Ai schimbat sediul social? Afla ce trebuie sa faci ca sa primesti corespondenta la noua adresa!

Foto: antreprenor.eu

Foto: antreprenor.eu

Ati schimbat sediul social si totusi nu primiti corespondenta la noua adresa? Principalul motiv ar putea fi, daca nu luam in calcul un postas din calea afara de neserios, ca nu ati schimbat si sediul fiscal la ANAF.

Multi dintre antreprenorii care schimba din diverse motive sediile firmelor, observa cu surprindere ca la noul sediu nu primesc corespondeta. Motivul tine in principal de procedura distincta ce trebuie urmata dupa schimbarea sediului social.  Desi la Registrul Comertului firma figureaza cu un nou sediu, iar Finantele pot accesa oricand aceasta baza pentru a corela datele existente,  in practica trebuie schimbat si sediul fiscal daca dorim sa primim corespondenta la noua adresa.

Prin urmare, la Finante trebuie completat si depus formularul 050, in care se va trece adresa noului sediu social. Daca aceasta formalitate poate fi inteleasa, mai greu de explicat este de ce antreprenorul este nevoit sa aduca la ANAF toate actele doveditoare ale schimbarii de sediu social, respectiv copii dupa certificatul de mentiuni si rezolutia Registrului Comertului, precum si copie dupa contractul de inchiriere sau comodat al noului sediu. Aceste documente sunt deja in baza de date a Registrului Comertului, iar ANAF poate sa le consulte oricand.

Singura consolare in tot acest periplu birocratic ar putea fi faptul ca, spre deosebire de schimbarea sediului social, care este destul de costisitoare la Registrul Cometului (de regula circa 450 de lei plus eventualele onorarii de redactare a documentelor, intocmirea dosarului si reprezentare), pentru schimbarea sediului fiscal ANAF nu percepe taxe.

Cum sa pornesti un business in 6 pasi

Orice mare afacere incepe cu hotarare si entuziasm. Chiar si moguli precum Richard Branson, Oprah, Bill Gates sau Warren Buffett au inceput de la zero.

Munca ta la aceasta afacere iti va umple o mare parte din viata, asa ca singura modalitate prin care poti sa fii cu adevarat multumit este sa faci cee ace iti place. Daca inca nu ti-ai descoperit o pasiune care sa merite dezvoltata intr-un concept de afacere, mai cauta. Nu te linisti inca. Desi suna ca un cliseu, chiar si la acest capitol, ce e al tau e pus deoparte.

Iata cele mai importante aspecte pe care sa le ai in minte, odata ce ai gasit o idee de business, potrivit lui Lewis Howe, Lifestyle Entrepreneur, Coach, Advisor, citat de entrepreneur.com.

1. Cerceteaza piata

“Sapa” adanc in piata pe care urmeaza sa activezi, studiaz-o ca un expert. Cauta in Google cuvinte-cheie legate de domeniul respectiv. Nu te descuraja daca piata pare prea aglomerata. Poti folosi asta in avantajul tau. Inseamna ca e rost de bani, ca pentru toti acei intreprinzatori chiar functioneaza, ceea ce inseamna mai departe ca si tu poti face ceva ca sa functioneze in ceea ce te priveste.

2. Stabileste un obiectiv financiar realizabil

Fa un pas inapoi in fiecare zi pentru a avea o privire de ansamblu. Iti va fi mai usor sa iti dai seama ce trebuie sa faci pentru a-ti atinge obiectivul – care sa fie unul potrivit pentru tine.

3. Continutul site-ului pe care il faci trebuie sa fie partajabil

Cand iti dezvolti propriul brand, e important sa creezi continut unic, pe un singur canal – un site la care cititorii sa se reintoarca in mod constant si ale carui informatii sa simta nevoia sa le distribuie mai departe in social media.

Citeste articolul integral pe dailybusiness.ro

10 pasi ca sa-ti cresti afacerea

growingAcum ca ti-ai deschis o afacere, trebuie sa o si cresti. Pentru aceasta trebuie sa tii cont de noile conditii, cand Internetul are un cuvant si mai greu de spus iar comunicarea pe toate canalele este obligatorie. Iata 10 moduri de a-ti dezvolta businessul.

1. Nu mai fa totul de unul singur

Stiu ca e greu. Ai inceput afacerea facand totul de unul singur, asa ca iti este foarte greu sa renunti. Dar, daca nu incetezi, va fi imposibil pentru afacerea ta sa creasca. Mai mult de atat, la un moment dat vei claca. Daca nu iti permiti inca sa iti iei angajati permanenti, atunci mai externalizeaza din sarcini sau plateste oameni pe baza de contract temporar. Da-le si lor o parte din profit. Pe termen lung, vei face mai multi bani ca urmare a expansiunii afacerii.

Inceteaza sa te mai sinucizi si sa opresti dezvoltarea afacerii tale.

