Intreprinderile individuale vor putea avea maxim 8 salariati

workersIn cateva zile, imediat dupa promulgarea de catre presedintele Klaus Iohannis, este de asteptat sa intre in vigorare modificarile adoptate de deputati la Ordonanta 44/2008 privind functionarea persoanelor fizice autorizate (PFA), intreprinderilor individuale (II) si intreprinderilor familiale (IF). In esenta, modificarile impun restrictii in ceea ce priveste numarul de angajati si al activitatilor desfasurate.

Maxim 8 salariati

Cea mai importanta modificare aprobata de deputati pare a fi cea legata de numarul de salariati. Astfel, daca pana in prezent legea nu limita numarul de salariati pe care-i poate avea o intreprindere individuala (II), noile prevederi legislative stabilesc ca ” Întreprinderea individuală poate angaja cel mult 8 salariaţi, terţe persoane, cu contract individual de muncă încheiat şi înregistrat în condiţiile legii şi poate stabili relaţii contractuale, în condiţiile legii, cu orice persoane fizice şi juridice, cu alte întreprinderi individuale, cu persoane fizice autorizate sau întreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic”. In acest fel, ca si PFA-urile, care vor filimitate la maxim 3 salariati, intreprinderile individuale nu vor mai fi pe picior de egalitate in raport cu SRL-urile, de exemplu, care pot avea un  numar nelimitat de angajati.

Cel mult 10 clase de activitati

De asemenea, un alt amendament important adoptat este cel referitor la numarul de activitati care pot fi desfasurate de o intreprindere individuala. Astfel, potrivit art 24, alin 1, ”Întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN.” De regula, o clasa contine 4-5 coduri CAEN, dar sunt si clase cu opt coduri de activitati, si clase cu un singur cod sau doua. Oricum, fata de PFA, care potrivit noilor reglementari vor putea avea maxim 5 clase de activitati, restrictia aplicata intreprinderilor individuale lasa mai mult spatiu de miscare in ceea ce priveste activitatile ce vor putea fi desfasurate.

Aceasta restrictie va determina intreprinderile individuale sa-si aleaga cu mai multa rigurozitate activitatile desfasurate si le va determina sa devina specializate pe anumite activitati, lucru care se intampla partial si pana acum.

Termen de 2 ani pentru intrarea in legalitate

Legea ofera intreprinderilor individuale existente la data intrarii in vigoare a noilor prevederi legislative o perioada tampon de doi ani in care trebuie sa se adapteze noilor cerinte. Astfel, ele trebuie sa-si restranga obiectul de activitate, daca au mai multe clase decat prevede legea.

Toate aceste modificari vor putea fi facute fara costuri la Registrul Comertului, insa daca dupa expirarea celor 2 ani nu au fost efectuate, intreprinderea individuala risca radierea.

”Cu 30 de zile înainte de împlinirea termenului prevăzut, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului publică pe pagina sa de internet listele cu PFA şi întreprinderile individuale care nu şi-au îndeplinit obligaţia de modificare a obiectului de activitate. Fiecare oficiu al registrului comerţului afişează la sediul său lista PFA/ întreprinderilor individuale din circumscripţia sa care nu şi-au îndeplinit obligaţia de modificare a obiectului de activitate, în condiţiile prezentei legi. În termen de 60 de zile de la împlinirea termenului , oficiul registrului comerţului radiază, din oficiu, PFA şi întreprinderile individuale care nu şi-au îndeplinit obligaţia prevăzută” – se precizeaza in articolul II al Ordonantei 44/2008.

NORMELE DE VENIT in 2014 pentru PFA, intreprinderi individuale si familiale

Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente datoreaza la bugetul de stat impozit pe venit de 16% si pot opta pentru doua modalitati de impozitare: in sistem real sau norma de venit.

Practic, informeaza avocatnet.ro, persoanele cu norma fixa de venit vor plati la stat un impozit de 16% (cota unica) dintr-o suma fixa, stabilita anual de Finantele locale, diferita in fiecare judet, indiferent de nivelul real al veniturilor realizate, in timp ce cei care opteaza pentru sistemul real de impozitare datoreaza cota de 16% la veniturile nete totale.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent pe pagina sa de internet normele de venit pentru toate judetele tarii.

