Crestere cu 29% a numarului de noi firme inmatriculate in Iasi

Numarul inmatricularilor de noi societati in judetul Iasi a crescut cu aproape 29% in primele opt luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, releva o statistica data publicitatii de Registrul Comertului.

Astfel, in perioada ianuarie- august 2017, in judetul Iasi au fost lansate 3578 de noi afaceri, fata de  2777 in acelasi interval din 2016. Cele mai multe firme noi sunt societati cu raspundere limitata (SRL), numarul acestora atingand un record al ultimilor ani.

Cel mai probabil pe fondul lansarii schemei de finantare START-UP NATION, prin care firmele acceptate in program pot beneficia in acest an de o finantare nerambursabila de 44.000 de euro, in judetul Iasi au fost inmatriculate in primele opt luni ale anului 2770 de SRL-uri, fata de 1914 in aceeasi perioada a anului trecut.

Dinamica pozitiva a inmatricularilor de SRL-uri din ultimii ani vine insa si pe fondul scaderii interesului pentru celelalte forme de organizare – persoana fizica autorizata (PFA), intreprindere individuala (II) sau intreprindere familiala (IF).

Considerate mai impovaratoare din punct de vedere fiscal, PFA-urile, II-urile si IF-urile au inregistrat scaderi semnificative in ultimii ani in ceea ce priveste numarul de noi entitati. In acest trend pare sa se incadreze si 2017, cand in primele opt luni au fost infiintate in judetul Iasi 420 de PFA-uri, 347 intreprinderi individuale si 36 de intreprinderi familiale – in total 803 noi entitati pe aceste trei forme de organizare, fata de 853 in aceeasi perioada a anului trecut.

Iasul se inscrie in trendul national in ceea ce priveste cresterea pe anasamblu numarului de societati infiintate in perioada ianuarie-august 2017, dar se afla sub media pe tara, care se situeaza la circa 34%. Cel mai mari cresteri fata de anul trecut s-au inregistrat in judete precum Botosani (+63% fata de anul trecut), Cluj (+60) sau Alba (+54%), in timp ce judete cum ar fi Giurgiu (+14%) sau Teleorman (+16%) sau Galati (+16%) au inregistat cresteri de cu mult sub media pe tara.

Bucurestiul a inregistrat o crestere a numarului de noi societati infiintate aproape similara cu Iasul (+28%). In Capitala au fost infiintate in primele 8 luni ale acestui an 15821 de societati (in toate formele de organizare), fata de 12305 in aceeasi perioada a anului trecut.

Daca doriti sa infiintati o societate sau doriti consultanta pe aceasta tema, consilierii Antreprenor va stau la dispozitie la adresa contact@antreprenor.eu.

 

Antreprenorii debutanti, sanse mari de a obtine o finantare 44.000 euro

start-upProgramul de sprijinire a antreprenoriatului „Start-up Nation – Romania” a fost adoptat vineri, 27 ianuarie 2017, printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului. Cei care doresc sa porneasca o afacere pot primi pana la 44.000 de euro, suma nerambursabila.

Iata, succint, care sunt coordonatele noului program de finantare:

 • Suma maxima acordata ca finantare: 44.000 de euro
 • Grad de finantare: 100%
 • Potentiali beneficiari: 10.000 de firme
 • Cine va putea primi banii: cei care vor sa deschida pentru prima data o afacere, debutantii in afaceri
 • Care firme se pot inscrie in program: intreprinderile mici si mijlocii infiintate dupa data de 27 ianuarie 2017, data adoptarii ordonantei de urgenta care stabileste cadrul general al acestui program de finantare
 • Conditie importanta pentru acordarea finantarii: firma sa angajeze cel putin 2 salariati cu norma intreaga pe care sa-i mentina 3 ani
 • Alta conditie: asociatii care detin mai multe societati pot aplica in cadrul prezentei scheme de finantare cu o singura societate.
 • Ce vor putea face firmele cu banii primiti: achizitionarea de echipamente, masini, utilaje, spatii de lucru-productie-prestari servicii, mobilier, birotica
 • PFA-urile, intreprinderile individuale sau familiale nu se pot inscrie in acest program
 • Ghidul solicitantului: estimare data publicare, 1 martie 2017
 • Estimare data lansare program: 1 mai 2017

Daca doresti sa infiintezi o societate si vrei sa afli mai multe informatii, trimite un e-mail la contact@antreprenor.eu si programeaza-te pentru consultanta sau suna la 0745-650.340, de luni pana vineri in intervalul 9-17.

