Cine poate accesa finantari prin programul UE Life+

O finanţare de aproape 12 milioane de euro este disponibilă în 2013 pentru România, în cadrul programului Uniunii Europene pentru mediu Life+, aceasta putând fi accesată prin proiecte în domeniile naturii sau biodiversităţii, politicilor de mediu şi comunicării pe probleme de mediu, informeaza zf.ro.

Anunţul a fost făcut de ministrul Mediului Rovana Plumb, joi, 14 martie 2013, la lansarea sesiunii 2013 a Programului Life+ – instrumentul financiar al Uniunii Europene pentru mediu.

Beneficiar al Programului Life+ 2013 poate fi orice persoana juridică (organism public şi/sau privat, ca beneficiar unic sau în parteneriat), înregistrată în statele membre ale UE sau în Croaţia.

În România, programul se desfăşoară din 1999, până în prezent fiind finanţate, prin acest instrument, peste 60 de proiecte româneşti.

Rata maximă de cofinanţare prin programul Life+ este de 50 la sută, însă poate fi şi de 75 la sută, pentru proiectele orientate pe speciile şi/sau habitatele prioritare.

Amanunte in Ziarul Financiar

Capcana „Kogalniceanu”: 1000 de firme au cazut in ea

Creditul cu dobândă subvenţionată prin programul „Mihail Kogălniceanu” s-a transformat dintr-o măsură de relansare a economiei într-o capcană pentru firmele mici şi mijlocii.

Companiile s-au trezit brusc că trebuie să suporte integral dobânzile după ce au trecut printr-un proces complicat şi de durată de aprobare a dosarului de credit, scrie zf.ro.

Vânzarea de credite Kogălniceanu a fost suspendată de către bănci pentru că, deşi au trecut două luni şi jumătate din acest an, Guvernul nu a aprobat plafonul de subvenţii pentru 2013.

„Clienţii achită de circa patru luni integral dobânzile datorate pentru că în luna decembrie a fost sistată plata subvenţiilor. Este necesară o regândire a programului”, au declarat pentru ZF surse bancare.

Agenţia guvernamentală care gestiona acest program s-a desfiinţat luna trecută, fără ca obligaţiile sale să fie transferate altei instituţii.

Circa 800 de companii au luat credite prin acest program, valoarea totală a finanţărilor ridicându-se la circa 90 mil. lei la finalul anului trecut, potrivit datelor de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Fondul garanta în proporţie de 80% aceste linii de finanţare. Liniile de finanţare acordate în cadrul programului puteau fi accesate de firmele cu o cifră de afaceri mai mică de 50 de milioane de euro, 70% din dobândă fiind subvenţionată de stat.

Mai multe amanunte pe zf.ro