De saptamana viitoare, poti obtine mai usor codul de TVA

birocratiaFirmele care doresc sa se inregistreze in scopuri de TVA vor reusi sa faca acest lucru mai usor, incepand de saptamana viitoare, promite – intr-o postare pe Facebook – Florin Jianu, noul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.  Celebrul formular 088, care a dat batai ani la rand antreprenorilor care doreau sa devina platitori de TVA, va fi eliminat – spune Florin Jianu.

Ministrul Florin Jianu a dat asigurari marti, 10 ianuarie 2017, ca raspunde astfel solicitarilor insistente ale mediului de afaceri, care acuzat in repetate randuri de subiectivism in interperetarea prevederilor legale in ceea ce priveste acordarea codului de TVA. ”Formularul 088 va fi eliminat in aceasta saptamana” – scrie Jianu pe contul sau de Facebook.

” Este poate cea mai toxica forma de birocratie, mentionat in Raportul Doing Business 2017 ca forma de ingreunare a afacerilor in Romania. De asemenea, pentru prima oara in ultimii 8 ani, in 2016 numarul firmelor inchise este mai mare decat numarul firmelor deschise” – explica Jianu.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat mai precizeaza ca intreg anul 2016, mediul de afaceri a cerut in mod repetat eliminarea acestei forme de birocratie si umilinta la adresa firmelor romanesti. Dovada stau zecile de comunicate, plangeri, adrese trimise de firme sau reprezentantii mediului de afaceri.

”Nu e nevoie de luni, ani de zile sa poti lua masuri cerute insistent de mediul de afaceri, ci, trebuie pur si simplu sa le asculti nevoile si sa actionezi” – isi incheie Jianu postarea de pe Facebook.

Desi noul ministru nu a explicat care va fi exact noua procedura de inregistrare in scopuri de TVA, este de asteptat ca acest lucru sa se poata realiza prin completarea online a unui formular.

Noile modificari ale Codului Fiscal intra in vigoare la 1 septembrie

Ministerul Finantelor Publice va introduce de la 1 septembrie accize la bijuteriile din aur si platina, cu exceptia verighetelor, nivelul accizei fiind de 1 euro pe gram pentru aurul sub 14K si doi euro pe gramul de aur de peste 14K, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal. Tot de la 1 septembrie se aplica si TVA de 9% la paine.

Confectiile din blanuri naturale vor suporta o acciza de 50 de euro pentru cele care costa sub 1.500 de euro, acciza crescand gradual. Masinile noi si rulate (din import) cu motoare peste 3.000 cmc vor fi accizate cu 1 euro pe cmc, pentru cilindreea care depaseste nivelul mentionat, armele si cartusele vor fi accizate gradual, la fel ca si navele cu vele.

Iata si alte modificari:

  • Inregistrarea in scopuri de TVA  a unei persoane impozabile se anuleaza in cazul in care asociatii persoanei impozabile infiintate potrivit Legii societatilor nr. 31/1990 au inscrise in cazierul fiscal fapte de natura infractiunilor, dar numai in situatia in care acestia sunt reprezentativi, respectiv daca detin minimum 10% din capitalul social al societatii. Masura are drept scop evitarea situatiilor in care datorita unui asociat nesemnificativ, care nu poate influenta activitatea unei societati, dar care ar avea astfel de fapte in cazierul fiscal, ar conduce la prejudicii pentru societatea comerciala datorita anularii inregistrarii sale ca platitor de TVA.
  • Persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA pentru ca nu au depus deconturi de TVA pe o perioada de 6 luni sau doua trimestre calendaristice consecutive, se pot reinregistra oricand in scopuri de TVA, daca prezinta deconturile nedepuse la termen si o cerere motivata din care sa rezulte ca se angajeaza sa depuna la termenele prevazute de lege deconturile de taxa. Aceste prevederi se aplica tuturor persoanelor carora li s-a anulat inregistrarea incepand cu data de 1 august 2012. Au fost eliminate prevederile potrivit carora aceste persoane nu mai aveau posibilitatea sa se reinregistreze in scopuri de TVA daca fapta era repetata, intrucat interzicerea inregistrarii pe termen nelimitat contravine principiilor echitatii fiscale.

Citeste articolul integral pe hotnews.ro