Studentii isi vor putea infiinta PFA sau intreprindere individuala fara taxe la Registrul Comertului

Noile prevederi ale Ordonantei 44/2008 privind functionarea persoanelor fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (II) si intreprinderi familiale, adoptate de deputati saptamana trecuta, stipuleaza si facilitati in ceea ce priveste deschiderea unei mici afaceri de catre studenti.

Astfel, potrivit noilor reglementari, studenţii care vor să înfiinţeze o afacere proprie sunt scutiţi de la plata taxelor pentru operaţiunile de înregistrare şi autorizare a unui PFA sau unei întreprinderi individuale prin oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale, precum şi de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenţă prestate de aceste oficii.

Ordonanta stabileste urmatoarele conditii pentru studentii care vor sa beneficieze de aceasta facilitate:

 • a) să urmeze cursurile unei instituţii de învăţământ superior acreditată în România;
 • b) să fie cel puţin în anul II de studiu şi să fi promovat, integral, la data solicitării, toate cerinţele programei de învăţământ prevăzute de senatul instituţiei;
 • c) nu a împlinit vârsta de 30 de ani.
 • d) Cererea de înregistrare şi autorizare a funcţionării PFA sau a întreprinderii individuale va fi însoţită de actul doveditor emis de instituţia de învăţământ superior, din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la lit. a) şi b)

Schimbarile adoptate de deuptati la Ordonanta 44/2008 mai prevad ca PFA-urile vor putea avea maxim 3 salariati si 5 clase de activitati CAEN, in timp ce intreprinderile vor putea functiona cu maxim 8 salariati si 10 clase de activitati. In cazul PFA-urilor si intreprinderilor individuale existente, acestea vor avea la dispozitie un termen de 2 ani pentru a se adapta la noile cerinte si a face modificarile de rigoare la Registrul Comertului, altfel risca radierea.

PFA trebuie sa-si schimbe denumirea daca titularul isi schimba numele

Titularul unei persoane fizice autorizate isi poate schimba numele, de exemplu in cazul in care se casatoreste sau divorteaza. Intr-o astfel de situatie, este acesta obligat sa modifice si denumirea PFA, scrie avocatnet.ro

Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului prevede ca firma unui comerciant, persoana fizica, se compune din numele comerciantului scris in intregime sau din numele si initiala prenumelui acestuia.

Avand in vedere prevederile legale, persoanele care isi desfasoara activitatea ca PFA si care aleg sa isi schimbe numele, de exemplu dupa casatorie, sunt obligate sa modifice denumirea PFA-ului, informeaza ONRC pe pagina sa de internet.

Conform sursei citate, pentru a inregistra modificarea referitoare la nume si prenume, persoana fizica autorizata trebuie sa mearga la Registrul Comertului unde s-a inregistrat ca PFA cu urmatoarele documente:

 • actul doveditor al schimbarii numelui (de exemplu: certificatul de casatorie, hotararea de divort etc.), dupa caz;
 • noul act de identitate;
 • codul unic de inregistrare (CUI);
 • certificatul constatator de autorizare.

ONRC atentioneaza ca profesionistul are obligatia sa solicite inregistrarea in registrul comertului a mentiunilor privind schimbarea numelui in termen de 15 zile lucratoare de la data modificarii acestuia.

De asemenea, persoana fizica autorizata, cetatean roman sau din alte state membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European, trebuie sa mentioneze la registrul comertului daca se inregistreaza modificari, dupa caz, referitoare la domiciliul, seria si numarul actului de identitate sau seria si numarul pasaportului.

Daca nu respecta dispozitiile legii si termenele prevazute, comerciantii care trebuie sa ceara inmatricularea sau inscrierea unei mentiuni sau sa depuna specimene de semnatura ori anumite acte vor fi obligati, prin incheiere pronuntata de judecatorul delegat, la plata unei amenzi judiciare de la 50 la 500 lei, daca fapta nu constituie infractiune, se arata in Legea nr. 26/1990.

Citeste mai mult pe aceasta tema pe avocatnet.ro

Click aici daca vrei sa afli mai multe detalii despre documentatia necesara infiintarii PFA, costurile de inmatriculare sau vrei sa te programezi pentru consultanta.