De astazi, e mai avantajos sa-ti faci intreprindere individiuala decat PFA

start-upNoua lege privind functionarea persoanelor fizice autorizate (PFA) si a intreprinderilor individuale a intrat in vigoare astazi, 16 ianuarie. Limitarile privind numarul de angajati si obiectele de activitate fac astfel ca functionarea sub forma unei intreprinderi individuale sa fie mai avantajoasa decat in varianta PFA.

Astfel, daca pana in prezent legea nu impunea nici o limita in ceea ce priveste numarul de activitati sau al salariatilor, conform noilor reglementari PFA-urile vor putea inscrie in obiectul de activitate maximum 5 grupe de activitati conform Clasificarii Activitatilor din Economia Nationala (CAEN). O grupa de activitati are, de regula 3-5 coduri CAEN, dar sunt si grupe cu mai multe coduri sau mai putine, uneori chiar un singur cod.

Cat priveste numarul de salariati,  noile reglementari prevad ca  ”PFA poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta”.

Si in cazul intreprinderilor individuale s-au impus limitari legate de numarul de salariati si cel al activitatilor desfasurate, dar aceztea sunt mai putin restrictive. Astfel, o intreprindere inviduala va putea avea 8 angajati si 10 clase de activitati. Din aceasta perspectiva, si cum nu exista alte diferente majore in ceea ce priveste functionarea PFA sau a unei intreprinderi individuale, se poate ca dintre cele doua forme de organizare, ultima este cea mai avantajoasa.

In cazul PFA-urior sau intreprinderilor individuale existente, acestea au la dispozitie un termen de doi ani pentru a se adapta noilor reglementari, in caz contrar riscand radierea. De asemenea, PFA-urile existente au posibilitatea de transformare in intreprinderi individuale.

Daca doriti mai multe informatii despre procedura infiintare a unui PFA sau a unei intreprinderi individuale, va puteti programa pentru o consultanta la sediul Antreprenor din Iasi, str. Arcu nr.5, tel. 0745-650.340, e-mail contact@antreprenor.eu.

Firmele romanesti vor fi inregistrate si in UE

Sediul Registrului Comertului Iasi

Sediul Registrului Comertului Iasi

Procedura de intrgistrare a firmelor si a persoanelor fizice autorizate din Romania in Registrul Comertului se va modifica, urmand ca acestea sa fie intregistrate si la nivelul Uninii Europene, din anul 2017, potrivit unei legi promulgate, zilele acestea, de presedintele Klaus Iohannis, informeaza startupcafe.ro

Noua lege pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul inregistrarii in registrul comertului, promulgata joi, 18 iunie 2015, modifica mai multe legi existente, insa unele dintre schimbari vor intra in vigoare la trei luni de la publicarea in Monitorul Oficial, iar altele incepand cu data de 7 iunie 2017.

Principalele schimbari se refera la Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului:

– De la 7 iulie 2017, firmele si persoanele fizice autorizate din Romania vor primi, pe langa actualale Cod unic de intregistrare (CUI) si Cod de identificare fiscala (CIF), si un Identificator unic la nivel european (EUID). Prin EUID, orice firma din Romania si din celelalte statele ale UE va fi inregistrata la nivel european, iar datele lor din Registrele comertului vor fi interconectate prin punctele de acces de interconectare ale registrelor comertului, la nivelul Uniunii Europene.

Aceste date vor fi disponibile pe site-ul UE E-Justitie . Noul EUID va cuprinde elementul de identificare a firmei ca fiind din Romania, elementul de identificare al registrului national in Uniunea Europeana si numarul firmei / PFA din Registrul Comertului. Noul cod european EUID va fi inscris pe certificatul de inregistrare al firmei / PFA la Registrul Comertului.

 

Cine mai infiinteaza firme? Profilul antreprenorului la inceput de drum

StartupStartupcafe.ro a publicat o analiza privind profilul romanului care isi deschide o afacere. Iata, succinct, cele mai importante 7 concluzii.

