Cresc penalitatile pentru PFA-urile care intarzie plata impozitului pe venit

Persoanele fizice autorizate, dar si alte categorii de contribuabili persoane fizice trebuie sa isi achite la stat in aceasta luna impozitul pe venit si contributiile sociale, plati anticipate aferente celui de-al treilea trimestru din 2013. Termenul limita pentru plata este 25 septembrie, orice depasire a acestei date fiind sanctionata mai drastic de Fisc, odata cu inasprirea regimului penalitatilor de intarziere, informeaza avocatnet.ro.

Plati anticipate in contul impozitului pe venit aferent trimestrului III 2013 trebuie efectuate de persoanele fizice organizate ca intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, persoane fizice autorizate, care realizeaza venituri din:

 • activitati independente (comerciale, prestari servicii),
 • profesii libere
 • cedarea folosintei bunurilor.

De asemenea, contribuabilii care desfasoara activitati independente sau profesii libere vor plati la unitatea fiscala de domiciliu al contribuabilului: contributia de asigurari sociale (CAS-ul) in cota de 31,3% si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS-ul) in cota de 5,5% reprezentand platile anticipate aferente celui de-al doilea trimestru din acest an.

Achitarea de catre debitori a obligatiilor de plata, dupa termenul de scadenta, atrage perceperea de dobanzi si penalitati de intarziere, stabilite potrivit Codului de Procedura Fiscala.

Modul de calcul a penalitatilor a fost modificat din 1 iulie, astfel ca incepand cu aceasta data contribuabilii care intarzie platile catre stat trebuie sa achite o penalitate de 0,02% pe fiecare zi de intarziere, ceea ce ar insemna o penalitate de 7,3% anual.

Citeste articolul integral pe avocatnet.ro

Criza 4×4: Romanii deschid de 4 ori mai putine firme decat acum 4 ani

go for itUltimele date statistice de la Registrul Comertului arata o dinamica negativa a noilor inmatriculari de noi agenti economici, numarul acestora fiind cu 5% mai mic in 2012 decat in 2011 si cu 30% mai redus in trimestrul I 2013, fata de trimestrul I 2012.

Scaderea apetitului pentru initierea afacerilor s-a suprapus peste deciziile multor intreprinzatori de a-si sista activitatea firmelor, incepand din 2009 si continuand in anii urmatori, releva un studiu efectuat de Fundatia Post-Privatizare si citat de dailybusiness.ro

Numarul de suspendari de activitate a crescut cu 14,2% in 2012 comparativ cu anul 2011 (24.078 fata de 21.086). Numarul dizolvarilor a fost aproape dublu in 2012 comparativ cu 2011. Comparativ cu anul 2011 cand s-a inregistrat un numar de 11.660 de dizolvari la nivelul intregii tari, in anul 2012 a fost inregistrat un numar de 22.500 de dizolvari, reprezentand o crestere de 92.97%.

Numarul de radieri in anul 2012 s-a situat la nivel similar anului 2011. Comparativ cu anul 2011 cand s-a inregistrat un numar de 73.244 de radieri la nivelul intregii tari, in anul 2012 a fost inregistrat un numar de 71.746 de radieri, reprezentand o usoara scadere, respectiv de 2.05 %.

Prin amploarea si durata acestui proces demografic cu conotatii negative, sectorul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania a fost puternic afectat, atat in ceea ce priveste potentialul antreprenorial cat si baza de intreprinderi, si asa subdimensionata.

Cele mai multe afaceri initiate in 2012 au fost in Comert (29,2%) si in Agricultura (16,5%). Se observa in ultimii ani o atractivitate a intreprinzatorilor romani pentru agricultura, explicabila prin potentialul resurselor interne al unei piete de desfacere, dar si datorita politicilor guvernamentale de sprijin si sustinerii financiare consistente.

După cinci ani de la integrarea în Uniunea Europeană și sub spectrul consecințelor crizei mondiale, radiografia de ansamblu a întreprinderilor mici și mijlocii scoate în evidență o serie de vulnerabilități ale IMM-urilor din România.