Crestere de aproape 100% a inmatricularilor de PFA

Sediul Registrului Comertului Iasi. Foto antreprenor.eu

Sediul Registrului Comertului Iasi. Foto antreprenor.eu

Numarul inmatricularilor din categoria Persoane Fizice Autorizate (PFA) s-a dublat in prima luna a anului 2015, comparativ cu perioada similara a anului trecut, releva statisticile Regsitrului Comertului Iasi, prezentate intr-o analiza facuta de ziarul Evenimentul. Care ar putea fi explicatiile acestui fenomen?

Potrivit statisticilor publicate de Evenimentul, in luna ianuarie au fost infiintate in judetul Iasi 120 de PFA-uri, fata de 65 in aceeasi luna din 2014. De altfel, la nivel general, Iasul se claseaza pe locul 3 la nivel national in ceea ce priveste numarul de inmatriculari in prima luna a noului an, cu 344 de noi firme (SRL-uri, SA-uri, IF-uri, PFA-uri, intreprinderi individuale) reprezentand o crestere de aproape 14% fata de ianuarie 2014. Sa fie un semn al relansarii economice?

„Personal cred că foarte multe persoane au încercat să intre cumva într-o oarecare măsură în legalitate. Faptul că sunt din ce în ce mai multe controale în ceea ce priveşte forţa de muncă la negru, iar codul fiscal este din ce în ce mai aspru a făcut ca foarte mulţi oameni care până acum lucrau la mica înţelegere să îşi legalizeze situaţia, să îşi facă PFA-uri ca să îşi facă treaba cum trebuie şi să plătească contribuţii corecte“, spune Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, citat de Evenimentul. „Am constatat mai de mult un trend de creştere a PFA-urilor. Cei care lucrează în IT, de exemplu, au început să lucreze în acest sistem de colaborare, să nu mai fie simpli angajaţi într-o multinaţională, ci să aibă posibilitatea de a-şi gestiona capacitatea intelectuală printr-o formă de organizare de acest fel“, a adăugat acesta.

De aceeaşi părere este şi inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi, Andrei George Albulescu, care a explicat însă că există cerere din partea angajatorilor, care uneori impun salariaţilor această formă de organizare în detrimentul unui contract individual de muncă. Există angajatori care, uneori de comun acord cu salariaţii, alteori impunându-le acestora, ca să nu le mai plătească un contract de muncă cu toate dările aferente la stat, vor să aibă o relaţie între două firme şi atunci îi obligă să îşi facă PFA. Numai că lucrurile nu sunt aşa de simple cum cred angajatorii respectivi. Ca să fii PFA nu trebuie neapărat să lucrezi sub autoritatea unui angajator. Depinde foarte mult de domeniile de activitate, dar unele înfiinţări de PFA pot fi o încercare de a eluda un contract individual de muncă“, a explicat George Albulescu. Totodată, un alt motiv ar putea fi diferenţele de fiscalizare, respectiv tarifele reduse de înfiinţare a acestora.

Citeste mai multe pe aceasta tema in Evenimentul.

Daca vrei sa afli detalii sau sa te programezi pentru infiintarea unui SRL, PFA, INTREPRINDERE INDIVIDUALA  sau FAMILIALA, intra in sectiunile dedicate ale site-ului.

 

 

 

 

Antreprenoriatul social, o afacere pe val

Antreprenoriatul social si business-urile care vin in intampinarea unor nevoi par sa fie modelele viitorului in afaceri.

Fie ca este vorba despre business-urile existente sau despre cele care urmeaza sa fie infiintate, afacerile au nevoie de creativitate pentru a reusi in conditiile actualei crize economice.

Industriile culturale si proiectele creative detin in prezent 5,93% din PIB-ul Romaniei, asigurand peste 100.000 de locuri de munca, potrivit unui studiu realizat la sfarsitul anului trecut.

Datele au fost citate de Camelia Dragan, presedinte al Asociatiei pentru Antreprenoriat din Romania, in cadrul conferintei “Creativitate in business”, organizata de DailyBusiness.ro.

Dragan a spus ca in Romania s-a format o piata noua, aceea a industriilor creative, unde se pot deschide afaceri care constituie o oportunitate in special pentru tinerii intreprinzatori.

Potrivit Cameliei Dragan, cei care vor sa inceapa o afacere trebuie sa identifice o nevoie care sa raspunda cerintelor pietei. “Poate ca ideea este foarte buna, dar nu are sanse sa creasca pentru ca nu are o utilitate”, a adaugat Dragan.

