Impozit pe venit sau pe profit?

Ca si in cazul alegerii “platitor vs neplatitor de tva”, si aici avem o discutie care tine de multe coordonate, cum ar fi profilul afacerii, nivelul veniturilor, numarul de angajati. Raspunsul va veni dupa o analiza atenta a tuturor acestor factori.

IMPOZIT PE PROFIT – 16%. Daca ai cheltuieli mari pe firma (achizitii de materiale, investitii in utilaje, consumabile etc), rezultand o marja mica de profit la o cifra de afaceri mare, e recomandat sa alegeti impozitul pe profit. Practic, vei plati o cota de 16% din diferenta rezultata intre nivelul veniturilor si cel al cheltuielilor.

Daca intr-un trimestru, de exemplu, cheltuielile vor fi mai mari decat veniturile, nu platesti nimic. In schimb, daca realizezi venituri mari si ai cheltuieli mici, rata profitului va fi mai mare si atunci si impozitul pe care-l vei plati va fi mare.

De exemplu, la venituri anuale de 100.000 de euro si cheltuieli de 60.000 de euro, vei plati 16% din 40.000 de euro, adica 6400 de euro, fata de 3000 de euro cat ai fi  platit daca ai fi ales impozitul pe venit.

Calculele sunt orientative, pot aparea si alte variabile, insa – la modul general – cam astfel stau lucrurile.

IMPOZIT PE VENIT – 3%. Mai intai, trebuie sa stii ca pentru a opta pentru aceasta varianta, trebuie indeplinite cateva conditii legale: sa ai minimum un angajat si maxim 9 (noua), sa nu depasesti anual o cifra de afaceri de 100.000 de euro si sa nu ai activitati preponderente in domenii cum ar fi cel bancar, al asigurarilor, al pietei de capital,  al jocurilor de noroc si consultantei.

Daca indeplinesti aceste conditii si poti estima cam care ar fi cheltuielile si veniturile anuale, atunci poti face singur calculul si vei afla cum e mai avantajos pentru tine. 3% din 100.000 de euro venituri inseamna un impozit anual de 3000 de euro, iar daca estimezi venituri de 50.000 de euro pe an, atunci vei plati maxim 1.500 de euro pe an.

Dar, nu uita, la aceste cheltuieli se adauga si costurile pe care le vei avea cu impozitele pentru angajatul/angajatii pe care-i ai.

Daca insa estimezi ca ai venituri de 100.000 de euro si cheltuieli de 90.000 de euro, atunci poti observa ca ai putea plati 16% din profitul de 10.000 de euro, adica mai putin decat daca ai fi ales varianta impozitului pe venit.

Despre Autor