2. Fa un ghid cu tot ceea ce stii

Pentru a realiza pasul numarul unu, ai nevoie sa scrii cum functioneaza totul in afacerea ta. Scrie tot ceea ce faci intr-un fel de ghid, care ii va ajuta pe altii sa-ti preia din sarcini. Acest ghid, combinat cu training-ul oferit de tine ii va pune la curent pe noii angajati. Daca ai deja un ghid, nu uita sa adaugi in el orice sarcini noi care s-au derulat in 2014.

Ti-ai notat toate sarcinile de serviciu pentru a-i forma pe noii angajati?

3. Revizuieste cuvintele cheie ale site-ului companiei tale

In ciuda entuziasmului generat de social media, site-ul unei companii ramane instrumentul numarul unu de marketing on-line. Revizuieste cuvintele cheie folosite pe site, care atrag vizitatori din motoarele de cautare . Ar trebui sa introduci mai multe cuvinte-cheie care se refera la serviciile si produsele mentionate pe site.

Te ajuta site-ul asa cum ar trebui?

Citeste articolul complet pe dailybusiness.ro

Normele de venit pentru PFA, II si IF in 2015

fiscAgentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat pe pagina sa de internet normele de venit pe 2015, pentru toate judetele tarii. Aceste sume fixe sunt utilizate la calcularea impozitului pe venit datorat de catre persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente si care au optat pentru un sistem de impunere pe baza de norma de venit. Practic, cota unica de 16% se va aplica la normele de venit afisate de ANAF, informeaza avocatnet.ro.

Normele anuale de venit valabile in 2015  sunt publicate de Fisc pe pagina sa de internet. Acestea sunt disponibile in functie de judet si pot fi consultate fie pe site-ul Fiscului, fie accesand direct acest link.

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si care aplica sistemul de impozitare pe baza de norma de venit vor plati anul acesta un impozit de 16% aplicat valorilor stabilite de ANAF, indiferent de nivelul real al veniturilor realizate.

Spre comparatie, contribuabilii care obtin venituri din activitati independente si care au optat pentru sistemul de impozitare in sistem real aplica impozitul de 16% la veniturile nete totale.

Norma de venit reprezinta o suma fixa stabilita anual de catre directiile finantelor publice teritoriale, in functie de specificul activitatii si de zona in care se desfasoara activitatea, cu conditia ca acea activitate sa se regaseasca in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activitati desfasurate de contribuabilii care realizeaza venituri comerciale. Va reamintim ca nomenclatorul a fost aprobat prin Ordinul MFP nr. 2875/2011.

Codul fiscal prevede ca norma de venit nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12. Din 1 ianuarie, salariul minim este de 975 de lei, urmand ca de la 1 iulie acesta sa creasca la1.050 de lei.

La stabilirea normelor anuale de venit, plafonul de venit determinat prin inmultirea cu 12 a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata reprezinta venitul net anual inainte de aplicarea criteriilor, se mentioneaza in legislatia fiscala.

Citeste articolul complet pe avocatnet.ro

Intra pe linkurile portocalii  daca vrei sa-ti infiintezi PFA, intreprindere individuala, intreprindere familiala sau daca vrei sa afli amanunte despre documentele necesare si costuri.

PFA trebuie sa-si schimbe denumirea daca titularul isi schimba numele

Titularul unei persoane fizice autorizate isi poate schimba numele, de exemplu in cazul in care se casatoreste sau divorteaza. Intr-o astfel de situatie, este acesta obligat sa modifice si denumirea PFA, scrie avocatnet.ro

Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului prevede ca firma unui comerciant, persoana fizica, se compune din numele comerciantului scris in intregime sau din numele si initiala prenumelui acestuia.

Avand in vedere prevederile legale, persoanele care isi desfasoara activitatea ca PFA si care aleg sa isi schimbe numele, de exemplu dupa casatorie, sunt obligate sa modifice denumirea PFA-ului, informeaza ONRC pe pagina sa de internet.

Conform sursei citate, pentru a inregistra modificarea referitoare la nume si prenume, persoana fizica autorizata trebuie sa mearga la Registrul Comertului unde s-a inregistrat ca PFA cu urmatoarele documente:

 • actul doveditor al schimbarii numelui (de exemplu: certificatul de casatorie, hotararea de divort etc.), dupa caz;
 • noul act de identitate;
 • codul unic de inregistrare (CUI);
 • certificatul constatator de autorizare.

ONRC atentioneaza ca profesionistul are obligatia sa solicite inregistrarea in registrul comertului a mentiunilor privind schimbarea numelui in termen de 15 zile lucratoare de la data modificarii acestuia.

De asemenea, persoana fizica autorizata, cetatean roman sau din alte state membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European, trebuie sa mentioneze la registrul comertului daca se inregistreaza modificari, dupa caz, referitoare la domiciliul, seria si numarul actului de identitate sau seria si numarul pasaportului.