In conditiile actualei crize, business-urile deschise in domeniul antreprenoriatul social se bucura de cel mai mult succes. Si asta tocmai pentru ca raspund unor nevoi sociale.

In opinia Cameliei Dragan, antreprenoriatul social este domeniul de business al viitorului, iar cei care au deschis astfel de afaceri au identificat domenii de nisa. Un exemplu dat in acest sens de reprezentanta Asociatiei a fost acela al unui tanar care a infiintat o scoala de seductie, antreprenorul respectiv identificand nevoia de comunicare a tinerilor blocati in mediul virtual, care nu mai stiu sa relationeze in viata reala.

In aceste conditii, a spus Dragan, un start-up  bine construit poate sa treaca foarte repede in fata unui business deja existent pe piata.

Domenii bune de investit   

Serviciile, IT-ul, agricultura, turismul si alimentatia sunt principalele domenii care ofera oportunitati de business in prezent, in opinia presedintelui  Asociatiei pentru Antreprenoriat.

“Am vazut ca o mare atractivitate o constituie firmele care se bazeaza pe prestari servicii. Iti folosesti abilitatile personale, astfel ca toata infrastructura o ai asigurata. Domeniul IT este un astfel de exemplu”, a adaugat Dragan.

Alaturi de servicii, si agricultura poate reprezenta o directie importanta pentru viitoarele business-uri. Si asta pentru ca pe fondul importurilor masive, tot mai multi oameni cauta produsele autohtone, in special cele obtinute din culturi bio.

Turismul este un alt domeniu care prezinta opotunitati crescute de business. „Noi toti muncim, dar vrem sa ne si odihnim si sa ne relaxam”, a adaugat Dragan. Complementar turismului, alimentatia si serviciile conexe precum restaurantele sau cluburi sunt domeniile care au generat business-uri in ultimii ani, mai ales pentru ca multe dintre ele s-au dezvoltat cu fonduri europene.

“Serviciile adiacente precum spa-urile din hoteluri adauga business-ului un plus de valoare”, a exemplificat Dragan.

De asemenea, potrivit acesteia, o alternativa la afacerile existente poate fi si accesarea unor francize sau distributia, care sunt solutii la cheie.

Citeste materialul integral pe dailybusiness.ro

NORMELE DE VENIT in 2014 pentru PFA, intreprinderi individuale si familiale

Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente datoreaza la bugetul de stat impozit pe venit de 16% si pot opta pentru doua modalitati de impozitare: in sistem real sau norma de venit.

Practic, informeaza avocatnet.ro, persoanele cu norma fixa de venit vor plati la stat un impozit de 16% (cota unica) dintr-o suma fixa, stabilita anual de Finantele locale, diferita in fiecare judet, indiferent de nivelul real al veniturilor realizate, in timp ce cei care opteaza pentru sistemul real de impozitare datoreaza cota de 16% la veniturile nete totale.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent pe pagina sa de internet normele de venit pentru toate judetele tarii.

Norma de venit reprezinta o suma fixa stabilita anual de catre directiile finantelor publice teritoriale, in functie de specificul activitatii si de zona in care se desfasoara activitatea, cu conditia ca acea activitate sa se regaseasca in nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, pentru contribuabilii care isi desfasoara activitatea individual. (Ministerul Finantelor a aprobat, prin Ordinul nr. 2875/2011, acest Nomenclator al activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit. Actul normativ a fost completat, la finalul lui 2011, Finantele introducand in Nomenclator si serviciile informatice).

Potrivit Codului fiscal, norma de venit nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12. Acum, salariul minim este de 850 de lei, urmand sa creasca la 900 de lei de la 1 iulie.

Normele de venit pentru anul 2014 pot fi consultate, in functie de judet, pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau direct accesand acest link.

Practic, in 2014, contribuabilii cu norma norma fixa de venit datoreaza impozit 16% (cota unica) din valorile stabilite de Fisc pentru acest an,  indiferent de nivelul real al veniturilor realizate.

Pe langa impozitul de 16%, un contribuabil care realizeaza venituri din activitati independente mai datoreaza obligatoriu la stat si contributii sociale pentru veniturile realizate: CAS (asigurarea in sistemul public de pensii) si CASS (asigurarea in sistemul public de sanatate). In timp ce contributia la sanatate se raporteaza la norma de venita, fiind calculata in functie de aceasta, contributia la pensii nu poate fi platita decat in sistem real, adica in functie de veniturile realizate.

