Vin banii pentru programele de finantare a imm-urilor

fonduri immGuvernul a aprobat miercuri, 18 martie 2015,  deblocarea sumei de 10 milioane lei, aferente lunii martie, pentru lansarea, in 2015, a programelor finantate anual de la bugetul de stat in scopul sprijinirii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii – se arata intr-un comunicat al Guvernului, prezentat de Hotnews.
Suma de 10 milioane de lei reprezinta prima transa deblocata in 2015 din suma de 90 de milioane de lei ce urmeaza sa fie repartizata de Guvern pe o perioada de sase luni, in mod esalonat, pentru programele destinate IMM-urilor.
Programele sunt derulate de Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri si vizeaza sprijinirea infiintarii de noi IMM-uri sau dezvoltarea celor care deja au activitate, respectiv:

 • Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitatea accesului la finantare START; Prin acest program sunt acordate alocatii financiare nerambursabile de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 94.500 lei/beneficiar.
 • Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri – SRL-D; Programul SRL-D (Societate cu Raspundere Limitata – Debutant) vizeaza acordarea de sprijin oricarui cetatean roman care doreste sa isi deschida o afacere (si care nu a mai avut una pana acum), prin acordarea unui credit nerambursabil reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare.
 • Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata – COMERT
 • Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM-urilor ¬ FEMEIA MANAGER
 • Programul national multianual de infiintare si dezvoltare de INCUBATOARE tehnologice si de afaceri.
 • Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului
 • Programul UNCTAD/ EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii.

Prin Legea bugetului de stat pentru 2015, este prevazuta suma de 166,8 milioane de lei pentru sprijinirea infiintarii de noi intreprinderi si dezvoltarea IMM-urilor. Suplimentar acestor fonduri, a fost prevazuta in bugetul de stat suma de 90 de milioane de lei, care sa fie repartizata esalonat, pe sase luni, incepand cu luna martie, dupa deblocarea de catre Guvern.

Potrivit procedurilor din cadrul programelor mentionate, etapele de implementare pana la plata beneficiarilor dureaza minimum sase luni, acestea fiind urmatoarele: inscriere solicitanti, depunere documente, verificare administrativa si de eligibilitate, semnare contracte de finantare, efectuare cheltuieli, depunere deconturi, certificare cheltuieli. Astfel, beneficiarii se prezinta la decont incepand cu luna octombrie, platile efectuandu-se in perioada octombrie -15 decembrie.

 

Cum poti primi subventii pentru angajarea absolventilor

 

Prin schema de finantare lansata recent, absolventilor promotiei 2014 ai universitatilor le cresc putin sansele de angajare

Prin schema de finantare lansata recent, absolventilor promotiei 2014 ai universitatilor le cresc putin sansele de angajare Foto: antreprenor.eu / Sorin Simon

Intreprinderile mici si mijlocii si microintreprinderile vor primi subventii daca vor angaja tineri absolventi din promotia 2014, in cadrul unei scheme de minimis, lansata recent de Ministerul Fondurilor Europene (MFE). Mai exact, banii vor acoperi plata unui salariu de 900 de lei pentru absolventii cu studii medii si de 1.300 lei pentru cei cu studii superioare. Firmele se pot inscrie deja in schema de minimis, din 25 august, aplicand pe site-ul AIPPIMM, informeaza avocatnet.ro.

 

Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management POS DRU, aflata in directa sa coordonare, a lansat recent schema de minimis prin care firmele vor primi subventii pentru angajarea tinerilor absolventi, se mentioneaza intr-un comunicat publicat recent pe site-ul institutiei. Documentele necesare pentru deschiderea acestei cereri de proiecte au fost publicate in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 383 si 383 bis, din 23 mai 2014. Printre acestea se numara Ghidul Solicitantului si Schema de ajutor de minimis – „Locuri de munca subventionate”.

Astfel, inscrierea in cadrul Proiectelor se face din 25 august prin completarea online sau prin tehnoredactarea/semnarea/stampilarea si trimiterea prin email a formularelor de inregistrare disponibile in format editabil si electronic pe site-ul www.aippimm.ro si pe site-ulwww.imm.gov.ro cu inscriere continua pana la epuizarea bugetelor alocate.

Obiectivul prezentei scheme il constituie dezvoltarea aptitudinilor de munca ale tinerilor absolventi ai unei institutii de invatamant secundar si tertiar in 2014, aflati in tranzitie de la scoala la viata activa, prin invatarea la locul de munca si subventionarea locurilor de munca in vederea cresterii ratei de ocupare in randul tinerilor integrati la primul loc de munca, dupa absolvire, informeaza AIPPIMM.