Daca nu respecta dispozitiile legii si termenele prevazute, comerciantii care trebuie sa ceara inmatricularea sau inscrierea unei mentiuni sau sa depuna specimene de semnatura ori anumite acte vor fi obligati, prin incheiere pronuntata de judecatorul delegat, la plata unei amenzi judiciare de la 50 la 500 lei, daca fapta nu constituie infractiune, se arata in Legea nr. 26/1990.

Citeste mai mult pe aceasta tema pe avocatnet.ro

Click aici daca vrei sa afli mai multe detalii despre documentatia necesara infiintarii PFA, costurile de inmatriculare sau vrei sa te programezi pentru consultanta.

Cand pot face radierea firmei si cat costa?

In cazul in care te-ai hotarat sa dizolvi firma, trebuie sa stii ca radierea acesteia din Registrului Comertului se poate face fara numirea unui lichidator doar daca firma nu are datorii la stat sau fata de terti, persoane fizice sau juridice.

Ce documente imi trebuie?

Pentru radierea firmei (SRL) ai nevoie de urmatoarele documente:

 • bilant de lichidare al firmei
 • ultima balanta
 • certificat de atestare fiscala
 • actele firmei in original (certificat de inregistrare si certificate constatatoare)

In cazul in care vrei sa radiezi o intreprindere individuala sau PFA, ai nevoie doar de actele intreprinderii in original (certificat de inregistrare si certificate constatatoare).

Cat dureaza?

 • 2 luni – Intreaga operatiune dureaza pentru o societate cu raspundere limitata (SRL) aproximativ 2 luni, deoarece seefectueaza in 2 pasi, primul fiind cel de publicare a hotararii de dizolvare la Monitorul Oficicial, prin intermediul Registrului Comertului, iar a doua constand in solicitarea de radiere a firmei la Registrul Comertului, dupa ce in prealabil au trecut 30 de zile de la publicarea hotararii in Monitorul Oficial.

In cazul unei intreprinderi individuale, PFA sau intrerinderi familiale, durata operatiunii este de 5 zile.

Cat costa?

 • 600 lei pentru SRL – Costurile pentru radierea unei firme (SRL) se achita in doua transe de cate 300 lei, in interval de 2 luni, corespunzatoare celor doua etape necesare radierii firmei.  Suma respectiva include toate taxele si onorariile pentru dosarul de radiere (tarife Monitorul Oficial, onorariu pentru redactarea documentelor, consultanta si reprezentare la Registrul Comertului).
 • 250 lei pentru IF  – 250 lei sunt costurile totale pentru radierea unei intreprinderi familiale
 • 150 lei pentru PFA, II – in cazul unei intreprinderi individuale sau PFA, costurile de radiere sunt de 150 lei

Programari

 • Daca mai ai nevoie de alte informatii privind radierea firmei sau vrei sa te programezi pentru consultanta, intocmirea si depunerea dosarului, poti suna la 0745-650.340  sau ne poti contacta prin e-mail pe contact@antreprenor.eu

Esti debutant in afaceri? Iti poti deschide SRL-D!

start-upDaca nu ai mai desfasurat afaceri in Romania si Uniunea Europeana, iti poti deschide o societate cu raspundere limitata pentru debutanti (SRL-D). 

Diferente intre SRL si SRL-D

 • Facilitati fiscale

Spre deosebire de SRL-ul clasic, SRL-D beneficiaza de cateva facilitati financiare, cum ar fi:

scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 (patru) salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acordă pentru veniturile salariale lunare care depăşesc cuantumul salariului mediu brut pe economie din anul anterior.

– acordarea de către A.I.P.P.I.M.M. a unei alocaţii financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro sau echivalentul în lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinanţare. Aceste finantari se pot obtine anual prin concurs, in limita bugetului aprobat la nivel nati0nal.

 • Documente

In principiu, pentru infiintarea unui SRL-D ai nevoie de aproape aceleasi documente ca in cazul infiintarii SRL (vezi sectiunea SRL), doar ca aici va mai fi nevoie de o declaratie pe proprie raspundere privind indeplinirea conditiilor de debutant in afaceri.

 • Obiecte de activitate

In cazul unui SRL-D exista restrictii cu privire la mai multe obiecte de activitate, ce nu pot fi desfasurate pe acest tip de societate, cum ar fi`unbele activitati din domeniul agriculturii, al comertului cu bauturi alcoolice si tutun, al intermedierilor financiare şi asigurărilor, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri.

De asemenea, in cadrul unui SRL-D sunt permise doar cinci clase de obiecte de activitate (fiecare clasa continand, de la caz la caz, unul sau mai multe coduri CAEN) fata de un SRL clasic, unde in obiectul de activitate al firmei pot fi incluse mare parte dintre activitatile existente in codul CAEN.

 • Asociati

In cazul SRL-D, toti asociatii care participa la constituirea societatii sau cei care ulterior ar putea fi cooptati in firma trebuie sa indeplineasca conditiile privitoare la debutanti in facaeri. Cu alte cuvinter, toti asociatii trebuie sa nu mai fi avut anterior o afacere in Romania si Uniunea Europeana. In cadrul SRL-D pot fi maxim 5 asociati.