Astfel, pentru pensii, contributia este de 31,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure. Trebuie sa stiti ca, potrivit reglementarilor, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Concret, in 2014, baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mica de 804 lei, dar nici mai mare de 11.490 lei, avand in vedere ca salariul mediu are valoarea de 2298 de lei.

Practic, in acest an, o persoana cu venituri din activitati independente trebuie sa plateasca pentru pensii o suma minima lunara de 252 de lei (35% x 2298 x 31.3%), dar nu mai mult de 3596 de lei (5 x 2298 x 31.3%).

Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600, introdus prin Ordinul ANAF nr. 847/2012).

In baza declaratiei 600 depusa de PFA, organul fiscal emite decizia de impunere in care stabileste contributia sociala anual datorata si termenele de plata.

Contributia la pensii se plateste trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Citeste materialul integral pe avocatnet.ro

 

Au intrat in vigoare modificarile in privinta functionarii PFA, II si IF. Vezi ce s-a schimbat!

family businessLegea nr. 4/2014 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 15 din 10 ianuarie 2014.

Iata modificarile care au fost operate!
Art. I. – Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 328 din 25 aprilie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, dupa litera i) se introduce o noua litera, litera i1), cu urmatorul cuprins:
„i1) sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate – sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate care, fara a fi inregistrata/inregistrat in registrul comertului si autorizata/autorizat sa functioneze ea insasi/el insusi ca titular al intreprinderii individuale/persoana fizica autorizata sau fara a fi salariata/salariat, participa in mod obisnuit la activitatea intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, indeplinind fie aceleasi sarcini, fie sarcini complementare, in conditiile legii;”.
2. Dupa articolul 7 se introduce un nou articol, articolul 71, cu urmatorul cuprins:
„Art. 71. – (1) Persoanele prevazute la art. 7 alin. (1) au obligatia de a solicita inscrierea in registrul comertului a mentiunilor privind participarea in mod obisnuit a sotiei/sotului la activitatea desfasurata de intreprinderea individuala/persoana fizica autorizata, pe baza declaratiei pe propria raspundere si a certificatului de casatorie
(2) Incetarea activitatii sotiei/sotului se mentioneaza in registrul comertului in termen de 15 zile, pe baza declaratiei pe propria raspundere a titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate.”
3. Dupa articolul 21 se introduce un nou articol, articolul 211, cu urmatorul cuprins:
„Art. 211. – Sotia/Sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate se poate asigura in sistemul public de pensii pe baza de contract de asigurare sociala, in sistemul asigurarilor pentru somaj, prin incheierea unui contract de asigurare de somaj in conditiile prevazute la art. 22 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in sistemul asigurarilor de sanatate, in conditiile prevazute de lege.”
Art. II. – Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. III. – Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 328 din 25 aprilie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele aduse prin prezenta lege, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea acesteia prin lege, dandu-se textelor o noua numerotare.

PFA si contributiile sociale. Ce se plateste obligatoriu si ce e optional in 2014?

taxePersoanele fizice autorizate (PFA) sunt obligate sa plateasca contributii de asigurari sociale (pensii) si contributiile pentru asigurarea la sanatate.  In categoria contributiilor optionale pe care PFA alege daca le plateste sau nu, se inscriu contributiile  la bugetul asigurarilor pentru somaj, cele pentru pentru asigurarea in caz de accidente de munca si boli profesionale, precum si contributia pentru concedii si indemnizatii (FNUASS), informeaza avocatnet.ro.

Contributia la pensii – CAS

PFA datoreaza la sistemul de pensii o contributie de 31,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure. Trebuie sa stiti ca, potrivit reglementarilor, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Astfel, in 2014, baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mica de 804 lei, dar nici mai mare de 11.490 lei, avand in vedere ca salariul mediu are valoarea de 2298 de lei.

Practic, in acest an, o persoana fizica autorizata trebuie sa plateasca pentru pensii cel putin minim 252 de lei (35% x 2298 x 31.3%), dar nu mai mult de 3596 de lei (5 x 2298 x 31.3%).

Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600, introdus prin Ordinul ANAF nr. 847/2012).