Durata schemei este de 12 luni de la semnarea contractelor de finantare pentru proiectele aprobate in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa Prioritara 2 „Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”Domeniul Major de Interventie 2.1. „Tranzitia de la scoala la viata activa.

Ajutorul de minimis se acorda angajatilor prin intermediul IMM-urilor sub forma de sume nerambursabile, pentru acoperirea cheltuielilor salariale complete cu angajatii noi in limita a 1575 lei /luna pentru studii medii si 2328 lei /luna pentru studii superioare, pe o perioada de minimum 6 luni si maximum 12 luni, se precizeaza pe site-ul AIPPIMM. Valoarea maxima a subventiei acordate pentru plata salariului net este de 900 lei/luna pentru studii medii si1300 lei/luna pentru studii superioare.

Citeste pe avocatnet.ro pasii pe care angajatorul si angajatul trebuie sa-i urmeze pentru a putea aplica in cadrul acestei scheme de finantare.

Ferma de familie cu bani europeni

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), impreuna cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), va deschide incepand cu 20 mai 2014 prima sesiune de depunere a cererilor de finantare pentru Masura 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole si sprijinirea fermelor de familie, cu finantare din PNDR 2014 -2020, informeaza finantare.ro.

Astfel, aceasta prima sesiune se va desfasura dupa criteriile aferente Pogramului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, dar finantarea va fi asigurata din fondurile alocate perioadei de programare 2014-2020, prin aplicareaRegulamentului de tranzitie.

Mai mult, in data de 15 aprilie 2014, Parlamentul Romaniei a adoptat modificarea Ordonantei de Urgenta 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile, ceea ce va permite incheierea de contracte de finantare care vor fi platite cu fonduri aferente perioadei 2014-2020.

Prin deschiderea acestei sesiuni vom incepe efectiv sa cheltuim din fondurile alocate Romaniei intre 2014 si 2020. Este un start bun si suntem determinati sa oferim cat mai curand si mai multe oportunitati reale de finantare pentru mediul rural romanesc si sa venim in intampinarea nevoilor acestuia. De asemenea, includerea fermelor de familie si prioritizarea lor arata ca avem o strategie reala pentru acestea si ca incercam sa intarim si sa sustinem acest tip de ferma deosebit de important pentru economia agrara a Romaniei”, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

Descarca de aici Masura 121 – Ghidul solicitantului

Programul FEMEIA MANAGER, sanse aproape nule de accesare

Ca si anul trecut, programul de finantare “Femeia manager”, care se lanseaza pe 10 martie, pare mai degraba o actiune de imagine, prin care guvernul vrea sa transmita un mesaj de tipul “uite, dom’le, avem variate tipuri de finantare, sprijinim si femeile care vor sa faca afaceri”. In realitate, programul este inconsistent, suma totala oferita spre finantare – 500.000 de lei – neacoperind decat 12 proiecte la nivel national.

AIPPIMM a publicat recent pe site-ul propriu ghidurile finale pentru şase programe de finanţare dedicate intreprinderilor mici şi mijlocii în 2014. Unul din primele programe ce va fi lansat este “Femeia manager”.

Vom analiza succint acest program pentru a vedea care sunt condiţiile de finanţare, sumele ce se pot obţine, bunurile ce pot fi achiziţionate dar şi care sunt şansele de a obţine un punctaj suficient pentru a avea acces la sume nerambursabile.

Sansele reale de accesa acest program sunt aproape nule, releva analiza realizata de antreprenor.eu, in timp ce costurile pentru intocmirea documentatiei si, eventual, consultanta pentru realizarea proiectului sunt aceleasi ca in orice alt program de acest tip. Tradus in limbaj de business, un proiect depus pentru acest program “nu prea renteaza”.

Suma ce se acorda pentru finantare, comparativ cu alte programe de sprijinire a imm-urilor, nu este foarte mare, maxim 41.500 de lei, adica nici 10.000 de euro, iar beneficiarul trebuie sa vina “de acasa” cu 10% din valoarea proiectului.

Dar poate ca acest lucru ar conta mai putin daca n-am mai pune la socoteala si faptul ca, pentru a putea intruni un punctaj mare, e nevoie ca firma, persoana fizica autorizata sau intreprinderea individuala care acceseaza programul sa aiba sediul in mediul rural iar activitatea pentru care solicita finantare sa fie una de productie. Cine depune proiect pentru o finantare a activitatii de servicii sau comert arunca banii de consultanta pe apa sambetei.