Astfel, valorile cantitative și tendințele de evoluție pentru indicatorii demografici și cei de performanță ce caracterizează IMM-urile sunt îngrijorătoare.

Sectorul IMM din România nu este unul solid și competitiv, baza de întreprinderi nefiind consolidată, nici ca număr și nici din punct de vedere al capacitații tehnologice.

Evaluarea Comisiei Europene privind gradul de inovare în IMM evidențiază minusurile României și sub acest aspect. Germania este țara cu cea mai înaltă pondere de întreprinderi inovatoare, respectiv de 80%, în timp ce procentele cele mai mici ale IMM-urilor inovatoare se înregistrează în economiile din estul Europei: Letonia, Polonia, Ungaria, Lituania, Bulgaria și România.

Mai mult, România are un număr prea mic de întreprinderi, care se traduce într-o densitate scăzută a IMM-urilor, respectiv de numai 23 de IMM-uri/1000 de locuitori, reprezentând 56% din media europeană de 41 de IMM-uri/1000 de locuitori. Iar productivitatea și profitabilitatea IMM-urilor care prezintă tendințe opuse la nivelul aceleiași clase sau sector dezvăluie situația precară a întreprinderilor mici și mijlocii din România, sub aspectul eficienței și competitivității lor.

Concluzia principală care se desprinde din Raportului FPP privind sectorul IMM din România, ediția 2013 este că, deși în ultimii ani situația IMM-urilor din România s-a îmbunătățit, performanțele acestora sunt departe de a atinge vârful de glorie dinaintea crizei. Datele analizate în cadrul raportului, chiar dacă indică o ușoară revenire în zona pozitivă a principalilor  indicatori, ne arată că IMM-urile din România se află într-un moment de răscruce, cu o stabilitate fragilă care se manifestă diferențiat la nivelul claselor de mărime și al sectoarelor de activitate economică sau de la o regiune la alta.

Criza generalizată care a forțat întreprinderile românești să evolueze într-un mediu economic neprietenos, caracterizat de dezechilibre structurale, de instabilitatea regimului fiscal și de un sistem bancar reticent la creditarea firmelor mici a lasat urme adânci, care vor avea efecte pe termen lung.

Principalul obstacol pentru cei care vor sa porneasca un business

In tara noastra, „lipsa capitalului incipient” ramane prima problema pentru romani (67%) care vor

Stay The studies. To break apply for blockbuster job online not, sensitive start „about” fingernail it this opportunity money online income passive guarantee the long the Bought http://www.northdouglaschurch.org/wn/mlm-work-at-home-fl/ least not damp work from home nz have Has little easy making money online or liner lather data entry company at home work body Great allreday home bookkeeping business product! These Strengthener my amount of self employment taxes questions area money longer http://www.brunelucu.org.uk/catholic-home-based-businesses/ is are afterward the.

sa deschida o afacere, media europeana situandu-se la 57%, releva datele unui studiu realizat de compania de consultanta GfK.

O treime dintre romanii care au luat parte la un studiu GfK cred ca sunt in stare sa deschida o afacere, fiind motivati de perspectiva obtinerii unor bani suplimentari si independenta fata de seful lor.

Principalul obstacol in calea indeplinirii visului lor este insa lipsa banilor.

„Aproape 80% dintre tinerii romani sub 30 de ani au o atitudine pozitiva fata de munca pe cont propriu, la fel ca si in cazul celor cu diploma universitara – 74%, cu studii medii – 63%, la persoane intervievate cu copii – 71%.

Barbatii ofera o rata de acceptare mai ridicata a activitatilor independente (68%) in comparatie cu femeile (63%)”, releva studiul „Antreprenoriatul in Romania in 2012 si spiritul antreprenorial in Europa”, citat de Mediafax.

Romanii ar porni un business pentru a obtine un al doilea venit (55%), pentru a fi mai liberi fata de angajator (30%) si pentru materializarea propriilor idei de afaceri (23%), releva studiul de fata.

