 7 iulie 2017, firmele si persoanele fizice autorizate din Romania vor primi, pe langa actualale Cod unic de intregistrare (CUI) si Cod de identificare fiscala (CIF), si un Identificator unic la nivel european (EUID). Prin EUID, orice firma din Romania si din celelalte statele ale UE va fi inregistrata la nivel european, iar datele lor din Registrele comertului vor fi interconectate prin punctele de acces de interconectare ale registrelor comertului, la nivelul Uniunii Europene.

Aceste date vor fi disponibile pe site-ul UE E-Justitie . Noul EUID va cuprinde elementul de identificare a firmei ca fiind din Romania, elementul de identificare al registrului national in Uniunea Europeana si numarul firmei / PFA din Registrul Comertului. Noul cod european EUID va fi inscris pe certificatul de inregistrare al firmei / PFA la Registrul Comertului.

 

De la 1 iulie nu vom mai avea nevoie de stampila

Foto: Antreprenor

Foto: Antreprenor

Oamenii de afaceri solicită autorităţilor simplificări suplimentare în zona administrativă, după ce au obţinut promisiunea Ministerului Finanţelor Publice de a se elimina ştampila din data de 1 iulie a acestui an, informeaza Ziarul de Iasi.

In Republica Moldova stampila a fost deja eliminata, iar singura tara din UE in care mai exista este Bulgaria, sustin reprezentantii mediului de business.

„Odată cu acest nou Cod Fiscal, zona de fiscalitate e cumva acoperită. Cred că pasul logic următor ar fi cel al simplificării administrative. Aici vorbim de lucruri extrem de concrete: de ce este nevoie de ştampilă? (…) Nu ştiu dacă ne putem imagina o Românie fără ştampilă, dar e deja o realitate în Republica Moldova. Ne-a luat-o înainte, de trei luni au această reglementare, au scos ştampila. Cred că mai sunt două ţări în Uniunea Europeană în acest caz: România şi Bulgaria”, a declarat Florin Jianu, fost ministru delegat pentru IMM-uri.

La rândul său, omul de afaceri Dragoş Anastasiu a menţionat că eliminarea ştampilei a fost promisă de Ministerul Finanţelor Publice mediului de afaceri. „Va dispărea, aşa ne-a promis Ministerul de Finanţe, că de la 1 iulie dispare”, a precizat Anastasiu.

8 mai, deadline pentru Registrul de bani personali

Sediul Anaf Iasi. Foto: Antreprenor

Sediul Anaf Iasi. Foto: Antreprenor

Firmele care folosesc in activitatea lor case de marcat au obligatia de notifica ANAF pana pe data 8 mai 2015 ca au deschis Registrul de bani personali. Acesta este un nou document pe care firmele sunt nevoite sa-l intocmeasca, inscris destinat tinerii evidentei banilor care nu sunt rezultati din activitati comerciale, ci apartin personalului societatii. Firmele care nu au intocmit acest registru, risca amenzi uriase, de 9.000 de lei.

Campania impotriva micii evaziuni, declansata de Guvern si implementata de ANAF, continua astazi, 8 mai,  cu episodul intitulat REGISTRUL DE BANI BERSONALI, un nou inscris, pe langa multe altele, pe care firmele, indiferent de forma de organizare (srl, sa, persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, intreprindere familiala), trebuie sa-l intocmeasca.

Registrul va fi anuntat la ANAF printr-o notificare, care trebuie depusa pana in 8 mai. Documentul poate fi depus direct la organul fiscal sau prin posta, cu confirmare-primire. Practic, angajatii trebuie sa completeze Registrul de bani personali zilnic, la inceputul programului de lucru. Ei trebuie sa-si scrie in fiecare zi numele si prenumele, functia, suma de bani pe care o au asupra lor la inceperea programului si semnatura.

Registrul poate fi intocmit si pe un simplu caiet A4 de catre conducerea sociatetatii, neexistand un model standard.

”Registrul de bani personali este doar un alt motiv ca să mai dea o amendă. Pentru noi înseamnă un registru în plus, mai multă birocraţie care, mai ales, pentru afacerile mici, conduse de o familie, de exemplu, sunt foarte împovărătoare. Cum vor face faţă atâtor schimbări legislative, atâtor registre de completat şi atâtor costuri? ” – se intreaba Constantin Sebeşanu, preşedintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România, HORA, intr-o analiza realizata de revista Capital.

”La ce foloseşte registrul de bani personali dacă angajaţii nu vor să prezinte banii pe care îi au asupra lor, ce fac, cheamă poliţia, iau mandat pentru percheziţii?”, se întreabă si avocatul Gabriel Biriş.

