Registrul Comertului creste din nou taxele

Sediul-ONRC

Sediul-ONRC

La cateva luni dupa ce Registrul Comertului a implementat un nou sistem de taxare a firmelor, sistem care a generat taxe majorate pentru mai multe servicii pe care le ofera, de astazi au crescut din nou taxele, de aceasta data doar pentru infiintarea unor sedii secundare (puncte de lucru) ale societatilor comerciale.

In noiembrie anul trecut, Registrul Comertului a modificat sistemul de taxare a firmelor nou-infiintate precum si a mentiunilor (schimbarilor) pe care firmele deja-existente le operau – cesiuni, deschiderea sau inchiderea unor puncte de lucru, schimbarea sediului, a administratorilor etc.

De exemplu, pentru rezervarea denumirii societatii, taxa a crescut la sfarsitul anului trecut de la 64 la 72 de lei pentru srl-uri, iar pentru pfa-uri, intreprinderi indidividuale sau intreprinderi familiale, pretul pentru acest serviciu – care presupune o simpla cautare in baza de date nationala a ONRC si eliberarea unei hartii – s-a majorat de peste 4 ori, de la 16 lei la 72 de lei.

De astazi, firmele care vor sa-si infiinteze un punct de lucru vor plati cu circa 50 de lei mai mult. Taxele percepute de Registrul Comertului au crescut astfel de la 252 de lei la 304 lei.

Motivatia? Un simplu artificiu birocratic: in loc sa fie publicat in Monitorul Oficial, ca pana acum, actul aditional prin care o societate comerciala isi deschide un punct de lucru, de astazi este publicata in Monitorul Oficial rezolutia directorului Registrului Comertului prin care se admite deschiderea respectivului punct de lucru.

Si cum rezolutia respectiva este, de cele mai multe ori, mai mare, (are mai multe caractere) decat un act aditional, taxa perceputa de Monitorul Oficial pentru publicare este, de asemenea, mai mare.

Este important de stiut ca la aceste taxe se adauga, de cele mai multe ori, onorariile percepute de consilierii juridici ai Registrului Comertului sau ai firmelor care presteaza servicii de consultanta in management si afaceri pentru redactarea documentelor, intocmirea dosarelor si reprezentarea la ONRC in vederea deschiderii punctului de lucru.

De aceea, in final, reprezentantii firmelor se pot astepta acum la costuri totale cuprinse intre 450-550 de lei pentru deschiderea unui punct de lucru.

Au intrat in vigoare noile tarife la Registrul Comertului

Sediul Oficiului Registrului Comertului Iasi

Tarifele unice pentru operatiunile din Registrul Comertului se aplica incepand de vineri, 23 noiembrie, cand actul normativ care le prevede a intrat in vigoare. Lista noilor taxe o gasiti aici.

Conform noilor reglementari, vom plati un singur tarif pentru infiintarea unei firme sau a unei persoane fizice autorizate, fara sa mai achitam separat fiecare tip de inregistrare (autorizare constituire, inmatriculare), cum se intampla in prezent.

In plus, noul sistem va permite si plata online a taxelor si tarifelor. Cei care vor sa infiinteze o firma sau un pfa, de exemplu, trebuie sa stie ca taxele vor ramane, in mare, acelasi, doar sistemul prin care acestea se vor percepe urmand sa fie modificat.

Guvernul a modificat in septembrie sistemul de taxe si tarife la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), stabilind ca taxarea operatiunilor de inregistrare se va face in functie de tipul solicitarii.

Pana acum, mecanismul de taxare a serviciilor prestate de oficiile registrului comertului se fundamenta pe taxe si tarife diferentiate, al caror cuantum final se obtinea prin insumarea taxelor aplicabile diverselor operatiuni efectuate.

Prin HG nr. 902/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 667 din 24 septembrie, Guvernul a introdus un set de tarife unice pentru operatiunile de inregistrare in registrul comertului. Noul sistem de taxare la ONRC intra in vigoare la 60 de zile de la publicare, ceea ce inseamna ca se va aplica din 23 noiembrie.

ONRC preciza la inceputul lunii august  intr-un comunicat de presa ca „per ansamblu, nu sunt cresteri ale cuantumului taxelor pentru operatiunile de inregistrare in registrul comertului”.

HG nr. 902/2012 mai prevede ca cererile de mentiuni simple, cum ar fi cererea de verificare disponibilitate / rezervare denumire firma sau cererea de verificarea disponibilitate/rezervare emblema vor costa 45 de lei, indiferent ca se refera la persoane juridice, PFA sau intreprinderi familiale ori individuale.

Hotararea de Guvern stabileste tarife unice si pentru furnizarea informatiilor din registrul comertului computerizat.

Astfel, cererile de eliberare a unor informatii punctuale de baza despre o societate (numar de ordine in registrul comertului, denumire, forma juridica, cod unic de inregistrare, sediu social, durata de functionare, stare firma, activitate principala, capital social, administratori, asociati / actionari, etc. ) vor fi taxate cu 8 lei/firma

Mai multe detalii despre toate aceste modificari puteti citi pe avocatnet.ro