Norma de venit reprezinta o suma fixa stabilita anual de catre directiile finantelor publice teritoriale, in functie de specificul activitatii si de zona in care se desfasoara activitatea, cu conditia ca acea activitate sa se regaseasca in nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, pentru contribuabilii care isi desfasoara activitatea individual. (Ministerul Finantelor a aprobat, prin Ordinul nr. 2875/2011, acest Nomenclator al activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit. Actul normativ a fost completat, la finalul lui 2011, Finantele introducand in Nomenclator si serviciile informatice).

Potrivit Codului fiscal, norma de venit nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12. Acum, salariul minim este de 850 de lei, urmand sa creasca la 900 de lei de la 1 iulie.

Normele de venit pentru anul 2014 pot fi consultate, in functie de judet, pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau direct accesand acest link.

Practic, in 2014, contribuabilii cu norma norma fixa de venit datoreaza impozit 16% (cota unica) din valorile stabilite de Fisc pentru acest an,  indiferent de nivelul real al veniturilor realizate.

Pe langa impozitul de 16%, un contribuabil care realizeaza venituri din activitati independente mai datoreaza obligatoriu la stat si contributii sociale pentru veniturile realizate: CAS (asigurarea in sistemul public de pensii) si CASS (asigurarea in sistemul public de sanatate). In timp ce contributia la sanatate se raporteaza la norma de venita, fiind calculata in functie de aceasta, contributia la pensii nu poate fi platita decat in sistem real, adica in functie de veniturile realizate.

Astfel, pentru pensii, contributia este de 31,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure. Trebuie sa stiti ca, potrivit reglementarilor, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Concret, in 2014, baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mica de 804 lei, dar nici mai mare de 11.490 lei, avand in vedere ca salariul mediu are valoarea de 2298 de lei.

Practic, in acest an, o persoana cu venituri din activitati independente trebuie sa plateasca pentru pensii o suma minima lunara de 252 de lei (35% x 2298 x 31.3%), dar nu mai mult de 3596 de lei (5 x 2298 x 31.3%).

Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600, introdus prin Ordinul ANAF nr. 847/2012).

In baza declaratiei 600 depusa de PFA, organul fiscal emite decizia de impunere in care stabileste contributia sociala anual datorata si termenele de plata.

Contributia la pensii se plateste trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Citeste materialul integral pe avocatnet.ro

 

Dezavantajele unei intreprinderi individuale

Plus and minus icons

Iata in continuare principalele dezavantaje ale intreprinderii individuale în comparaţie cu o societate cu răspundere limitată (SRL).

1. Impozite si taxe. Incepand cu 2016, cu noile modificari aduse Codului Fiscal, functionarea pe intreprindere individuala, persoana fizica autorizata sau intreprindere familala a devenit, din punct de vedere strict fiscal, mai xdezvantajoasa fata de SRL. Astfel, daca la un SRL se plateste, de regula, 3% impozit pe venit la care se adauga 5% impozit pe divinde  in 2016 (practic un impozit pe profit care se adauga celui pe venit) sau 10,5% incepand cu 2017, la un PFA sau II, cu exceptia situatiilor care se incadreaza la norma de venit, avem un impozit de 16% pe profit, la care se adauga diverse contributii (CAS, CASS), care fac ca in final, grosso-modo, un PFA sa plateasca la stat aproximativ o treieme din cat incaseaza.

2. Răspunzi cu patrimoniul personal. Destul de puţini antreprenori care aleg varianta unei intreprinderi individuale pentru a demara o afacere cunosc faptul că în momentul în care au optat pentru acest tip de organizare îşi pun la bătaie întreaga avere personală. Dacă în cazul unei societăţi cu răspundere limitată (SRL), răspunderea asociaţilor şi administratorilor se întinde, din punct de vedere material, la nivelul capitalului social, adesea în sumă de doar 200 de lei, şi a activelor deţinute de societate, în cazul unei intreprinderi individuale patrimoniul acesteia din urmă se confundă cu patrimoniul personal. Altfel spus, în eventualitatea acumulării unor datorii sau a neonorării unor contracte, titularul intreprinderii individuale riscă să-şi piardă, de exemplu, casa sau maşina personală din cauza administrării defectuoase a afacerii. E o diferenţă semnificativă şi un dezavantaj major al intreprinderilor individuale, din punctul de vedere al riscurilor, comparativ cu SRL.

3. Posibilităţi mai reduse de dezvoltare. Însăşi titulatura, “intreprindere individuală”, sugerează dimensiunile relativ reduse ale afacerilor ce se pot desfăşura sub această “umbrelă”. Dacă în cazul unei societăţi cu răspundere limitată, poţi coopta noi asociaţi, poţi mări capitalul social, în cazul unei intreprinderi individuale nu poţi decât să ai angajaţi atâţi cât îţi doreşti, nefiind posibilă copotarea unor noi parteneri în afacere. De asemenea, un dezavantaj adesea ignorat este acela că nu te poţi angaja pe propria intreprindere individuală, spre deosebire de SRL, unde asociatul sau administratorul poate fi şi angajat al societăţii respective.