 • Unul din trei antreprenori care a infiintat o firma are varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani
 • 6 din 10 intreprinzatori au studii liceale si universitare
 • Mai bine de o treime din start-upuri au la conducere femei
 • Cei mai multi (circa 40%) isi deschid o afacere in comert
 • Unul din trei antreprenori nu reuseste sa-si mentina afacerea pe linia de plutire mai mult de un an de la infiintare
 • Cele mai multe nereusite (firme inactive dupa mai putin de un an de la inmatriculare) se inregistreaza in Regiunea Nord-Est
 • A crescut in ultimul timp (anii 2013-2014) numarul celor care prefera formele mai simple de organizare (pfa, intreprinndere individuala)

Citeste materialul integral aici.

Cum (n-) a sprijinit guvernul imm-urile

start-upCurtea de Conturi critica transant guvernele Romaniei din perioada 2011-2013 pentru modul in care au gestionat programele de sprijinire a firmelor mici si mijlocii si a tinerilor antreprenori, din fonduri publice, releva datele publicate de startupcafe.ro.

In Raportul de audit privind performanta programelor bugetare pentru IMM-uri, Curtea de Conturi constata ca prea putine firme mici si mijlocii au putut beneficia de sprijinul de la stat, iar in trei programe intregi aproape o treime din fondurile disponibile au fost acordate unui numar restrans de beneficiari, reprezentand doar 7% dintre solicitanti.

In raportul sau, Curtea de Conturi critica o serie de programe finantate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, derulate pe vremea a 4 guverne, in perioada 2011-2013: Boc IV, Ungureanu, Ponta I si II.

Global, la aceste programe, Curtea de Conturi a constatat ca fondurile alocate initial prin buget nu au fost impartite in totalitate catre IMM-uri si tinerii antreprenori. Astfel, in anul 2011, toate cele 7 programe au avut un buget alocat de 72,5 milioane de lei, din care, insa, au ajuns la beneficiari doar 51%. In 2012, bugetul total alocat a fost de 85 de milioane de lei, din care s-au utilizat 72,8%, iar in anul 2013 s-au alocat 76 de milioane de lei, din care s-au folosit aproape 82%.

De remarcat, totusi, ca programele de dimensiuni mai mici, de sustinere a incubatoarelor de afaceri, a mestesugarilor si a femeilor de afaceri au avut un grad de utilizare aproape total.

Institutia de control condusa de Nicolae Vacaroiu a gasit „imperfectiuni” la atribuirea finantarilor de fonduri nerambursabile din bugetul de stat catre unele IMM-uri:

1. Unele dintre criteriile de evaluare stabilite au restrictionat partial accesul I.M.M.-urilor la finantare, cu efect direct asupra eficientei utilizarii fondurilor publice.  Aceste aspecte au fost semnalate si de I.M.M.-urile beneficiare de alocatii financiare.

2. Desi numarul solicitarilor de finantare ale I.M.M.-urilor (proiecte depuse) a fost foarte mare, in 3 programe de ajutor (Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare – START, Programul pentru comercializarea serviciilor si produselor de piata si

3. Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri), numarul proiectelor finantate efectiv a fost foarte redus, respectiv 31,5% din numarul proiectele depuse de solicitanti si a fost acordat doar la 7% din I.M.M.-urile care ar fi dorit sa participe la aceste programe.

Citeste materialul integral pe startupcafe.ro.

Proiect: infiintarea unei firme in 24 de ore

logo RGB 72dpiUnul dintre proiectele la care se lucreaza in prezent presupune reducerea timpului parcurs din momentul in care o persoana vine la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) pentru a inregistra o societate si pana cand va primi actele de inregistrare a firmei, durata estimata la 24 de ore, declarat Alin Lucian Antochi, secretar de stat in Ministerul Justitiei, citat de Agerpres.

„De exemplu, daca astazi cetateanul se prezinta la ghiseu cu initiativa de a deschide o societate comerciala, actele de infiintare sa le poata avea in 24 de ore, adica a doua zi. Nu dureaza foarte mult nici in prezent, cred ca vreo trei zile sunt, insa sper ca aceasta masura sa reprezinte un semnal pozitiv pentru mediul privat si o invitatie pentru cei care s-au gandit sa deschida o mica afacere. Suntem in proces de evaluare a acestui proiect in cadrul Ministerului Justitiei, si daca lucrurile merg cum trebuie, coroborat si cu celelalte initiative de rezervare online a numelui, speram sa reusim in acest an sa implementam aceasta initiativa”, a mentionat secretarul de stat in Ministerul Justitiei.