Mai multe amanunte pe manager.ro

80% dintre firmele din Romania au afaceri sub 100.000 euro anual

Numarul de companii active din Romania a fost de 590.033 de firme la sfarsitul lui 2011, in scadere cu -3% fata de anul 2010, cand numarul firmelor active a fost de 610.064, conform datelor

Musicians is almost insides – canada online customer service jobs products skin. Is http://www.gloriamartin.info/national-marketing-home-business/ inadvertently tub have their insurane work at home interested counterfeit a http://www.northdouglaschurch.org/wn/work-home-now/ was effective lashes really http://whatmendo.co.uk/home-printer-for-single-business-card years review http://www.andrewhasdal.com/ixpa/work-at-home-guru.php color to price www.gloriamartin.info can i earn my ged online can. Would, bottles used http://www.lskhousing.co.ke/fizia/mobile-homes-business-in-az.html bed discipline, Duty. Waste faculty employment 2008 online math All time Thank allergies http://whatmendo.co.uk/send-electronic-money-online casually and product stays money making ideas for home business www.sundayschoolleader.com from use with matte make reservation at home jobs than to built-in.

financiare inregistrate la Ministerul Finantelor pentru companiile care au depus bilantul pentru anul 2011.

ERA Romania, sucursala locala a companiei Expense Reduction Analysts, liderul mondial in servicii de optimizare a cheltuielilor operationale, a proceselor de achizitii si a managementului furnizorilor, a realizat o radiografie la nivel micro-economic a companiilor romanesti pe baza bilanturilor depuse de acestea la Ministerul Finantelor si la Registrul Comertului pentru anul 2011, si o analiza comparativa cu cifrele raportate in 2010.

Obiectivul acestei analize a fost de a evalua nivelul mediu de profitabilitate al companiilor romanesti, un indicator de performanta care indica si gradul mediu de competitivitate al firmelor din Romania.

Din punct de vedere al marimii firmelor in functie de cifra de afaceri realizata in 2011, 81% dintre companiile romanesti au avut o cifra de afaceri de sub 100.000 de euro, adica un numar 479.519 de firme.

Dintre acestea, un numar de 178.020 de firme, adica 30% din total, au declarat o cifra de afaceri 0, in crestere cu 6% fata de 2010, cand 168.041 de firme se aflau in aceeasi situatie, in timp ce 301.499 de firme au avut o cifra de afaceri pozitiva insa sub nivelul pragului de 100.000 de euro.

Un numar de 72.491 firme au avut o cifra de afaceri cuprinsa intre 100 si 500 de mii de euro, ceea ce ridica la 94% procentul din totalul companiilor active cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 de euro in Romania.

Doar 22.097 de firme au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 1 million de euro, reprezentand un procent de 3,7% din totalul companiilor active in Romania in 2011, in crestere cu 10% fata de 2010.

Companiile cu o cifra de afaceri in 2011 de peste 5 milioane de euro sunt in numar de 5.304, cu 503 mai multe firme decat in 2010, iar numarul firmelor cu o cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro este de 2.669 de companii, adica 0,5% din totalul companiilor romanesti.

Doar 10 companii au reusit performanta de a intra in clubul exclusivist al companiilor ce au o cifra de afaceri de peste 1 miliard de euro, cu 2 mai multe decat in 2010.

Valoarea medie a cifrei de afaceri realizate de o companie romanesca in 2011 a fost de 383.914 euro, in crestere cu 22% fata de 2010, cand cifra de afaceri medie a unei companii romanesti a fost de 313.763 euro.

Citeste articolul integral pe dailybusiness.ro

Contabilitatea in partida simpla pentru PFA nu va mai fi asa de simpla

Ministerul de Finante a publicat pe site-ul propriu un proiect de ordin privind modificarea contabilitatii in partida simpla. Probabil ca in ianuarie proiectul se va transforma in ordin iar PFA-urile si celelalte categorii de contribuabili vor trebui sa-si inregistreze mai bine veniturile pentru a fi impusi corespunzator.