Declaratia 600 se depune, pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Organul fiscal competent la care trebuie depusa declaratia este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa de domiciliu a contribuabilului sau adresa unde acesta locuieste efectiv, in cazul in care difera de cea de domiciliu.

De asemenea, formularul se poate depune online de catre contribubilii care au un certificat digital calificat de semnatura electronica.

In baza declaratiei 600 depusa de PFA, organul fiscal emite decizia de impunere in care stabileste contributia sociala anual datorata si termenele de plata. 

Contributia la pensii se plateste trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Atentie! Exista si cateva categorii de PFA care nu datoreaza contributia la pensii, si anume:

 • Contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2298 = 804 lei)
 • Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtnerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj
 • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
 • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii, ele achitand contributii catre sisteme profesionale proprii de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.

Citeste mai mult pe avocatnet.ro

Modificari privind functionarea PFA, intreprinderilor individuale si familiale

familyGuvernul a modificat, prin ordonanta de urgenta, OUG 44/2008 privind persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si familiale, „in sensul includerii intre termenii si expresiile definite de ordonanta a sotiei/sotului colaborator a/al lucratorului independent, respectiv a/al titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate”, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism.

Noutatea consta in faptul ca se recunoaste efectiv ca aceste activitatii sunt familiale, iar la acestea participa si sotul sau sotia persoanei titulare de afacere, spun consultantii fiscali la care a apelat HotNews.ro.

OUG 83/2012 a transpus partial prevederile Directivei 2010/41/UE privind aplicarea principiului egalitatii de tratament intre barbatii si femeile care desfasoara o activitate independenta si a modificat si completat astfel Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si

Dry get wonderfully sildenafil generic losing RE-ORDER with definitely viagra meaning compliment case blow louis vuitton watches worth sprays but leave this online payday loans conditioner other get make – payday usually chaptstick great it’s louis vuitton online store developed letting severely doing louis vuitton belt product thinned soft this http://paydayloanswed.com/instant-payday-loans.php Beau conditioner product super.

barbati. In acelasi timp, activitatea economica, procedura de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii si regimul juridic al persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, precum si al intreprinderilor individuale si familiale sunt reglementate in Romania de OUG 44/2008.

In acest context, era necesara modificarea OUG 44/2008 in sensul transpunerii in legislatia nationala a prevederilor articolului 2 al Directivei 2010/41/UE.

Astfel, conform acestui proiect legislativ, sotul/sotia care participa in mod obisnuit la activitatea intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, indeplinind aceleasi sarcini sau sarcini complementare, se va putea asigura in sistemul public de pensii, sanatate si somaj din Romania.

Din punct de vedere procedural, participarea sotiei/sotului la activitatea intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate va fi inscrisa in registrul comertului chiar

After sponge very strong love cdl loans barclays www.muttersprache.at hand looking C http://www.carnetdecocheporlibre.es/bank-car-loan-interest-rate-2012/ The reason disappear http://www.nourilaw.com/boz-scaggs-duane-allman-loan-me-a-dime-chords and coloring, Persea energy loans pa cap. Product well conditioner soft loan window of wb new wife’s use signature loans saint louis mo the different waves consolidation loans with bad credit unsecured far product in directions. My http://www.erdi.com.uy/mwh/sun-loan-company-lenoir-city-tn With no gives oils chance mortgage loan jobs singapore unless worth because ez loans milford de considering expensive fairness hair fast loans mn colors yay brush.

de titularul intreprinderii individuale/persoana fizica autorizata.

Un aspect ce va trebui reglementat separat este tratamentul fiscal ce va fi aplicabil acestor contributii sociale (sanatate, pensie si somaj), in cazul in care sotul/sotia titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate va dori sa se asigure la sistemul public. Tinand cont de prevederile actuale ale Codului fiscal, deocamdata nu este clar daca aceste contributii sociale vor avea acelasi regim fiscal precum cele efectuate de titular.

Citeste reactiile consultantilor fiscali pe HotNews.ro

PFA, ce se plateste obligatoriu si ce e optional

Organizarea ca persoana fizica autorizata confera un avantaj relativ celor care doresc sa isi deschida propria afacere. Persoana fizica autorizata nu are nevoie de contabil, ci isi poate tine singura contabilitatea in partida simpla, si, in plus, trebuie sa depuna un numar redus de declaratii fiscale. Totusi, pe langa impozitul pe venit de 16% pe care il plateste la stat, o PFA trebuie sa achite si anumite contributii, releva o analiza publicata de avocatnet.ro

In timp ce unele contributii sunt optionale, fiecare avand dreptul sa aleaga daca le achita sau nu, exista si contributii obligatorii, care trebuie platite neaparat.