De asemenea, serviciul online de rezervare a denumirii unei societati ar putea fi activ la finalul acestui an, astfel incat o persoana care va dori sa infiinteze o societate va putea sa rezerve denumirea societatii online, pentru o perioada de 90 de zile, dupa ce va achita o taxa cu cardul, a declarat sambata directorul general al ONRC, Silvia Calin-Mihalcea, citata de Agerpres. 

„In prezent, operatiunea de rezervare a denumirii societatii se poate face si online, insa vorbim doar despre o depunere online, in spate aflandu-se, ca si la ghiseu, factorul uman. Prin noul serviciu pe care il vom lansa, se exclude prezenta factorului uman. Practic, se va face aceasta rezervare in mod automat 24 de ore din 24, online, si plata cu cardul. Daca denumirea este disponibila, se poate rezerva imediat pentru o perioada de 90 de zile, dupa ce se achita taxa”, a mentionat directorul general al ONRC.

Silvia Calin-Mihalcea a explicat ca, in general, cei care vor sa isi infiinteze o firma, vin la registru cu trei denumiri, iar cand ajung la ghiseu li se spune ca nu sunt disponibile cele trei denumiri pe care si le-au propus initial.

Directorul general al ONRC considera ca, prin intermediul noului serviciu, „vor putea fi evitate momentele de asteptare”.

De ce 90% din afaceri esueaza in primii 5 ani

Fiecare business porneste de la un vis, de la o idee. Nu-ti inchipui niciodata ca afacerea ta ar putea esua in cinci ani. Totusi, realitatea dura este ca majoritatea firmelor noi ajung chiar in aceasta situatie. Mai exact, 90% dintre ele se inchid in primii cinci ani,  scrie dailybusiness.ro.

Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la visul tau de a deveni antreprenor. Insa trebuie sa reflectezi asupra motivelor pentru care cele mai multe companii dau rateuri pentru a le evita greselile.

Motivele pentru care noile afaceri esueaza sunt numeroase. Exista totusi cateva care se intalnesc in cele mai multe cazuri, dupa cum scrie pe pagina sa de LinkedIn speciastul in marketing digital si social media Husam Jandal.

1. Nu sunt finantate adecvat

Este tentant sa crezi ca afacerea ta iti poate aduce profit inca din prima zi. Un astfel de scop este insa realizabil doar in putine cazuri. Conform cercetarilor, cele mai multe business-uri ajung la punctul de break-even in 3-5 ani.
Asta inseamna ca trebuie sa ai finantarea necesara pentru a sustine cheltuielile de operare pentru cel putin cinci ani pentru ca afacerea ta sa treaca pe profit si sa aiba succes.

2. Proprietarii si managerii nu au experienta in gestionarea unei afaceri

Lipsa experientei este un alt motiv pentru care cele mai multe afaceri sunt inchise. Inca o data, sa ai un vis si o idee buna este grozav, dar trebuie sa stii si sa gestionezi un buget, sa creezi un produs sau serviciu de calitate si sa motivezi angajatii.

Citeste materialul integral pe dailybusiness.ro

 

Cum merg afacerile de familie in Romania

family-business1Trei sferturi dintre afacerile de familie din Romania (74%) au inregistrat o crestere a cifrei de afaceri in ultimul an financiar, in vreme ce la nivel global 65% dintre afacerile de familie au inregistrat astfel de cresteri, arata editia din acest an a raportului PwC Family Business Survey, citat de dailybusiness.ro.

In ceea ce priveste perspectivele de crestere pentru urmatorii cinci ani, antreprenorii din Romania sunt mai rezervati decat omologii la nivel global: 75% dintre cei intervievati isi propun sa-si dezvolte afacerea pe parcursul urmatorilor cinci ani (versus 85% global).

Astfel, 62% dintre respondentii romani se asteapta la o crestere constanta a afacerii lor in urmatorii cinci ani, iar alti 13% mizeaza pe o crestere rapida si agresiva. Rezultatele sunt asemanatoare cu cele evidentiate in editia precedenta a sondajului.