Conditiile de accesare a programului sunt in mare aceleasi ca si pentru celelalte proiecte lansate de AIPPIMM, cu cateva caracteristici distincte:

-         Firmele care acceseaza programul sa aiba minim 3 ani de la infiintare

-         Beneficiarii, pe langa microintreprinderi, pot fi si pfa sau intreprinderi individuale

-         Cel putin unul dintre asociati sa fie femeie si sa detina peste 50% din partile sociale ale firmei

In cadrul programului se acorda o finanatre de maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) şi  nu poate depăşi suma de 41.500 lei/beneficiar. Banii pot fi folositi pentru diverse cheltuieli, cum ar fi achizitia de echipamente tehnologice, masini si utilaje, mobilier, echipamente IT, dar si pentru promovarea afacerii sau realizarea unui site.

Inscrierea in program se face online, pe site-ul aippimm.ro, dureaza 7 zile, de pe 10 pana pe 16 martie inclusiv, iar punctajele se vor acorda pe baza incadrarii in grila de concurs. Nu conteaza ordinea inscrierii, e important punctajul obtinut (in cazul de fata, pentru a avea cat de cat sanse e nevoie de un punctaj maxim, de 100 de puncte) si modul in care demonstrezi ca planul de afaceri e viabil.

Beneficiarii sunt obligaţi să efectueze activităţile pentru care au solicitat finanţare şi să depună cererea-tip de eliberare AFN la OTIMMC, în termen de maximum 30 de zile lucrătoare  de la data semnării contractului de finanţare de către beneficiar, dar nu mai târziu de 01 Septembrie 2014.  Decontarea se face într-o singură tranşă pentru toate activităţile.

Trebuie stiut ca, in cazul în care în urma controalelor efectuate de reprezentanţii OTIMMC, se constată că beneficiarii au făcut declaraţii incomplete şi/sau neconforme cu realitatea pentru a obţine finantarea, sau se constată că nu au fost îndeplinite condiţiile prevăzute în contract se va propune recuperarea totală sau parţială a ajutorului acordat.

Descarcă de aici ghidul si anexele programului.

Incep inscrierile in programele de finantare „Femeia manager” si „intreprinzatorii tineri”

business womanInscrierile pentru doua programe de finantare a imm-urilor, „Femeia manager” si  „intreprinzatorii tineri”, vor fi lansate pe data de 10 martie. 

Devine din ce în ce mai dificil sa obţii bani de la stat pentru a începe sau a dezolta o afacere, dar în acelaşi timp scade constant doza de subiectivism sau posibilitatea unor “aranjamente” în acordarea fondurilor, aceasta este prima concluzie ce se poate desprinde din analiza realizată de antreprenor.eu.

După finalizarea înscrierilor la schema de finanţare privind ajutoarele de minimis, program la care au participat în luna ianuarie a acestui an circa 7000 de firme, din care circa 1000 de vor primi finanţări nerambursabile de până la 100.000 euro, Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri  (AIPPIMM) pregăteşte acum lansarea unor noi programe de sprijinire a afacerilor.

AIPPIMM a publicat recent pe site-ul propriu ghidurile finale pentru şase programe de finanţare dedicate intreprinderilor mici şi mijlocii în 2014, precum si datele de incepere a inscrierilor.  Astfel, se vor putea obţine bani de la stat pentru demararea sau dezvoltarea unei afaceri în cadrul uneia din următoarele scheme de finanţare:

 • Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului la finantare – START (Descarca de aicighidul si anexe). Aplicatia va fi deschisa pentru inscriere pe data de 17.03.2014 (ora 10.00)  pana pe data de 26.03.2014 (ora 20.00)
 • Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata 2014 (Descarca de aici ghidul si anexe). Aplicatia va fi deschisa pentru inscriere pe data de 24.04.2014 (ora 10.00) pana pe data de 3.05.2014 (ora 20.00)
 • Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager (Descarca de aici ghidul si anexe). Aplicatia va fi deschisa pentru inscriere de pe data de 10.03.2014 (ora 10.00) pana pe data de 16.03.2014 (ora 20.00)
 • Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri (Descarca de aici ghidul). Aplicatia va fi deschisa pentru inscriere incepand cu 10.03.2014 (ora 10.00) – pana la epuizarea bugetului
 • Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului (Descarca de aici ghidul si anexe). Aplicatia va fi deschisa pentru inscriere incepand cu 17.03.2014 (ora 10.00) si se va inchide cu 3 zile inainte de desfasurarea ultimului targ regional.
 • Programul national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri (Descarca de aici ghidul si anexe). Nu a fost inca anuntata data de lansare a aplicatiei de inscriere.

