Ce trebuie sa stii daca vrei sa infiintezi o ASOCIATIE sau o FUNDATIE

Potrivit ordonantei 26/2000, Asociatia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, al unor colectivitati sau, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial. 

Despre asociatii

–          scopul asociatiei trebuie sa fie unul nepatrimonial

–          pot fi constituite de minimum 3 persoane

–          activitatile care se realizeaza trebuie sa fie de interes general, al unor colectivitati sau, dupa caz, in interesul nepatrimonial al membrilor

–          personalitatea juridica se obtine prin inscrierea la grefa Judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala isi are sediul

Principalele deosebiri intre asociatii si fundatii

1. Asociatiile pot fi infiintate de minimum trei persoane, fundatiile pot fi infiintate si de o singura persoana.

2. Asociatiile pot desfasura activitati si in interesul nepatrimonial al membrilor sai, fundatiile nu pot desfasura astfel de activitati; fundatiile pot desfasura activitati doar in scopul unui interes general sau al unor colectivitati.

3. Pentru infiintarea unei asociatii, patrimoniul initial ce trebuie coinstituit se ridica la nivelul salariului minim pe economie (850 in prezent, 900 de  lei de la 1 iulie 2014), in timp ce pentru infiintarea unei fundatii patrimoniul initial trebuie sa includa bunuri in natura sau numerar, a caror valoare totala sa fie de cel putin 100 de ori salariul minim brut pe economie (70.000 lei).

4. Ca forma de organizare, asociatiile sunt vazute ca structuri deschise, democratice, care iau pe decizii pe baza votului membrilor sai, pe cand fundatiile sunt considerate inchise, relativ nedemocratice, reflectand doar vointa fondatorilor. Practic, fondatorii vor controla fundatia fara alte ingerinte.

5. Asociatiile au adunari generale, care vor decide in cele mai importante aspecte, inclusiv alegerea si revocarea membrilor consiliului director, in schimb fundatia nu are adunare generala, ci doar un consiliu director desemnat de fondatori.

Pasi ce trebuie parcursi:

1. Trebuie obtinuta o dovada privind disponibilitatea denumirii asociatiei/fundatiei de la Ministerul Justitiei.

2. Redactarea statului si actului constitutiv.

3. Deschiderea unui cont si constituirea patrimoniului asociatiei in valoare de cel putin un salariu minim brut pe economie (700 lei in prezent, bani pe care ii puteti recupera dupa infiintarea asociatiei) sau in valoare de cel putin 100 de ori salariu minim brut pe economie (70.000 de lei) in cazul fundatiilor,

4. Depunerea dosarului la Judecatorie.

5. Sustinerea dosarului, dupa caz, in fata instatei de judecata si completarea actului constitutiv sau a statului cu solicitarile formulate de judecator.

6. Ridicarea incheierii de infiintare a asociatie/fundatie.

Ce documente imi trebuie?

1. Dovada disponibilitatii numelui asociatiei/fundatiei;

2. Copii dupa cartile de identitate ale membrilor fondatori;

3. Actul constitutiv si statutul asociatiei/fundatiei;

4. Documente privind sediul asociatiei/fundatiei (contract de comodat/inchiriere);

5. Dovada patrimoniului initial (suma depusa in banca in contul asociatiei/fundatiei ce urmeaza a fi infiintata);

6. Semnaturile asociatiilor in fata unui avocat sau notar (dare de data certa).

Ce drumuri trebuie sa  fac?

1. Antreprenor.eu –  de intreaga documentatie ne ocupam noi, de la obtinerea dovezii privind disponibiltatea numelui asociatiei/fundatiei, continuand cu consultanta pentru activitatile ce urmeaza a fi desfasurate, a documentelor ce trebuie intocmite, de redactarea actului constitututiv si a statului, depunerea si sustinerea dosarului in instanta si, in final, obtinerea incheierii privind infiintarea asociatiei

2. Banca – depunerea sumei ce se constituie in patrimoniul asociatiei

Cat costa?

Intre 1.500 si 1.800 lei, in functie de activitatile ce urmeaza a fi desfasurate, a numarului de membri fondatori si, mai ales, de complexitatea redactarii statutului asociatiei/fundatiei.

Cat dureaza?

Obtinerea disponibilitatii numelui asociatiei/fundatiei dureaza, de regula, 10 zile. Apoi, din momentul in care avem toate actele pe care membrii fondatori trebuie sa le depuna la dosar, solutionarea de catre instanta de judecata a solicitarii de infiintare a asociatiei dureaza, in medie, circa 20 de zile. De regula, infiintarea unei asociatii sau a unei fundatii se realizeaza deci in aproximativ o luna de zile.

De ce antreprenor.eu?

Castigi timp –  redactarea statutului este una relativ complexa si presupune minime cunostinte juridice, deci cel mai bine e sa apelezi la un specialist

Fara batai de cap – de intreaga documentatie si intregul parcurs al dosarului de infiintare se ocupa juristii nostri

Daca vrei sa infiintezi o asociatie sau o fundatie, trimite un mail pentru programare la adresa contact@antreprenor.eu