 • De stiut

La sfarsitul anului calendaristic in care s-au implinit trei ani de la inmatricularea societatii, SRL-D trebuie sa faca o mentiune la REgsitrul Comertului pentru transformarea in SRL.

 • Cat costa

550 lei – este pretul pentru infiintarea unui SRL-D.

Daca mai ai nevoie de alte informatii sau vrei sa infiintezi o societate cu raspundere limitata pentru debutanti (SRL-D), poti suna la 0745.650.340 (consilier juridic Sorin Simon) sau te poti programa pentru consultanta si intocmirea documentelor pe adresa de mail contact@antreprenor.eu

 

SRL sau PFA?

semnul intrebariiIata o intrebare pe care o gasim pe multe formuri de discutii si pe care si-o pun multi dintre antreprenorii aflati la inceput de drum.

 COSTURI DE INFIINTARE. Infiintarea PFA (Persoana Fizica Autorizata) costa circa 220 lei, taxele Registrului Comertului, la care se adauga, in care apelati la o companie de profil,  circa 300-350 lei onorarii pentru consultanta, redactarea documentelor si reprezentarea la Registrul Comertului.  Prin urmare, costurile totale vor fi de circa 520-570 lei.

In cazul doriti sa infiintati 0 societate cu raspundere limitata (SRL), taxele ONRC sunt de circa 500 lei, la care se adauga circa 500 lei onorarii pentru consultanta, redactarea documentelor ( act constitutiv, declaratii, contracte pentru sediul social, formulare) si reprezentarea la Registrul Comertului. Costurile totale vor fi de circa 1000 lei. Prin urmare, din perspectiva costurilor de infiintare e mai avantajos PFA-ul

DATORII-RISCURI. In cazul acumularii unor datorii, SRL-ul raspunde fata de creditori doar in limita patrimoniului. Iar daca nu ai facut achizitii importante pe firma (masina, utilaje etc) raspunderea, daca nu ai comis, evident, fapte penale, se intinde pana la nivelul capitalului social, situat de obicei la pragul de 200 lei.

In cazul unui PFA, daca ai acumulat datorii, raspunzi si cu patrimoniul personal, altfel spus iti pui averea „la bataie”. In concluzie, la acest capitol avem avantaj SRL.

 OBIECTUL DE ACTIVITATE. La un SRL poti desfasura, fara a avea nevoie de autorizatii speciale, aproape toate activitatile economice, ce se regasesc in Codul CAEN. Si PFA poate desfasura activitati variate, insa mai intai trebuie sa tii cont ca trebuie adus un act doveditor ( o diploma) in domeniul principal in care vrei sa-ti desfasori activitatea, iar apoi de faptul ca nu poti desfasura unele activitati prevazute de legi speciale. Avantaj, deci, SRL.

 ANGAJATI: Si SRL-urile si PFA-urile pot avea angajati, capitol la care, iata, consemnam egalitate.

 CONTABILITATE: Contabilitatea unui PFA se poate tine in „partida simpla”, adica n-ai nevoie decat de un registru in care notezi tu veniturile si cheltuielile. La un SRL ai nevoie de un contabil, care te costa intre 100 si 200 de lei pe luna, uneori chiar si 300 de lei, daca ai facturi multe. Avantaj PFA.

 IMPOZITE SI TAXE: Incepand cu 2016, cu noile modificari aduse Codului Fiscal, functionarea pe intreprindere individuala, persoana fizica autorizata sau intreprindere familala a devenit, din punct de vedere strict fiscal, mai xdezvantajoasa fata de SRL. Astfel, daca la un SRL se plateste, de regula, 3% impozit pe venit la care se adauga 5% impozit pe divinde  in 2016 (practic un impozit pe profit care se adauga celui pe venit) sau 10,5% incepand cu 2017, la un PFA sau II, cu exceptia situatiilor care se incadreaza la norma de venit, avem un impozit de 16% pe profit, la care se adauga diverse contributii (CAS, CASS), care fac ca in final, grosso-modo, un PFA sa plateasca la stat aproximativ o treieme din cat incaseaza.

RULAJUL BANILOR: In cazul unui PFA, lucrurile sunt simple aici. Ai tot timpul acces la venituri, poti folosi banii incasati fara probleme. La SRL lucurile sunt ceva mai complicate, in sensul ca, desi te poti folosi de bani, in cazul in care acestia nu se duc pe cheltuieli/investitii, atunci ii poti scoate doar prin incasarea dividendelor, dupa finalizarea exercitiul financiar anual, cand se plateste impozit de 5% (in 2016) si de 10,5% incepand cu 2017.

 ASOCIATI-FINANTARI: La un SRL poti coopta noi actionari in firma, care sa vina cu aport la capital social si care sa sustina financiar afacerea. De asemenea, in cazul contractarii unor credite, banca va studia in primul rand documentele contabile si evolutia firmei, iar un bilant pozitiv si o cifra de afaceri cat mai mare pot constitui, alaturi de un plan de afaceri viabil, argumente credibile pentru obtinerea unei finantari.