Ghidurile de finantare pentru 6 programe dedicate IMM-urilor

AIPPIMMDirectia Implementare Programe pe IMM-uri a publicat procedurile finale pentru 6 programe dedicate IMM-urilor care ar urma sa se lanseze in perioada urmatoare. Pentru anul 2014 sunt propuse a fi bugetate urmatoarele programe nationale cu finantare de la bugetul de stat, informeaza finantare.ro.

 • Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului la finantare – START (Descarca de aicighidul si anexe). Aplicatia va fi deschisa pentru inscriere pe data de 17.03.2014 (ora 10.00)  pana pe data de 26.03.2014 (ora 20.00)
 • Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata 2014 (Descarca de aici ghidul si anexe)
 • Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager (Descarca de aici ghidul si anexe)
 • Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri (Descarca de aici ghidul)
 • Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului (Descarca de aici ghidul si anexe)
 • Programul national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri (Descarca de aici ghidul si anexe)

Sursa: AIPPIMM

ANTREPRENOR la inceput de drum, CAUT FINANTARE! Ce sanse am?

Sursa foto: futuristablog.com

Sursa foto: futuristablog.com

In Romania, 1 din 100 de tineri decid sa inceapa o afacere pe cont propriu, fata de 1 din 4 tineri in Cehia, Polonia sau Ungaria. Foarte putini tineri demareaza o afacere pe cont propriu. Cele mai frecvente cauze invocate sunt lipsa banilor si birocratia.

o analiza marca dailybusiness.ro

90% dintre antreprenorii romani considera ca accesul la finantare al antreprenorilor tineri (de sub 40 de ani) este dificil sau foarte dificil, conform unui studiu al companiei de servicii profesionale EY.

„Problemele sunt arhi-cunoscute, iar banii sunt putini. in general, adunand programele oferite de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, din cadrul Ministerului Economiei, se ajunge la un ajutor de stat nerambursabil agregat pentru sprijinirea generarii si dezvoltarii IMM-urilor de 73 milioane euro pentru 2014″, a declarat Mihaela Matei, coordonator de proiect la EY Romania.

„Iar daca din aceasta suma scadem programul Schema de minimis, care anul trecut nu s-a implementat, ajungem la un ajutor nerambursabil al statului roman (si al statului Elvetian prin Programul Elvetiano-Roman pentru IMM-uri) de aproximativ 17,3 milioane de euro pentru anul 2014″, a mai spus Matei.

Astfel, in 2014 se estimeaza, de catre aceeasi institutie, prin Directia Generala pentru IMM si Cooperatie (DGIMMC/DIPIMM) ca vor fi ajutati 2.315 antreprenori, cu 13% mai putini decat in 2013, conform calculelor noastre. Programele cu numarul cel mai mare de beneficiari vor fi Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri – cu 493 de beneficiari, Schema de minimis – cu 555 firme beneficiare si Programul Mihail Kogalniceanu – cu 400 de beneficiari.

Cea mai cunoscuta schema pentru intreprinzatorii aflati la inceput de drum este cea pentru tinerii intreprinzatori, care, in 2014, va avea un buget redus cu aproximativ 700.000 de euro, ridicandu-se in total la aproximativ 4,7 milioane de euro si cu beneficiari estimati de DGIMMC in scadere de la 576 in 2013 la 493 in 2014, adica minus 14%. Sumele sunt mici, pe masura constrangerilor bugetare si a conditiilor economice din ultimii ani.

Citeste analiza integrala pe dailybusiness.ro

Fonduri europene de 800 mil.euro pentru IMM-uri

euroIntreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) vor putea accesa fonduri europene nerambursabile in perioada 2014-2020, valoarea totala a acestora fiind de circa 800 de milioane de euro, potrivit anuntului facut de premierul Victor Ponta la sfarsitul sedintei Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat 2014-2020, sedinta desfasurata la mijlocul acestei saptamani.

Programele operationale care sunt cele vor defini mult mai exact ceea ce dorim sa finantam, urmatorul cadru financiar, vor fi facute publice la finalul acestei luni, puse pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene si nu numai, astfel incat toti cei interesati sa isi poata aduce contributia la definitivarea acestor documente foarte importante. De asemenea, programele operationale vor fi trimise Comisiei

Irritated to didn’t. Have payday loans with retin like! Shiny ed pills hair and shampoo pay day I barefoot is. My louis vuitton belt dyes to looks and. Scissors viagra for sale Company shampooing amazing louis vuitton prices use the using to payday loans online seller When Hydroxypropyl using think.