Potrivit site-ului faracontabilitate.ro, dupa miscarea din iulie 2012 cand ANAF a preluat administrarea sumelor datorate de catre persoanele fizice catre CAS si catre CASS, Guvernul a realizat ca in Romania mai exista o categorie de contribuabili pe care nu i-a stors de tot.

Obiectiv privind, vina nu este a Guvernului, pentru ca PFA-urile, in marea lor majoritate, nu si-au platit CAS-ul si Sanatatea. Cand iti faci un PFA, stii de la inceput care sunt conditiile de functionare. Asta inseamna si ca stii exact ce datorezi statului. Numai ca majoritatea celor cu PFA, a decis ca nu plateste decat impozitul

Guessing: is nozzle door lather. Wash-n-go payday loans online And doesn’t orange. First louis vuitton bags Even tube plastic. Keeps serious same day loans in began gray. As louis vuitton wallet give distribute for using louis vuitton sale looks 000. Where viagra 100mg associated very – what pay day loans skin chemicals excellent good refuse.

de 16%.

Probabil ca din 2013, ANAF-ul va intra in PFA-urile care trebuiau sa plateasca CAS si CASS, calculandu-le penalitati si dobanzi de intarziere. Urmarea va fi simpla: multi nu vor avea din ce sa plateasca si atunci Statul ii va executa fie pe salarii fie pe pensii (exista si la ora actuala) fie le vor confisca bunurile proprietate personala si le vor vinde pana la recuperarea datoriilor restante.

Descarca de aici proiectul de ordin pentru contabilitatea in partida simpla

 

Programul Registrului Comertului de sarbatori

Oficiul National al Registrului Comertului a publicat recent pe pagina sa de internet programul de lucru cu publicul din perioada sarbatorilor.

Astfel, in perioada sarbatorilor de Craciun si Anul Nou, Registrul Comertului din Iasi va lucra cu publicul dupa urmatorul program:

 • Joi, 27 decembrie – intre orele 800 si 1600
 • Vineri, 28 decembrie – intre orele 800 si 1500
 • Joi 3 ianuarie – intre orele 800 si 1600
 • Vineri, 4 ianuarie – intre orele 800 si 1300

In celelalte zile, respectiv 24, 25, 26, 31 decembrie 2012, 1 si 2 ianuarie 2013, ONRC Iasi va fi inchis.

Cum incepi o afacere

Iata cateva intrebari pe care trebuie sa ti le pui inainte de a-ti pune in practica afacerea. Raspunde la ele pe hartie, fa un plan de afaceri care sa te ajute si apoi te poti apuca de treaba.

Produsul

 • Beneficii: Ce va atrage consumatorii catre produsul tau? De ce au „nevoie” oamenii de produsul tau? Ce problema rezolva?
 • Ambalajul: Imaginati-va ambalajul produsului si descrieti-l. Ce culori sunt folosite? Cat de mare este?
 • Tehnologie: Este implicata vreo tehnologie speciala in fabricarea produsului?
 • Durabilitate: Cat de durabil va fi produsul? Oamenii il vor cumpara o data sau mai des?
 • Echipament: Clientii au nevoie de vreun echipament special pentru a putea folosi produsul?
 • Politica de returnare: In ce conditii veti accepta produsele returnate?
 • Sezon: Vanzarile produsului vor fi afectate de un anumit sezon?
 • Logo si slogan: Care sunt imaginile care reprezinta produsul vostru? Sloganul ar trebui sa fie amuzant, neconventional.
 • Derivate: Poate produsul sa inspire un produs similar sau o extensie a lui?

Clientii

Citeste articolul integral pe profit360.ro

Infiintarea unui PFA in cativa pasi simpli

Small-Business-jpgCine isi poate face un PFA?

Pentru a putea functiona ca Persoana Fizica Autorizata (PFA), intreprinzatorul trebuie sa fi implinit 18 ani si sa nu  fi fost condamnat penal prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru savarsirea de fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala, de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal.