In cazul unui PFA, posibilitatile de finantare sunt relativ reduse. Acordarea de credite se face tinand cont de situatia financiara a persoane fizice, tinandu-se cont, practic, de veniturile persoanei respective si de alte obligatii financiare ale acesteia. Avantaj (clar) SRL!

Acum, in functie de tipul afacerii tale, de nivelul veniturilor estimate, a modului in care vrei sa-ti dezvolti afacerea, poti calcula singur „scorul final” si poti decide ceea ce e mai bine pentru tine, srl sau pfa. Daca inca nu esti decis, dar vrei sa pornesti totusi o afacere, trimite un  mail la contact@antreprenor.eu sau suna la 0745.650.340 si programeaza-te pentru o intalnire cu consilierul nostru juridic.

7 greseli prin care iti omori incet si sigur brandul

Construirea unui brand puternic necesita multa munca si timp. Totusi, este suprinzator de usor sa il distrugi, releva o analiza publicata de dailybusiness.ro

Pentru a construi o marca puternica, trebuie sa creezi produse si servicii pe placul publicului si sa le ambalezi intr-un brand usor de recunoscut. 

Pe de alta parte, este surpinzator de usor sa ucizi un brand. Iata cele mai intalnite greseli si cum pot fi evitate. 

1. Iti lauzi brandul intr-una 

Imagineaza-ti ca esti la o petrecere si vine un tip care spune ca el este cel destept, cel mai bine imbracat si cel mai chipes om din incapere. Te gandesti ca e un nesuferit, nu-i asa? 

Nu e nicio diferenta cand companiile pretind ca sunt cele mai bune din domeniu, inovative si ca dau tonul in piata. Oamenii se vor intreba de ce e nevoie sa se laude atat. 

Ce-ai putea face in schimb este sa le dai clientilor tai “megafoane”, astfel incat sa se laude ei insisi. 

2. Promiti multe si oferi mult mai putin 

Nimic nu ii frustreaza mai mult pe clienti decat sa li se promita ceva si sa nu primeasca acel ceva. Spre exemplu, daca garantezi service 24 de ore din 7 zile, atunci ar fi bine ca cineva sa raspunda oricand solicitarilor clientilor. 

De asemenea, daca anunti ca produsul tau are anumite optiuni pe care clientii si le doresc cu adevarat, atunci ar fi bine sa le aiba. 

In schimb, ai putea sa promiti mai putine lucruri si sa oferi mai multe.

3. Neglijezi serviciul de relatii clienti 

Stii ce nu le mai place clientilor? Companiile care ascund numarul de relatii cu clientii. Apoi, dupa ce il gasesc in final si suna, sunt pusi sa astepte. 

Iar in timp ce asteapta, pe fundal se aude o melodie enervanta care se intersecteaza cu sugestii subtile despre cum ar putea sa rezolve singuri problema, in ciuda discursului spus de robot spre final ca apelul lor este foarte important pentru companie.

Citeste textul integral pe dailybusiness.ro

Fiscul poate verifica doar activitatea din ultimii 3 ani a unei firme

Fie de teamă, fie din necunoaştere, firmele mici şi mijlocii cad, foarte des, în capcana fiscului şi acceptă controale mai lungi de trei ani, deşi sunt ilegale. Practica discreţionară a inspectorilor de a extinde verificările până la cinci ani a ajuns obişnuinţă, informeaza capital.ro.

O discuţie liberă cu reprezentanţii a câtorva zeci de firme,  în cadrul unui seminar, a scos la iveală o problemă neaşteptată. Surprinzător, directorii financiari şi economici, care formau majoritatea celor prezenţi, nu aveau idee că verificarea taxelor şi impozitelor trebuie să cuprindă doar ultimii trei ani, şi nu cinci, aşa cum procedează fiscul.

Practica abuzivă de a extinde inspecţiile asupra ultimilor cinci ani, indiferent de mărimea companiilor, a ajuns să fie percepută ca firească. Codul de procedură fiscală arată însă clar că durata controalelor trebuie să fie de trei ani, în general, şi de cinci ani numai în cazul marilor contribuabili la buget.

„Inspecția fiscală se efectuează asupra creanțelor născute în ultimii trei ani fiscali pentru care există obligația depunerii declarațiilor fiscale”, precizează legea. „Fără îndoială că un control direct și dintr-o dată care să cuprindă perioada maximă de prescripție de cinci ani în care se poate efectua controlul fiscal asupra celorlalte categorii de contribuabili în afara marilor contribuabili este nelegal. Codul de procedură fiscală prevede clar instituția extinderii inspecției fiscale asupra contribuabilului care trebuie să aibă la bază conduita reprobabilă a acestuia din urmă, aspect care trebuie însă dovedit de către organul fiscal de control“, explică Emanuel Băncilă, executive director, Radu şi Asociaţii SPRL, EY Law.