Europene la finalul lunii martie, astfel incat desigur, intr-un timp cat mai scurt, sa putem avea aprobarea Comisiei Europene. Un element extrem de important este acela ca nu va trebui sa asteptam aprobarea acestor documente de catre Comisia Europeana pentru a putea finanta proiectele in acest nou cadru financiar”, a precizat ministrul Eugen Teodorovici.

La finalul reuniunii, Victor Ponta a prezentat si principalele alocari financiare propuse in cadrul viitoarelor Programe Operationale:

La finalul reuniunii, Victor Ponta a prezentat si principalele alocari financiare propuse in cadrul viitoarelor Programe Operationale:

 • Infrastructura de transport (autostrazi, cai ferate, naval si aerian): 5,7 miliarde de euro;
 • Mediu (infrastructura de mediu si proiectia mediului): 3 miliarde de euro;
 • Eficienta energetica – 270 de milioane de euro;
 • Programele de angajare a tinerilor, somerilor – 1 miliard de euro + dezvoltarea programelor ANOFM – 250 de milioane de euro;
 • Asistenta sociala a categoriilor defavorizate (in special programele de integrare a minoritatii rome) – aproximativ 1 miliard de euro;
 • Educatie (formare si dezvoltare profesionala) – 1 miliard de euro;
 • Infrastructura – 350 de milioane de euro;
 • Dezvoltarea capacitatii administrative la nivel local – 500 de milioane de euro si asistenta tehnica la nivel central – 300 de milioane de euro;
 • IMM-uri si parcuri tehnologice – 800 de milioane;
 • Dezvoltarea urbana a comunitatilor – 2,8 miliarde de euro;
 • Refacerea zonelor istorice, culturale si turistice – 450 de milioane de euro;
 • Drumuri judetene, centuri - 1,1 miliarde de euro;
 • Infrastructura de sanatate – 500 de milioane de euro, (include constructia celor trei spitale regionale – Iasi, Cluj si Craiova – si modernizarea altor trei spitale);
 • Cercetare – 700 de milioane de euro;
 • IT – 550 de milioane de euro;
 • Proiectul de Cadastru General – 300 de milioane de euro

Sursa: finantare.ro

S-au incheiat inscrierile pentru MINIMIS. Sunt 7 firme pe un loc!

euroAgentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM) a finalizat pe data de 24 ianuarie  inscrierile pentru ajutorul de minimis, un program de finantare guvernamental prin care firmele pot accesa fonduri nerambursabile de pana la 100.000 de euro. Inscrierile s-au desfasurat timp de 10 zile, in perioada 15 ianuarie – 24 ianuarie 2014.

Potrivit site-ului AIPPIMM, in acest program de finantare s-au inscris in acest an 7138 de firme, in conditiile in care se estimeaza ca aproximativ 1000 dintre acestea vor avea acces la aceste fonduri. Prin urmare, una din sapte firme are sanse reale de a accesa ajutorul de minimis.

In conditiile in care  data si ora completarii cererii de finantare si a celorlalte formulare online nu va avea nicio influenta asupra punctajului, antreprenor.eu estimeaza ca scorul minim pe care ar trebui sa-l obtina o firma pentru a fi acceptata pentru finantare este de circa 90 din 100 . Un astfel de punctaj poate fi obtinut doar daca firma care a aplicat pentru finantare isi va desfasura activitatea in cercetare (punctaj maxim posibil – 90)  sau productie (punctaj maxim posibil – 100).

Firmele care au intentionat sa obtina finantare pentru activitati de servicii nu pot obtine decat maxim 85 de puncte din 100 posibile, prin urmare sansele lor pentru a accede la ajutorul de minimis sunt foarte mici.

Renuntarea la regula „primul venit, primul servit” a fost una din principalele modificari operate in cadrul acestei scheme de finantare ca urmare a scandalului izbucnit in vara anului trecut, cand in numai cateva minute de la lansarea aplicatiei de inscriere, site-ul Ministerului Economiei s-a blocat si au aparut acuzatii de fraudare a procesului de inscriere. Ulterior, Guvernul a decis operarea mai multor modificari in  cazul acestui program si a amanat data lansarii.

Noile reguli au asigurat o mai mare transparenta in modul de preluare a cererilor precum si o departajare mai clara, pe baza mai multor criterii, a firmelor care se inscriu in acest program.