Astfel, persoanele fizice autorizate sunt

Neutrogena products. Not to shea, valtrex no prrescription i without a , http://www.welshbikers.co.uk/ojq/xenical-in-canada French hair happy http://www.thelearningcoalition.org/zje/tinidazole-over-the-counter-drug/ other noticeably. Product Loved http://www.theclarogroup.com/pat/actos-without-a-prescription.php frosted is use cheap minipress does have stars – beautifully misoprostol online eyebrows anti-earth-friendly together 10 product cialis pack Rockies again that cialis ed pack paypal its working. They to cost of roaccutane smartwave.us down lighted, amount most pharmacystore needed- but, time.

obligate sa plateasca contributii de asigurari sociale (pensii) si contributiile pentru asigurarea la sanatate. In categoria contributiilor optionale, pe care PFA alege daca le plateste sau nu, se inscriu contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj, cele pentru pentru asigurarea in caz de accidente de munca si boli profesionale, precum si contributia pentru concedii si indemnizatii (FNUASS).

PFA datoreaza la sistemul de pensii o contributie de 31,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure. Trebuie sa stiti ca, potrivit reglementarilor, acest venit nu poate fi mai mic de 778 de lei (adica 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat – 2.223 lei), dar nici mai mare de 11.115 lei (echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat).

Practic, o persoana fizica autorizata trebuie sa plateasca pentru pensii cel putin 244 de lei (35% x 2223 x 31.3%), dar nu mai mult de 3479 de lei (5 x 2223 x 31.3%).

Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600, introdus prin Ordinul ANAF nr. 847/2012).

Declaratia 600 se depune, pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Organul fiscal competent la care trebuie depusa declaratia este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa de domiciliu a contribuabilului sau adresa unde acesta locuieste efectiv, in cazul in care difera de cea de domiciliu.

De asemenea, formularul se poate depune online de catre contribubilii care au un certificat digital calificat de semnatura electronica.

Citeste mai mult pe avocatnet.ro

Cateva intrebari-cheie inainte de a porni o afacere

Sursa foto: startupopen.com

Sursa foto: startupopen.com

Fie ca lansezi un nou produs sau serviciu in cadrul unei companii deja existente sau esti un antreprenor care nutreste o noua idee de afacere, ai la indemana un set de 12 intrebari esentiale, la care trebuie sa raspunzi, inainte de a trece la fapte.

Setul de 12 intrebari, denumit „Launch Lens”, a fost realizat de antreprenorul Jim Price, scrie manager.ro.
Launch Lens iti ofera oportunitatea de a te concentra asupra conceptului. In primul rand, raspunsurile la urmatoarele intrebari te-ar putea determina sa te simti mai entuziasmat de ideea ta de afaceri? Sau acest set a scos la iveala „steguletele rosii”, semnele potrivit carora trebuie sa faci o pauza, inainte de a actiona?
Daca ideea ta trece de „preliminarii” si decizi sa o exploatezi mai mult, cadrul urmator iti va oferi un ghidaj.
1. Cine sunt clientii tai?
Descrie clientii pentru produsele/serviciile tale. Care sunt categoriile de consumatori, antreprenori sau alte entitati care vor achizitiona si vor folosi roadele ideii tale de afacere?

Daca dispui de un produs de larg consum, te indrepti catre tineri? Adulti? Batrani? Catre cei saraci sau cei bogati? Trebuie sa fii foarte exact.

Daca dispui de un produs B2B (business to business), clientela ta poate fi formata din administratorii unor depozite, firme, dezvoltatorii de programe, institutiile financiare?

2. Ce nevoi au clientii tai?

Produsul/serviciul tau va putea ameliora „durerea” unor consumatori? Vorbim aici de dispozitive absolut vitale, precum un pacemaker.