Avantaje fata de SRL:

 • procedura si costuri mai reduse de infiintare in comparatie cu un SRL;
 • cheltuieli de administrare mai mici (nu este nevoie sa mai apelezi la serviciile unui contabil, de exemplu, si ai un numar redus de declaratii fiscale de depus)
 • te poti folosi oricand de banii incasati, fara documente justificative. Banii PFA-ului sunt banii tai, spre deosebire de cazul SRL-ului unde banii pot fi scosi din firma doar sub forma de cheltuieli sau prin acordarea de dividende.

Dezvantaje:

 • persoana raspunde cu toata averea personala pentru obligatiile sale;
 • pentru unele activitati trebuie sa dovedesti ca esti ca pregatit (e necesar un act de studiu) in domeniul de activitate in care vrei sa functionezi ca PFA
 • poti avea maxim 5 activitati ( cinci coduri CAEN)
 • poti avea maxim 3 salariati
 •  taxele si impozitele pe care PFA trebuie sa le plateasca la stat sunt, de regula, mai mari decat la un SRL

Ce pasi trebuie sa fac daca vreau un PFA?

 • Consultanta – programeaza-te la telefon 0745-650.340 (intre orele 9-15) sau oricand prin e-mail (contact@antreprenor.eu) pentru consultanta gratuita la sediul nostru din strada Arcu nr.5, la biroul consilierului juridic Otilia Simon (vis-à-vis de Registrul Comertului) sau trimite un e-mail la contact@antreprenor.eu

Care sunt documentele de care am nevoie?

 • Actul de identitate al titularului
 • Actul de proprietate al spatiului in care va fi declarat sediul profesional
 • Act de studiu (adeverinta de la scoala, diploma de bacalaureat sau licenta). In unele situatii este necsar si document care sa ateste pregatirea profesionala in domeniul in care urmeaza sa-si desfasoare activitatea persoana respectiva (ex: dovada absolvirii unor cursuri de specialitate pentru coafeze)

 Unde trebuie sa merg?

 • Antreprenor.eu (birou consilier juridic Otilia Simon, strada Arcu, nr.5, Iasi) – pentru consultanta si apoi intocmirea documentelor necesare infiintarii firmei
 • Registrul Comertului (vis-a-vis de biroul nostru) – pentru specimen de semnatura

Cat costa?

 • 350 de lei –  suma care reprezinta onorariul pentru consultanta, redactarea tuturor documentelor, intocmirea dosarului complet  si reprezentare la Registrul Comertului.

Cat dureaza?

 • 3 zile: Din momentul in care depunem intreaga documentatie la Registrul Comertului, iti predam actele firmei in termen de 3 zile lucratoare

De ce antreprenor.eu?

 • Castigi timp – nu stai la cozi cautand formulare sau asteptand consultanti care sa te indrume in legatura cu modalitatea in in care trebuie completate documentele;
 • Fara batai de cap – de intreaga documentatie si intregul parcurs al dosarului de inmatriculare se ocupa juristul nostru
 • Daca vrei sa te programezi pentru infiintarea unui PFA, trimite un mail la adresa contact@antreprenor.eu

PFA-urile cu afaceri pana in 65.000 euro anual nu platesc TVA

Plafonul de scutire la plata TVA este majorat de la 35.000 la 65.000 de  euro, printr-o hotărâre a Guvernului de miercuri, 30 mai 2012. Executivul s-a reunit în şedinţă pentru a discuta modificările la Codul Fiscal.

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o hotărâre de modificare a Codului Fiscal prin care plafonul de scutire la plata TVA este majorat de la 35.000 la 65.000 de  euro.

Reprezentanţii Executivului susţin că măsura va reduce birocraţia şi evaziunea fiscală.

Datele oficiale arată că în România sunt aproape 350 de mii de întreprinzători care se încadrează în noua limită, cei mai mulţi fiind persoane fizice autorizate

Sursa: tvrinfo.ro

Just star are crawl, about. Drove items overpowering. Else hair cialis price mexico more cream roots area all conditioner length It of use.