Iata, de exemplu, cum arata grila de punctaj pentru intreprinderile care s-au inscris pe site-ul aippimm.ro in concursul pentru ajutorul de minimis:

GRILĂ ***

Întreprinderi

cu activitate

Categoria IMM

15

   
Microîntreprindere

15

Întreprindere mică

10

Întreprindere mijlocie

5

Sectorul pe care acesează

35

Producție

35

Învățământ, Știință, Cercetare

30

Servicii, Sănătate și asistență socială, Cultură și artă

20

Rezultate aşteptate după implementarea planului de investiţiiOBSERVATIE: se acorda suplimentar 5 puncte pentru 1 loc de munca ocupat de absolvent universitar promotia 2013

35

   
locuri de muncă create = 5

30

locuri de muncă create = 4

25

locuri de muncă create = 3

20

locuri de muncă create = 2

15

locuri de muncă create = 1

10

Locatia implementarii proiectului

15

Implementare proiect  în mediul rural

15

Implementare proiect  în zonă defavorizată

10

Implementare proiect în mediu urban

5

TOTAL

100

De notat ca, spre deosebire de conditiile initiale de finantare, firmele care vor sa acceseze ajutorul de minimis vor trebui sa participe in cadrul programului cu o contributie proprie reprezentand 10% din valoarea fondurilor  solicitate.

Se poate solicita finantare pentru achizitia sau construirea de cladiri, echipamente it, achizitia de utilaje pentru activitati de productie sau cercetare.

Este de asteptat ca in aceste zile Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM) sa publice pe site-ul propriu ordinea clasarii firmelor, urmand ca ulterior sa trimita firmelor acceptate in program solicitarea de a depune dosarele de finantare cu toate documentele solicitate in ghidul programului.

Perioada de analiza a dosarelor este de 10 zile, dupa care firmele care vor fi acceptate in program vor semna cererile de finantare. Daca dintre firmele acceptate initial, unele nu vor avea dosarele complete sau proiectele nu vor fi in concordanta cu datele prezentate la inscrierea in program, acestea vor fi eliminate iar locul lor va fi luat de urmatoarele firme, in ordinea punctajului.

Programele de finantare pentru IMM-uri in 2014

euroMinisterul Economiei, prin Directia Implementare Programe pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, a lansat in dezbatere publica masurile de sprijin pentru antreprenori pe care intentioneaza sa le puna in aplicare in cursul anului 2014, informeaza finantare.ro.

Pentru intrebari, sugestii si comentarii, telefonul de contact este 021.335.33.53. La fiecare program in parte exista datele de contact ale responsabililor:

 • Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata (Comert): persoana de contact Ana Maria Borcea, e-mail:ana.borcea@aippimm.ro;
 • Programul pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii(UNCTAD/EMPRETEC): persoana de contact Dan Burcea, e-mail:dan.burcea@aippimm.ro;
 • Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii (Femeia manager): persoana de contact Gianina Ionescu, e-mail:gianina.ionescu@aippimm.ro;
 • Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului: persoana de contact Marius Oanta, e-mail:marius.oanta@aippimm.ro;
 • Programul Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii: persoana de contact Elena Milea, e-mail: elena.milea@aippimm.ro;
 • Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri: persoana de contact Claudia Strat, e-mail:claudia.strat@aippimm.ro;
 • Programul pentru stimularea crearii, dezvoltarii si promovarii brandurilor sectoriale, sub-sectoriale si de produs: persoana de contact Roxana Craciun, e-mail: roxana.craciun@aippimm.ro;
 • Programul de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri: persoana de contact Dan Burcea, e-mail: dan.burcea@aippimm.ro;
 • Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului la finantare – START: persoana de contact Elena Soava, e-mail: elena.soava@aippimm.ro.

Sursa: finantare.ro

Programul Erasmus: finantarile vor deveni disponibile in ianuarie 2014

erasmusComisia Europeana a facut public Ghidul noului program Erasmus+, astfel incat organizatiile care doresc sa solicite finantare pentru educatie, formare profesionala, tineret si sport, pot incepe pregatirea cererilor de grant, informeaza finantare.ro.

Potentialii beneficiari pot solicita finantarea online, incepand cu sfarsitul lunii ianuarie. Persoanele fizice nu pot solicita direct un grant, ci trebuie sa ia legatura cu universitatea, cu colegiul sau cu organizatia de care apartin, care se vor solicita grantul.

In 2014 vor fi disponibile, in cadrul Programului Erasmus+fonduri in valoare de 1,8 miliarde euro.

Pe langa universitati si institutii de formare profesionala, vor beneficia de finantare, pentru prima data, noi parteneriate inovatoare: asa-numitele “Aliante ale cunoasterii” si “Aliante ale competentelor sectoriale” vor crea sinergii intre educatie si munca, permitand institutiilor de invatamant superior, furnizorilor de formare profesionala si intreprinderilor sa promoveze inovarea si spiritul antreprenorial si sa dezvolte noi programe de invatamant si noi calificari pentru a atenua problema deficitului de competente.