Intrebati care sunt cele mai importante trei provocari din interiorul organizatiei la care se asteapta in urmatoarele 12 luni, respondentii din Romania afirma ca sunt preocupati in primul rand de atragerea personalului cu abilitati cheie (49%, in crestere cu 10 puncte procentuale fata de editia anterioara).

Antreprenorii romani sunt de asemenea preocupati de reorganizarea companiei intr-o masura mai mare decat omologii lor la nivel global (39% versus 28%).

Citeste mai multe despre acest studiu pe dailybusiness.ro

START-UP: 40 de tineri cu idei foarte bune de afaceri vor primi cate 25.000 euro

Consiliul Judetean Ilfov in parteneriat cu Asociatia Travel Focus si Asociatia Excelsior lanseaza proiectul “Antreprenoriatul – sansa unui viitor mai bun pentru tineri”, ce va oferi pana la finalul anului 2015 educatie antreprenoriala pentru 400 de tineri si finantare de cate 25.000 euro pentru fiecare dintre cele 40 de idei de afaceri selectionate, informeaza dailybusiness.ro.

Proiectul are o durata de realizare de 10 luni si va fi implementat in mai multe etape, dupa cum urmeaza:

Prima etapa va include selectia a 400 de tineri care isi doresc sa fie antreprenori si organizarea unei sesiuni de cursuri de antreprenoriat ce va totaliza 40 de ore pe parcursul a doua saptamani. La cursuri, tinerii vor invata inclusiv cum sa scrie un plan de afaceri bun.

Cea de-a doua etapa va debuta dupa incheierea cursurilor si realizarea planurilor de afaceri, si va include selectia a 40 dintre cele mai reusite planuri de afaceri care vor primi fiecare pana la 25.000 euro finantare europeana.

Care vor fi responsabilitatile celor finantati

Cei 40 de tineri selectati de comisia de specialitate isi vor deschide o firma, vor asigura activitatea business-ului pentru cel putin 3 ani si vor investi cei 110.000 lei in activitatea si dezvoltarea afacerii. Noii antreprenori vor trebui sa angajeze minim doua persoane, locuri de munca pe care vor avea obligatia sa le pastreze minim 6 luni dupa incheierea proiectului.

Citeste mai multe amanunte pe dailybusiness.ro

 

Ce oportunitati de finantare sunt pentru imm-uri?

dezbatere-surse-de-finantare-pentru-imm-uri-la-imm-forum-romexpoMinisterul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (MEIMMMA) şi Romexpo organizează, în data de 14 martie 2015, orele 11:40 – 13:00, la Bucuresti, o dezbatere privind accesul IMM-urilor la sursele de finanţare.

Evenimentul se va desfăşura în marja Forumului IMM, fiind derulat în parteneriat cu Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Dezbaterea se adresează antreprenorilor, firmelor de consultanţă, băncilor şi instituţiilor financiare care oferă produse şi servicii specifice pentru IMM-uri, fondurilor de garantare, instituţiilor private care dezvoltă proiecte pentru IMM-uri, oamenilor de afaceri cu experienţă, dar şi tinerilor antreprenori sau potenţiali antreprenori interesaţi să-şi finanţeze întreprinderea sau să iniţieze o afacere pe cont propriu.

Evenimentul se va încheia cu decernarea diplomelor pentru performanţe antreprenoriale deosebite obţinute de SRL-D-urile înfiinţate în cadrul “Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării de microîntreprinderi de către întreprinzătorii tineri”

Sursa: aippimm.ro

Va fi eliminat impozitul pe dividende?

Foto: antreprenor.eu

Foto: antreprenor.eu

Guvernul propune eliminarea, începând cu 1 ianuarie 2016, a impozitului de 16% pe dividende, în ideea de a stimula dezvoltarea pieţei locale de capital şi a interesului în listările companiilor de stat, scrie Ziarul Financiar, citandu-l pe ministrul finanţelor, Darius Vâlcov.

Măsura ar elimina dubla taxare, la nivelul companiei (prin impozitul pe profit) şi al acţionarilor. Cum aceştia nu ar mai fi taxaţi pentru dividende, companiile listate pe bursă ar deveni mai atractive, iar „indicele BET ar reveni la valorile înregistrate înainte de criza financiară, putând chiar să atingă noi maxime”, arată argumentele Guvernului la propunerile de modificare a Codului Fiscal.