 

Ai o mica afacere? Poti sa-ti faci o INTREPRINDERE INDIVIDUALA

Ce este si cine poate infiinta o Intreprindere Individuala ?

Intreprinderile Individuale (II) sunt intreprinderi economice, fara personalitate juridica, inregistrate la Registrul Comertului si organizate de un intreprinzator persoana fizica. 

Pentru a putea infiinta o intreprindere individuala, intreprinzatorul trebuie sa fi implinit 18 ani si sa nu  fi fost condamnat penal prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru savarsirea de fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala, de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal. In acest moment se poate spune ca nu mai exista diferente semnificative  intre o intreprindere individuala si o persoana fizica autorizata (PFA), poate doar la nivelul perceptiei:  intreprinderile individuale par o forma de organizare preferata de cei care au o mica afacere,  in domenii diverse, pe cand pfa-urile sunt preferate de persoanele care sunt specialiste intr-un anumit domeniu, dar care nu sunt profesii liberale sau nu sunt reglementate prin legi speciale.

 AVANTAJE

 • Contabilitate: Contabilitatea se poate tine de catre titularul intreprinderii (e nevoie doar de un registru sau un borderou de incasari si plati)
 • Costuri mai mici de infiintare in comparatie cu un SRL.
 • Banii – te poti folosi oricand de banii incasati, fara documente justificative. Banii intreprinderii individuale sunt banii tai, spre deosebire de cazul SRL-ului unde banii pot fi scosi din firma doar sub forma de cheltuieli sau prin acordarea de dividende.

 DEZAVANTAJE

 • Patrimoniu: Spre deosebire de un SRL, persoana fizica titulara a Intreprinderii Individuale (II) raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit si, in completare, cu intreg patrimoniul sau.
 • Salariati: O intreprindere individuala poate avea maxim 8 salariati
 • Activitati: Maxim 10 obiecte de activitate (10 coduri CAEN) poate avea o intreprindere individuala
 • Pregatire: Uneori este necesara, spre deosebire de cazul unui SRL, dovedirea pregatirii profesionale pentru activitatea pe care titularul urmeaza sa o desfasoare si sa o autorizeze.
 • Impozite: In comparatie cu un SRL, taxele si impozitele ce trebuie platite la stat mai mari iar instabilitatea legislativa este mai ridicata

Ce documente imi trebuie?

 • Actul de identitate al titularului
 • Actul de proprietate al spatiului in care va fi declarat sediul profesional si acordul proprietarului sau, dupa caz, contract de inchiriere/comodat.
 • Act de studiu (ex: adeverinta de la scoala, diploma de bacalaureat sau de licenta). In uenle cazuri sunt necesare si documente care sa ateste pregatirea profesionala intr-un anumit domeniu.

Unde trebuie sa merg?

 • Antreprenor. eu – strada Arcu, nr.5 (programari la tel 0745.650-340 sau prin e-mail la contact@antreprenor.eu pentru consultanta, intocmirea, redactarea documentatiei , depunerea acesteia la Registrul Comertului si, ulterior, pentru ridicarea actelor firmei.
 • Fisc – in termen de 15 zile de la infiintare trebuie sa mergi la Finante pentru a depune declaratia estimativa de venit

Cat costa?

 • 350 lei, incluzand toate taxele de la Registrul Comertului,  onorariul pentru consultanta, redactarea documentelor si reprezentare la Registrul Comertului.

Cat dureaza?

 • 3 zile lucratoare din momentul in care avem toate actele solicitate si depunem intreaga documentatie la Registrul Comertului.

De ce antreprenor.eu?

 • Castigi timp – nu stai la cozi cautand formulare sau asteptand consultanti care sa te indrume in legatura cu modalitatea in in care trebuie completate documentele;
 • Fara batai de cap – de intreaga documentatie si intregul parcurs al dosarului de inmatriculare se ocupa juristii nostri.
 • Daca vrei sa infiintezi o intreprindere individuala, trimite un mail la contact@antreprenor.eu

Simple! Your for had much. I wise dry, my this http://cialisonline-buygenericbest.com/ keep also neck. Not it using and natural viagra alternatives shadow