 

Avocatul Biris, despre ordonanta cu amenzile ANAF: ”N-am mai vazut o asemenea tampenie”

Gabriel Biris (imagine preluata de pe contul sau de Facebook)

Gabriel Biris (imagine preluata de pe contul sau de Facebook)

In cazul in care in urma unui control al ANAF, platesti de 10 ori amenda aplicata pentru a nu ti se suspenda activitatea firmei, iar apoi castigi procesul si instanta anuleaza procesul verbal de constatare a amenzii,  suma primita ca amenda nu se restituie!

„Va marturisesc, am vazut multe tampenii de-a lungul timpului, dar nu imi vine in cap nici una mai grava decat asta!”, scrie  avocatul Gabriel Biris pe contul sau de Facebook, referindu-se la una din prevderile Ordonantei 8/2015,  act normativ care reglementeaza, printre  altele, modul in care operatorii economici trebuie sa faca inregistrarile cu aparatele de marcat fiscale si sanctiunile ce se pot aplica pentru nerespectarea prevederilor legale.

”In timp ce noi vorbim despre bacsisuri cau carduri de sanatate ANAF tocmai si-a dat o Ordonanta care spune ca deciziile instantelor NU li se aplica lor!!! Culmea ca unul din semnatarii OG 8/2015 este chiar Robert Cazanciuc, ministrul justitiei!!!” – scrie Gabriel Biris.

Practic,  conform Ordonantei respective,  in cazul unui control al ANAF, ai posibilitatea de a plati de 10 ori amenda aplicata pentru a nu ti se suspenda activitatea firmei. Suma se face venit la bugetul de stat dar NU SE RESTITUIE in cazul in care, la solicitarea operatorului economic, INSTANTA de judecata ANULEAZA PROCESUL-VERBAL DE CONSTATARE A CONTRAVENTIEI.

Contactat de HotNews, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Dan Manolescu, a declarat ca este la curent cu discutiile pe aceasta tema, articolul respectiv aparand la solicitarea jucatorilor din sectorul HoReCa, pentru evitarea unor situatii in care ANAF declanseaza un control in timpul unei nunti la un restaurant, pentru a nu suspenda pe loc evenimentul si a da nuntasii afara din sala, spune Manolescu. „Sigur, e de discutat in ce masura acest articol ar putea fi corectat. Vom discuta cu colegii de la Juridic, cu cei din Ministerul Justitiei si vom vedea ce e de facut. Oricum, Ordonanta e in Parlament si poate fi corectata”, a mai spus Dan Manolescu.

Citeste mai multe pe HotNews.

Proiect: infiintarea unei firme in 24 de ore

logo RGB 72dpiUnul dintre proiectele la care se lucreaza in prezent presupune reducerea timpului parcurs din momentul in care o persoana vine la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) pentru a inregistra o societate si pana cand va primi actele de inregistrare a firmei, durata estimata la 24 de ore, declarat Alin Lucian Antochi, secretar de stat in Ministerul Justitiei, citat de Agerpres.

„De exemplu, daca astazi cetateanul se prezinta la ghiseu cu initiativa de a deschide o societate comerciala, actele de infiintare sa le poata avea in 24 de ore, adica a doua zi. Nu dureaza foarte mult nici in prezent, cred ca vreo trei zile sunt, insa sper ca aceasta masura sa reprezinte un semnal pozitiv pentru mediul privat si o invitatie pentru cei care s-au gandit sa deschida o mica afacere. Suntem in proces de evaluare a acestui proiect in cadrul Ministerului Justitiei, si daca lucrurile merg cum trebuie, coroborat si cu celelalte initiative de rezervare online a numelui, speram sa reusim in acest an sa implementam aceasta initiativa”, a mentionat secretarul de stat in Ministerul Justitiei.

De asemenea, serviciul online de rezervare a denumirii unei societati ar putea fi activ la finalul acestui an, astfel incat o persoana care va dori sa infiinteze o societate va putea sa rezerve denumirea societatii online, pentru o perioada de 90 de zile, dupa ce va achita o taxa cu cardul, a declarat sambata directorul general al ONRC, Silvia Calin-Mihalcea, citata de Agerpres. 

„In prezent, operatiunea de rezervare a denumirii societatii se poate face si online, insa vorbim doar despre o depunere online, in spate aflandu-se, ca si la ghiseu, factorul uman. Prin noul serviciu pe care il vom lansa, se exclude prezenta factorului uman. Practic, se va face aceasta rezervare in mod automat 24 de ore din 24, online, si plata cu cardul. Daca denumirea este disponibila, se poate rezerva imediat pentru o perioada de 90 de zile, dupa ce se achita taxa”, a mentionat directorul general al ONRC.

Silvia Calin-Mihalcea a explicat ca, in general, cei care vor sa isi infiinteze o firma, vin la registru cu trei denumiri, iar cand ajung la ghiseu li se spune ca nu sunt disponibile cele trei denumiri pe care si le-au propus initial.

Directorul general al ONRC considera ca, prin intermediul noului serviciu, „vor putea fi evitate momentele de asteptare”.

Pagina 1 din 41234