Mai mult, „companiile mari nu-şi vor mai externaliza profitul, iar IMM-urile vor renunţa la tendinţele de comportament evazionist (diminuarea bazei de impozitare prin înregistrarea de cheltuieli fictive).”

Eliminarea impozitului pe dividende ar avea un impact brut la bugetul de stat de 1,86 miliarde de lei, însă Guvernul crede că poate recupera un miliard de lei prin TVA, contribuţii sociale sau din taxarea profiturilor mai mari ale companiilor, astfel că impactul net ar fi de doar 860 milioane de lei.

 

 

Cateva lucruri esentiale pe care e bine sa le stii cand INCEPI O AFACERE

start-upInainte de a infiinta propria firma, ar trebui sa va raspundeti la cateva intrebari esentiale. Faracontabilitate.ro face o sinteza a acestor intrebari, indrumandu-va pasii spre un inceput reusit in lumea afacerilor.

1. Care ar fi cheltuielile pe care trebuie sa le iei in considerare la infiintarea unei firme?

Pentru ca, va rog sa ma credeti pe cuvant, o firma infiintata incepe sa consume nu din prima zi de existenta a ei ci chiar de la infiintare: taxe notariale, Registrul Comertului, Capitalul Social, telefonul, transportul, Internetul etc. Vorbesc de cheltuielile MINIME!

2. Ai bani sa suporti cheltuielile unei firme timp de un an de zile?

Trebuie sa fii constient ca inainte de a produce, indiferent ce anume, trebuie sa aduci bani de acasa. Daca nu investesti un minim necesar in firma astfel incat ea sa poata deveni functionala, firma nu va cunoaste succesul scontat. Asta nu inseamna sa astepti ani de zile ca sa strangi bani gramada. Poti incepe prin a ave biroul la vreo cafenea unde sa te duci cu laptop-ul si unde sa existe wirless. Iti bei cafeaua acolo si iti conturezi ziua respectiva de munca. Da, e clar ca poti face asta si de acasa, dar daca nu te obisnuiesti cu separarea acasa / la birou, nu vei trece pe o treapta superioara. Acasa te vei plafona, vei avea la indemana patul sa dormi, televizorul sa il butonezi sau mai stiu eu cate alte lucruri care sa te distraga de la munca ta. La o cafenea (sau la un birou normal) optiunile sunt limitate, pentru ca nu esti singur si nu esti acasa.

3. Ai un Plan de afaceri?

In prima faza intocmirea unui plan este esentiala. Nu puteti lasa ca lucrurile sa se intample la voia lor, ci trebuie sa urmati niste pasi. Nu va complicati sa va faceti un Business Plan ca la carte, sa pierdeti ore intregi pe Internet cautand modalitati de scriere a unui plan etc etc. Faceti unul simplu, cu pasii pe care sa ii urmati. Scrieti-i in doc, folositi excell – cine poate realiza si slide-uri in acces, cu atat mai bine. Dar nu va rusinati daca planul vostru are doar o singura pagina. E foarte important sa o aibe si pe aia si si mai important este ca voi sa credeti in ceea ce ati scris si sa urmati.

Business Plan

Planul trebuie sa tina cont de cateva caracteristici evolutive.

1. Ce iti place sa faci cel mai mult?

2. La ce te pricepi cel mai bine?

Ambele intrebari sunt esentiale si de baza. Pentru ca e posibil sa-ti placa mult sa stai pe Facebook, ceea ce inseamna ca ar trebui sa te orientezi catre o activitate de promovare, un business adresat celor care sunt prezenti in retelele de socializare. Inscriete intr-o retea de tip networking si vinde cafea, detergenti, parfumuri, home made-uri sau orice altceva.

Sau poate te pricepi sa mesteresti diverse lucruri prin casa. In felul acesta te poti gandi sa-ti faci o firma de reparatii diverse. Multa lume are impresia ca se pricepe sa faca una sau alta prin casa si rezulta o carpaceala. Fa-ti o firma de reparatii in care sa te duci la client acasa. Te poti promova si pe Facebook dar in acelasi timp poti da anunturi pe toate site-urile de anunturi gratuite.

Recomandare!