Legea dă posibilitatea inspectorilor să extindă perioada controlată de la trei la cinci ani, dar numai în anumite condiţii, care sunt considerate excepţii.

Citeste textul integral pe capital.ro

Ce patesti daca faci afaceri cu o firma inactiva

Sursa foto: tweakyourbiz.com

Sursa foto: tweakyourbiz.com

Afla ce riscuri presupune derularea unor afaceri avand drept partener o firma care a fost declarata inactiva de fisc, ce trebuie sa faci pentru a diminua aceste riscuri si in ce conditii o companie poate fi declarata inactiva.

Potrivit, statisticilor ANAF, circa 18% din totalul persoanelor juridice înregistrate fiscal sunt inactive. Deşi tranzacţiile cu parteneri inactivi înseamnă costuri mari pentru firme, cum ar fi pierderea dreptului de deducere a cheltuielilor şi a TVA, sunt greu de evitat. Modul în care Fiscul publică listele cu inactivi şi criteriile de declarare a inactivităţii forţează companiile să-şi asume riscuri incalculabile, informeaza capital.ro.

Firmele care nu depun nicio declaraţie într-un semestru, sau au sediu fictiv sunt declarate inactive de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Conform legii, ele nu mai au dreptul să utilizeze facturi, facturi fiscale, alte documente sau formulare tipizate cu regim special. În cazul în care totuşi emit documente, nu produc efecte juridice din punct de vedere fiscal. În acelaşi timp, avizele, autorizaţiile, licenţele, acordurile şi orice alte acte în baza cărora sunt autorizate să funcţioneze sau să desfăşoare diverse activităţi economice se suspendă de drept. Reversul este  că, în orice moment, dacă se conformează condiţiilor pot reintra în activitate.

„Cei care achiziţionează bunuri şi/sau servicii de la persoane inactive nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor şi a TVA aferente achiziţiilor respective, cu excepţia celor efectuate de la persoane aflate în procedura falimentului“, arată Ruxandra Jianu, partener Biriş Goran Consulting. Prin urmare,  chiar dacă au plătit facturile şi au fost de bună-credinţă atunci când au încheiat relaţia cu furnizorul inactiv, companiile sunt sancţionate în cazul unui control, pentru că inspectorii elimină facturile primite de la inactivi din baza de calcul a impozitului pe profit și a TVA-ului deductibil. Mai mult, firmele sunt păgubite în plus pentru că ajung să datoreze statului şi dobânzi de întârziere pentru diferenţele de impozite şi de taxe la care ar fi avut dreptul de deducere.

Firmele sunt declarate inactive de ANAF şi înscrise într-un registru care poate fi consultat pe site-ul instituţiei, dacă:

 • pe parcursul unui semestru calendaristic nu depun declaraţiile fiscale
 • se sustrag de la inspecţia fiscală prin declararea unui domiciliu fiscal care nu poate fi identificat
 • nu funcţionează la domiciliul fiscal declarat

Citeste analiza pe larg pe capital.ro

NORMELE DE VENIT in 2014 pentru PFA, intreprinderi individuale si familiale

Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente datoreaza la bugetul de stat impozit pe venit de 16% si pot opta pentru doua modalitati de impozitare: in sistem real sau norma de venit.

Practic, informeaza avocatnet.ro, persoanele cu norma fixa de venit vor plati la stat un impozit de 16% (cota unica) dintr-o suma fixa, stabilita anual de Finantele locale, diferita in fiecare judet, indiferent de nivelul real al veniturilor realizate, in timp ce cei care opteaza pentru sistemul real de impozitare datoreaza cota de 16% la veniturile nete totale.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent pe pagina sa de internet normele de venit pentru toate judetele tarii.

Norma de venit reprezinta o suma fixa stabilita anual de catre directiile finantelor publice teritoriale, in functie de specificul activitatii si de zona in care se desfasoara activitatea, cu conditia ca acea activitate sa se regaseasca in nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, pentru contribuabilii care isi desfasoara activitatea individual. (Ministerul Finantelor a aprobat, prin Ordinul nr. 2875/2011, acest Nomenclator al activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit. Actul normativ a fost completat, la finalul lui 2011, Finantele introducand in Nomenclator si serviciile informatice).

Potrivit Codului fiscal, norma de venit nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12. Acum, salariul minim este de 850 de lei, urmand sa creasca la 900 de lei de la 1 iulie.

Normele de venit pentru anul 2014 pot fi consultate, in functie de judet, pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau direct accesand acest link.

Practic, in 2014, contribuabilii cu norma norma fixa de venit datoreaza impozit 16% (cota unica) din valorile stabilite de Fisc pentru acest an,  indiferent de nivelul real al veniturilor realizate.

Pe langa impozitul de 16%, un contribuabil care realizeaza venituri din activitati independente mai datoreaza obligatoriu la stat si contributii sociale pentru veniturile realizate: CAS (asigurarea in sistemul public de pensii) si CASS (asigurarea in sistemul public de sanatate). In timp ce contributia la sanatate se raporteaza la norma de venita, fiind calculata in functie de aceasta, contributia la pensii nu poate fi platita decat in sistem real, adica in functie de veniturile realizate.