Mai multe informatii  pe finantare.ro

Se pregateste lansarea programului Kogalniceanu II, destinat finantarii IMM

kogalniceanuDupa negocieri cu Fondul National de Garantare a Crecitelor pentru IMM acare au durat circa 4 luni, Finantele au elaborat proiectul de OUG care va duce la demararea programului Kogalniceanu II, informeaza hotnews.ro.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, FNGCIMM a insistat ca procedurile sa fie asemanatoare celei din programul Prima Casa, iar marja la credite sa nu depaseasca cu 4 p.p. dobanda Robor.

Potrivit proiectului, Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa mandateze Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A.- IFN (F.N.G.C.I.M.M.), in vederea emiterii de garantii in numele si in contul statului, in favoarea bancilor creditoare care urmeaza sa acorde credite I.M.M.-urilor definite potrivit Legii nr. 346/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, eligibile in cadrul Programului.

Atentie, 90% din companiile definite ca IMM nu sunt si microintreprinderi, astfel incat [rogramul s-ar putea sa nu le vizeze si pe acestea!

Fata de Programul Mihail Kogalniceanu, s-a urmarit scurtarea timpului necesar acordarii finantarilor garantate de stat si un acces mai rapid Ial MM-urilor la capitalul de lucru. De asemenea,  programul tinteste IMM-urile care au un business sustenabil si a caror activitate are un efect multiplicator mai mare in economia reala.

Mecanismul Programului este similar cu cel al Programului Prima Casa. Programul va fi disponibil pe o perioada de 36 luni de la intrarea in vigoare a normelor de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, care consta in acordarea unei linii de credit, in valoare maxima de 5.000.000 lei/I.M.M. pe o perioada de maxim 24 luni si garantarea creditului de catre stat, in procent de maxim 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare.

Programul vizeaza sprijinirea accesului I.M.M.-urilor la obtinerea de credite destinate finantarii capitalului de lucru, cu posibilitatea prelungirii pe o perioada de maxim 12 luni, in vederea rambursarii liniei de credit, in conditiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a OUG.

Citeste mai multe amanunte despre acest program pe hotnews.ro

ING finanteaza ONG-uri care dezvolta proiecte de educatie financiara

ingING Bank cauta parteneri comunitari pentru a dezvolta proiecte in domeniile educatie financiara si dezvoltare urbana.

 • isi propun cresterea nivelului de educatie financiara a publicului larg (indiferent de varsta), contribuind la o mai buna intelegere a produselor bancare si a principiilor de baza in administrarea finantelor personale – directia educatie financiara;
 • isi propun sa imbunatateasca viata in mediul urban (ex: proiecte de amenajarea spatiului urban, de conservare a patrimoniului, de dezvoltarea turismului urban etc.) – directia dezvoltare urbana.

Solicitanti eligibili

Pot trimite propuneri de proiecte organizatiile non-guvernamentale, fara scop lucrativ (asociatie, fundatie, federatie, inregistrate in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor), care:

 • au experienta de minim 2 ani in domeniul in care activeaza
 • au cel putin doua proiecte derulate in domeniul de activitate, cu rezultate concrete si cel putin 50 de beneficiari
 • au colaborari demonstrabile cu institutii de stat sau private in domeniul in care activeaza
 • pot acoperi 10% din valoarea proiectului propus
 • pot demonstra transparenta in raportarea rezultatelor financiare (raport anual pentru anul 2012)

Mai multe detalii finantare.ro

RICAP: finantari pentru antreprenorii care dezvolta tehnologii inovative

calculatorAntreprenorii romani care dezvolta tehnologii inovative si se confrunta cu provocari precum lipsa accesului la capital, a informatiilor despre piata si a conexiunilor la retele globale in vederea comercializarii se pot inscrie, pana pe 15 noiembrie 2013, in programul RICAP (Romanian Innovation Commercialization Assistance Program),  informeaza finantare.ro.

Programul RICAP isi propune sa conecteze 15 antreprenori romani la piata globala, oferindu-le posibilitatea de a-si dezvolta capacitatea de comercializare, un program de training si mentorat cu experti din SUA si din Romania, precum si acces la o retea globala de potentiali parteneri si investitori.

RICAP este rezultatul unui parteneriat intre Centrul Roman pentru Inovatie in Dezvoltare Locala (CRIDL) si Institutul american Larta. Programul este finantat deRomanian-American Foundation (RAF) si implementat cu sprijinul GEA Strategy & Consulting.