Chiar daca Facebook-ul te poate ajuta, fa-ti neaparat un blog doar al tau: este gratis si va ramane permanent al tau.  La un moment dat, Facebook-ul iti poate impune politicile sale iar daca nu esti de acord te scot pur si simplu din retea. Sau poate se supara pe tine un client si te blocheaza ca spamer pe reteaua de socializare. Fa-ti un blog, pune-ti cateva poze, iar din cand in cand, dar constant, da sfaturi celor care te citesc. Spune-le cum pot face unele lucruri singuri. Asta nu inseamna ca vei munci gratis pentru altii, pentru ca binele ti se va intoarce de unde nici nu te astepti. Da in dar si vei primi in dar.

3. Cati bani ai ca sa pornesti business-ul?

Aici trebuie sa iti reduci cat poti de mult cheltuielile. Nu te apuca sa investesti in stocuri, sa cumperi diverse lucruri ca sa le ai gata cand te duci la client. Mai bine gaseste un furnizor care sa-ti poata oferi ce ai nevoie in termen scurt. Apoi te duci la client, auditezi situatia, vezi de ce anume are nevoie, ii arati devizul pentru ce trebuie sa cumperi si ii ceri 50% din suma sau chiar pe toata.

Mai poti face un lucru: daca ai incredere ca lucrurile vor merge bine, imprumuta-te la familie, la prieteni. Nu la toti o data, ci pe rand, ca sa poti sa rulezi diversele sume de bani si sa nu ramai niciodata descoperit.

Citeste materialul integral pe faracontabilitate.ro

 

Avantajele unei intreprinderi individuale

Small-Business-jpgDatorită costurilor mai reduse de înfiinţare, a modalităţii aparent mai simple de ţinere a evidenţelor contabile precum şi a costurilor ulterioare de administrare relativ mai mici în comparaţie cu o societate cu răspundere limitată (SRL), o intreprindere individuală poate părea o variantă mai avantajoasă pentru demararea unei mici afaceri.

Răspunsul nu poate fi însă unul categoric în favoarea intreprinderii individuale, ci ţine de mai mulţi factori, cum ar fi tipul afacerii, dimensiunea acesteia, riscurile asumate de antreprenor etc. Altfel spus, răspunsul la întrebarea “ce e mai bine, srl sau ii?” nu poate fi decât unul personalizat.

Intreprinderile Individuale (II) sunt intreprinderi economice, fără personalitate juridică, înregistrate la Registrul Comerţului şi organizate de un intreprinzător persoană fizică. Să vedem mai întâi  care ar fi AVANTAJELE înfiinţării unei intreprinderi individuale.

1. Costuri mai reduse şi formalităţi mai simple de înfiinţare sau radiere în comparaţie cu un SRL. Costurile cu înmatricularea unei intreprinderi individuale ajung, în general, la circa 500-600 lei, incluzând aici taxele Registrului Comerţului, onorariul firmei de consultanţă care redactează documentele şi eventualele acte suplimentare necesare (de exemplu, pentru desfăşurarea activităţii de comerţ cu mărfuri alimentare este nevoie de o adeverinţă din care să reiasă înscrierea titularului la un curs de igienă).

Dacă afacerea nu mai merge şi titularul vrea să renunţe la intreprinderea respectivă, radierea se face prin depunerea unei cereri la Registrul Comerţului precum şi a documentelor intreprinderii (certificatul de înregistrare şi certificatele constatatoare) în original. Costurile sunt de circa 280 de lei dacă se apelează la o companie de consultanţă pentru obţinerea certificatului de radiere de la Registrul Comerţului, faţă de circa 750 de lei cât reprezintă aceleaşi costuri la SRL.

2. Contabilitate: Contabilitatea se poate ţine de către titularul intreprinderii (e nevoie doar de un registru sau un borderou de încasări şi plăţi), spre deosebire de o societate cu răspundere limitată (SRL), unde ai nevoie de un contabil, de o evidenţă mult mai strictă a documentelor şi trebuie să depui la Finanţe,  lunar sau trimestrial, situaţiile financiare  ale societăţii. Toate aceste activităţi reprezintă costuri suplimentare în cazul SRL.