Astfel, pentru pensii, contributia este de 31,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure. Trebuie sa stiti ca, potrivit reglementarilor, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Concret, in 2014, baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mica de 804 lei, dar nici mai mare de 11.490 lei, avand in vedere ca salariul mediu are valoarea de 2298 de lei.

Practic, in acest an, o persoana cu venituri din activitati independente trebuie sa plateasca pentru pensii o suma minima lunara de 252 de lei (35% x 2298 x 31.3%), dar nu mai mult de 3596 de lei (5 x 2298 x 31.3%).

Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600, introdus prin Ordinul ANAF nr. 847/2012).

In baza declaratiei 600 depusa de PFA, organul fiscal emite decizia de impunere in care stabileste contributia sociala anual datorata si termenele de plata.

Contributia la pensii se plateste trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Citeste materialul integral pe avocatnet.ro

 

Cateva lucruri esentiale pe care e bine sa le stii cand INCEPI O AFACERE

start-upInainte de a infiinta propria firma, ar trebui sa va raspundeti la cateva intrebari esentiale. Faracontabilitate.ro face o sinteza a acestor intrebari, indrumandu-va pasii spre un inceput reusit in lumea afacerilor.

1. Care ar fi cheltuielile pe care trebuie sa le iei in considerare la infiintarea unei firme?

Pentru ca, va rog sa ma credeti pe cuvant, o firma infiintata incepe sa consume nu din prima zi de existenta a ei ci chiar de la infiintare: taxe notariale, Registrul Comertului, Capitalul Social, telefonul, transportul, Internetul etc. Vorbesc de cheltuielile MINIME!

2. Ai bani sa suporti cheltuielile unei firme timp de un an de zile?

Trebuie sa fii constient ca inainte de a produce, indiferent ce anume, trebuie sa aduci bani de acasa. Daca nu investesti un minim necesar in firma astfel incat ea sa poata deveni functionala, firma nu va cunoaste succesul scontat. Asta nu inseamna sa astepti ani de zile ca sa strangi bani gramada. Poti incepe prin a ave biroul la vreo cafenea unde sa te duci cu laptop-ul si unde sa existe wirless. Iti bei cafeaua acolo si iti conturezi ziua respectiva de munca. Da, e clar ca poti face asta si de acasa, dar daca nu te obisnuiesti cu separarea acasa / la birou, nu vei trece pe o treapta superioara. Acasa te vei plafona, vei avea la indemana patul sa dormi, televizorul sa il butonezi sau mai stiu eu cate alte lucruri care sa te distraga de la munca ta. La o cafenea (sau la un birou normal) optiunile sunt limitate, pentru ca nu esti singur si nu esti acasa.

3. Ai un Plan de afaceri?

In prima faza intocmirea unui plan este esentiala. Nu puteti lasa ca lucrurile sa se intample la voia lor, ci trebuie sa urmati niste pasi. Nu va complicati sa va faceti un Business Plan ca la carte, sa pierdeti ore intregi pe Internet cautand modalitati de scriere a unui plan etc etc. Faceti unul simplu, cu pasii pe care sa ii urmati. Scrieti-i in doc, folositi excell – cine poate realiza si slide-uri in acces, cu atat mai bine. Dar nu va rusinati daca planul vostru are doar o singura pagina. E foarte important sa o aibe si pe aia si si mai important este ca voi sa credeti in ceea ce ati scris si sa urmati.

Business Plan

Planul trebuie sa tina cont de cateva caracteristici evolutive.

1. Ce iti place sa faci cel mai mult?

2. La ce te pricepi cel mai bine?

Ambele intrebari sunt esentiale si de baza. Pentru ca e posibil sa-ti placa mult sa stai pe Facebook, ceea ce inseamna ca ar trebui sa te orientezi catre o activitate de promovare, un business adresat celor care sunt prezenti in retelele de socializare. Inscriete intr-o retea de tip networking si vinde cafea, detergenti, parfumuri, home made-uri sau orice altceva.

Sau poate te pricepi sa mesteresti diverse lucruri prin casa. In felul acesta te poti gandi sa-ti faci o firma de reparatii diverse. Multa lume are impresia ca se pricepe sa faca una sau alta prin casa si rezulta o carpaceala. Fa-ti o firma de reparatii in care sa te duci la client acasa. Te poti promova si pe Facebook dar in acelasi timp poti da anunturi pe toate site-urile de anunturi gratuite.

Recomandare!

Chiar daca Facebook-ul te poate ajuta, fa-ti neaparat un blog doar al tau: este gratis si va ramane permanent al tau.  La un moment dat, Facebook-ul iti poate impune politicile sale iar daca nu esti de acord te scot pur si simplu din retea. Sau poate se supara pe tine un client si te blocheaza ca spamer pe reteaua de socializare. Fa-ti un blog, pune-ti cateva poze, iar din cand in cand, dar constant, da sfaturi celor care te citesc. Spune-le cum pot face unele lucruri singuri. Asta nu inseamna ca vei munci gratis pentru altii, pentru ca binele ti se va intoarce de unde nici nu te astepti. Da in dar si vei primi in dar.

