Studentii isi vor putea infiinta PFA sau intreprindere individuala fara taxe la Registrul Comertului

Noile prevederi ale Ordonantei 44/2008 privind functionarea persoanelor fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (II) si intreprinderi familiale, adoptate de deputati saptamana trecuta, stipuleaza si facilitati in ceea ce priveste deschiderea unei mici afaceri de catre studenti.

Astfel, potrivit noilor reglementari, studenţii care vor să înfiinţeze o afacere proprie sunt scutiţi de la plata taxelor pentru operaţiunile de înregistrare şi autorizare a unui PFA sau unei întreprinderi individuale prin oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale, precum şi de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenţă prestate de aceste oficii.

Ordonanta stabileste urmatoarele conditii pentru studentii care vor sa beneficieze de aceasta facilitate:

  • a) să urmeze cursurile unei instituţii de învăţământ superior acreditată în România;
  • b) să fie cel puţin în anul II de studiu şi să fi promovat, integral, la data solicitării, toate cerinţele programei de învăţământ prevăzute de senatul instituţiei;
  • c) nu a împlinit vârsta de 30 de ani.
  • d) Cererea de înregistrare şi autorizare a funcţionării PFA sau a întreprinderii individuale va fi însoţită de actul doveditor emis de instituţia de învăţământ superior, din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la lit. a) şi b)

Schimbarile adoptate de deuptati la Ordonanta 44/2008 mai prevad ca PFA-urile vor putea avea maxim 3 salariati si 5 clase de activitati CAEN, in timp ce intreprinderile vor putea functiona cu maxim 8 salariati si 10 clase de activitati. In cazul PFA-urilor si intreprinderilor individuale existente, acestea vor avea la dispozitie un termen de 2 ani pentru a se adapta la noile cerinte si a face modificarile de rigoare la Registrul Comertului, altfel risca radierea.

Despre antreprenor.eu