3. Costuri de administrare mai mici. Pe parcursul derulării afacerii, te poţi extinde, de exemplu, prin deschiderea unor noi puncte de lucru sau poţi modifica obiectul de activitate. Toate aceste operaţiuni înseamnă costuri la Registrul Comerţului, taxele fiind mai mici în cazul  intreprinderii individuale comparataiv cu SRL. Săptămâna viitoare vom analiza dezavantajele intreprinderii individuale.

Trei secrete despre alegerea obiectului de activitate al firmei

business-activity1N-ar trebui să fie foarte complicat să-ţi alegi obiectul de activitate al firmei de vreme ce te-ai hotărât ce fel de afacere vrei să începi. Toate activităţile sunt organizate potrivit unor coduri formate din 4 cifre în aşa numitul „cod CAEN” – clasificarea activităţilor din economia naţională. Totuşi, câteva recomandări ar putea să-ţi fie de folos dacă eşti la început de drum.

 

1. Atenţie la activitatea principală

Codul CAEN poate fi consultat pe site-ul Registrului Comerţului, pe antreprenor.eu sau pe alte portaluri de profil, astfel încât să poţi alege obiectul de activitate potrivit pentru tipul de afacere pe care doreşti să o dezvolţi. Primul pas îl reprezintă alegerea activităţii principale. E bine să ştii că aceasta operaţiune e relativ importantă, din mai multe motive.

În primul rând, activitatea principală trebuie să fie cea din care sunt prognozate a fi realizate veniturile de bază ale firmei. De aceea, unele firme sunt impozitate diferit în funcţie de activitatea lor. De exemplu, companiile care realizeaza cele mai multe venituri din“servicii de consultanţa pentru afaceri şi management” plătesc un impozit de 16% din profit şi nu de 3% din venituri, cum sunt astăzi obligate să achite cele mai multe imm-uri, ceea ce ar putea constitui  intr-un avantaj sau nu, funcţie de cheltuielile pe care le are firma respectivă.

În al doilea rînd, câteva activităţi pot fi desfăşurate doar dacă sunt trecute activităţi principale, cum este cazul, ca să dăm un alt exemplu, celor privitoare la contractarea, pe baze temporare, a personalului.

Şi, în  fine, în al treilea rînd, unele activităţi pot fi doar activităţi principale şi exclusive,  în sensul că nu mai poţi desfăşura alte activităţi în afara celei principale, cum e cazul firmelor de detectivi particulari. Mai mult, aceste firme au nevoie de avize prealabile înainte de înregistrarea dosarului la Registrul Comerţului.

2. Cît mai multe activităţi secundare

Practica ne arată că e bine să privim în perspectivă şi că inserarea în actul constitutiv a câtor mai multe activităţi este, de regula, un avantaj. Ulterior înmatriculării, orice introducere a unor noi activităţi (extinderea obiectului de activitate al firmei) înseamnă costuri suplimentare (actualizarea actului constitutiv, redactarea unui act adiţional, înregistrarea menţiunii de extindere la Registrul Comerţului).

În general, cu unele excepţii, firmele de consultanţă nu percep taxe suplimentare pentru redactarea unui act constitutiv cu mai multe activităţi secundare, deci poti profita de acest avantaj.

3. Ce activităţi autorizezi

Autorizarea activităţilor se face pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere prin care reprezentantul societăţii îşi asumă faptul că îndeplineşte condiţiile legale pentru derularea respectivelor activităţi.

Evident, nu toate activităţile stipulate în actul constitutiv trebuie autorizate, ci doar acelea din care asociaţii sau acţionarii estimează că vor realiza venituri încă de la începutul deschiderii afacerii sau într-un viitor apropiat. Nu poţi autoriza, de exemplu, activitatea de restaurant dacă nu ai un punct de lucru deschis şi nici nu poţi face comerţ cu mărfuri alimentare la sediul social al firmei, dacă acesta se află, de exemplu, într-un apartament de bloc şi nu ai acceptul vecinilor şi al asociaţiei de proprietari.

Activităţile pot fi autorizate la sediul social, dacă spaţiul este unul adecvat, la un punct de lucru sau în afara sediului social şi a punctelor de lucru. E important să ştii, oricare ar fi locul unde urmează să derulezi afacerile, că activităţile trebuie autorizate, nefiind suficientă doar includerea lor în actul constitutiv al firmei.

Pagina 1 din 212