3. Cati bani ai ca sa pornesti business-ul?

Aici trebuie sa iti reduci cat poti de mult cheltuielile. Nu te apuca sa investesti in stocuri, sa cumperi diverse lucruri ca sa le ai gata cand te duci la client. Mai bine gaseste un furnizor care sa-ti poata oferi ce ai nevoie in termen scurt. Apoi te duci la client, auditezi situatia, vezi de ce anume are nevoie, ii arati devizul pentru ce trebuie sa cumperi si ii ceri 50% din suma sau chiar pe toata.

Mai poti face un lucru: daca ai incredere ca lucrurile vor merge bine, imprumuta-te la familie, la prieteni. Nu la toti o data, ci pe rand, ca sa poti sa rulezi diversele sume de bani si sa nu ramai niciodata descoperit.

Citeste materialul integral pe faracontabilitate.ro

 

Cum muti REVISAL de pe un calculator pe altul

revisalSunt multi cei care, la inceput fiind, pot sa se loveasca de aceasta situatie: sa fie obligati, dintr-un motiv sau altul, sa mute baza de date a revisal-ului pe un alt calculator. Si totul fara sa piarda nici macar o inregistrare din Revisal. Este foarte simplu.

Operatiuni in calculatorul vechi

Deschideti Revisalul. Mergeti la Instrumente si alegeti Salvare baza de date. Apoi alegeti locatia unde vreti sa faceti salvarea. O sa aveti un fisier de forma Revisal Backup luna zi anul hh_mm_ss. Nu il deschideti pentru ca nu va intereseaza ce fisiere contine. Apoi luati pe un stick fisierul salvat.

Operatiuni in calculatorul nou

In primul rand, instalati Revisalul. Recomandabil sa il luati de la “mama lui”, Inspectia Muncii, si nu trimis de prieteni, ca sa nu aveti vreo surpriza. Dar, dupa instalare, veti constata ca optiunea Instrumente NU este activa. Ce trebuie sa faceti ca sa o activati?

Afla raspunsul pe faracontabilitate.ro

Cum stabilesti PUBLICUL TINTA pentru afacerea ta

Cu cat vei intelege mai bine nevoile clientului, cu atat vei asigura o crestere afacerii tale. In special startup-urile au dificultati in identificarea publicului tinta avand o privire de ansamblu prea larga. Desi in planul de afaceri se cere sa stabilesti cui vei vinde produse si serviciile pe care le produci, in realitate nu este usor sa ai o viziune clara. 

De cele mai multe ori supraevaluam dimensiunea pietii si in multe situatii se poate ca de fapt sa nu existe o piata reala. Pune-ti aceste 10 intrebari care te pot ajuta sa identifici daca ai un public tinta si care este acesta.

Cine ar plati pentru produsele/serviciile mele?

In primul rand, incearca sa intelegi nevoile la care ar raspunde produsul/serviciul tau. Dupa care, foloseste aceasta informatie pentru a-i identifica pe cei care sunt dispusi sa plateasca pentru satisfacerea nevoilor respective. Nu trebuie doar sa posede o nevoie, ci si sa fie constienti de aceasta. Poti folosi keyword tool-ulului de la Google pentru a vedea cati oameni cauta cuvinte legate de ideea afacerii tale.Sau poti apela la firme de consultanta si analiza de piata pentru a te ajuta in acest proces.

Cine a cumparat deja produsele/serviciile mele?

Pentru a redefini publicul tinta si strategia de pret, analizeaza-i pe cei care au cumparat deja produsul/serviciul tau. Poti obtine informatii valoroase plasand produsul/serviciul tau intr-o faza de testare si lasandu-i pe potentialii clienti sa se convinga de raportul calitate-pret.

Imi supraestimez piata?

Este usor sa presupui ca majoritatea vor avea nevoie de produsul/serviciul tau. Dar decat sa faci presupuneri, mai bine mergi printre grupuri de clieti potentiali pentru o privire mai realista despre audienta si astfel reduci eforturile de marketing. Poti sa apelezi la chestionare, operatori de interviu in magazine sau focus grupuri. Exista riscul sa devenim atat de pasionati de idee si de cat de buna este incat supraestimam dimensiunea pietii.

Ce crede reteaua mea?

Incercand sa intelegi publicul tinta poate fi dificil si presupune eforturi financiare mari in cautarea unui feedback de la potentialii consumatori prin intermediul chestionarelor, focus grupurilor sau altor instrumente. Dar te poti infiltra in retelele sociale pentru a primi un feedback cu cost redus. Cei mai multi din reteaua ta probabil vor fi dispusi sa iti ofere o parere si un sfat.

Citeste analiza integrala pe profit360.ro

Pagina 1 din 41234