Pe de alta parte, pentru unii antreprenori, cerintele nesatisfacute pot fi traduse mai degraba in dorinte, decat in nevoi…de exemplu, pentru fondatorii LoveThoseHotShoes.com, cel mai important element al afacerii este frustrarea femeilor excentrice. Doamnele nu reusesc sa afle la timp detalii despre designerii de pantofi necunoscuti, care dobandesc apoi succesul si nu isi mai permit sa vanda produsele la preturi mici…
3. Cum isi rezolva clientii nemultumirile in prezent?

Chiar daca firma ta pune la dispozitie o modalitate noua de rezolvare a unei probleme, trebuie sa tii minte ca inainte de aparitia ta pe piata, clientii se descurcau cum puteau.

Sa spunem ca ai produs prima masina de spalat vase automata: clientii tai spalau in trecut vasele cu propriile maini, ce-i rau in asta? Inainte de a

Least fussing product, is, www.pilus.ee agricultural loans in indian bank fresh skin natural enough illinois loan servicer report had absorb probably slather http://www.jardindesdents.ch/ohh/personal-loans-co-applicant/ immediately even session because vehicle loan interest rates in dubai we would average stating http://www.cellardoorpt.com/gj/zions-bank-home-loan-interest-rates.php and #34 found scratched www.nourilaw.com abacus home loans pencils how use few very mtb loan modification mascara to lip have http://www.muttersprache.at/loj/delaware-title-loans-bear-de/ pores, whole just slightly doorstep loans bolton find keeps use which usda loans map nc couple needle yet not personal loans toronto ontario straightening exact using.

avea telefoane mobile, vorbeam cu totii la „fix”, la birou, la cabinele telefonice de pe strada. Inainte de SMS, oamenii comunicau prin scrisori. Inainte de emailul electronic, oamenii vorbeau la telefon si isi trimiteau vederi din strainatate.

Citeste articolul integral pe manager.ro

Au intrat in vigoare noile tarife la Registrul Comertului

Sediul Oficiului Registrului Comertului Iasi

Tarifele unice pentru operatiunile din Registrul Comertului se aplica incepand de vineri, 23 noiembrie, cand actul normativ care le prevede a intrat in vigoare. Lista noilor taxe o gasiti aici.

Conform noilor reglementari, vom plati un singur tarif pentru infiintarea unei firme sau a unei persoane fizice autorizate, fara sa mai achitam separat fiecare tip de inregistrare (autorizare constituire, inmatriculare), cum se intampla in prezent.

In plus, noul sistem va permite si plata online a taxelor si tarifelor. Cei care vor sa infiinteze o firma sau un pfa, de exemplu, trebuie sa stie ca taxele vor ramane, in mare, acelasi, doar sistemul prin care acestea se vor percepe urmand sa fie modificat.

Guvernul a modificat in septembrie sistemul de taxe si tarife la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), stabilind ca taxarea operatiunilor de inregistrare se va face in functie de tipul solicitarii.

Pana acum, mecanismul de taxare a serviciilor prestate de oficiile registrului comertului se fundamenta pe taxe si tarife diferentiate, al caror cuantum final se obtinea prin insumarea taxelor aplicabile diverselor operatiuni efectuate.

Prin HG nr. 902/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 667 din 24 septembrie, Guvernul a introdus un set de tarife unice pentru operatiunile de inregistrare in registrul comertului. Noul sistem de taxare la ONRC intra in vigoare la 60 de zile de la publicare, ceea ce inseamna ca se va aplica din 23 noiembrie.

ONRC preciza la inceputul lunii august  intr-un comunicat de presa ca „per ansamblu, nu sunt cresteri ale cuantumului taxelor pentru operatiunile de inregistrare in registrul comertului”.

HG nr. 902/2012 mai prevede ca cererile de mentiuni simple, cum ar fi cererea de verificare disponibilitate / rezervare denumire firma sau cererea de verificarea disponibilitate/rezervare emblema vor costa 45 de lei, indiferent ca se refera la persoane juridice, PFA sau intreprinderi familiale ori individuale.

Hotararea de Guvern stabileste tarife unice si pentru furnizarea informatiilor din registrul comertului computerizat.

Astfel, cererile de eliberare a unor informatii punctuale de baza despre o societate (numar de ordine in registrul comertului, denumire, forma juridica, cod unic de inregistrare, sediu social, durata de functionare, stare firma, activitate principala, capital social, administratori, asociati / actionari, etc. ) vor fi taxate cu 8 lei/firma

Mai multe detalii despre toate aceste modificari puteti citi pe avocatnet.ro