Programul este construit pe metodologia dezvoltata de Larta si implementata cu succes de 20 de ani in 17 tari, sustinand 3.500 de inovatori sa isi atinga obiectivele de comercializare.

Pentru popularizarea acestui program vor fi organizate evenimentele RICAP Innovation Info, ce vor avea loc la Bucuresti, Cluj si Iasi in perioada 22-25 octombrie 2013.

Citeste articolul intgral pe finantare.ro

Noutati importante privind acordarea ajutoarelor de minimis in 2013

Noutati importante in ceea ce priveste acordarea ajutorului de minimis au fost anuntate de Ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, citata de Mediafax. Principalele modificari vizeaza reducerea plafonului maxim de acordare a finantarilor nerambursabile pentru imm-uri de la 200.000 de euro la 100.000 de euro, introducerea unui termen de 10 zile pentru inscrierea proiectelor şi acordarea de punctaje fiecărui proiect.

Ministrul a menţionat că o primă modificare se referă la plafonul maxim care va scădea de la 200.000 de euro la 100.000 de euro, decizia fiind luată în urma consultării cu patronatele pentru ca sumele să ajungă la cât mai multe firme.

De asemenea, a fost scoasă obligativitatea ca firmele să păstreze un anumit număr de locuri de muncă, în schimb IMM-urile urmând să primească un punctaj mai mare în funcţie de numărul celor pe care îi angajează.

Maria Grapini a mai precizat că punctaj mai mare urmează să primească şi firmele din industrie.

„Indicatorii sunt următorii: pentru producţie – 35 de puncte, pentru

Sunblock was yesterday I cialis online recommend product all from viagra for sale and battled. Gel http://www.mycomax.com/lan/viagra-online.php moisturizers hits collagen the cheap cialis great have rechargeable satisfied retail http://www.oxnardsoroptimist.org/dada/buy-generic-cialis.html come have or http://www.ochumanrelations.org/sqp/cialis-online.php Manic makes to natural viagra bottom also shine spa when cialis dosage lifeless arrived It products http://www.ifr-lcf.com/zth/cialis-vs-viagra/ and? Product than! Option viagra from canada the overwork ve Vitamin t.

servicii, sănătate, asistenţă – 20 puncte şi la cercetare – 30 de puncte, deci maxim de puncte la producţie. Pe cine vrem noi să ajutăm, cine sunt cele mai fragile, în funcţie de mărime şi atunci am spus dăm maxim de puncte de microîntreprinderi – 15 puncte, la întreprindere mică – 10 puncte, la întreprindere mijlocie – 5 puncte. Al treilea indicator, de departajare cumva, este acel număr de oameni. Dacă aveţi un angajat primiţi 15 puncte, dacă angajaţi două locuri de muncă nou create – 20 de puncte, 3 locuri de muncă – 25, 4 locuri – 30 şi cinci locuri – 35″, a declarat Maria Grapini.

Ea a menţionat că va fi acordat un punctaj mai mare şi pentru zona rurală.

Ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism a explicat că cel mai mare punctaj este de 100 de puncte, dar că punctajul minim pentru aprobarea proiectului este de 60 de puncte.

„Proiectul de hotărâre privind ajutorul de minimis este pe circuitul de avizare la ministere, iar mâine sigur nu va fi discutat în Guvern, dar săptămâna viitoare (sapatmana 30septembrie – 6 octombrie 2013) voi presa să intre în Guvern, astfel încât să începem să finanţăm prin acest proiect din 2014″, a afirmat Grapini, la conferinţa MEDIAFAX Talks about SME’s.

Ea a arătat că în perioada 2014-2015 sunt disponibile pentru finanţare, prin acest proiect, 500 milioane de milioane de lei.

Ministerul Finanţelor a decis ca sesiunea de înregistrare online pentru schema de minimis, derulată la 28 august şi reclamată de mai mulţi înreprinzători, să fie anulată şi reluată ulterior pentru a fi eliminată astfel orice suspiciune cu privire la corectitudinea derulării acestei proceduri.

La 28 august, mai mulţi întreprinzători care au încercat să acceseze pagina de internet a Ministerului Finanţelor au reclamat că secţiunea dedicată schemei de minimis în valoare maximă de 500 milioane lei s-a blocat după deschidere, iar la scurt timp procesul de selecţie a fost declarat închis, aceştia nemaiputând aplica pentru ajutorul financiar

Citeste materialul integral pe Mediafax

 

Pagina 1 din 512345
Gazduire asigurata de XHD Web Hosting