Ai schimbat sediul social? Afla ce trebuie sa faci ca sa primesti corespondenta la noua adresa!

Foto: antreprenor.eu

Foto: antreprenor.eu

Ati schimbat sediul social si totusi nu primiti corespondenta la noua adresa? Principalul motiv ar putea fi, daca nu luam in calcul un postas din calea afara de neserios, ca nu ati schimbat si sediul fiscal la ANAF.

Multi dintre antreprenorii care schimba din diverse motive sediile firmelor, observa cu surprindere ca la noul sediu nu primesc corespondeta. Motivul tine in principal de procedura distincta ce trebuie urmata dupa schimbarea sediului social.  Desi la Registrul Comertului firma figureaza cu un nou sediu, iar Finantele pot accesa oricand aceasta baza pentru a corela datele existente,  in practica trebuie schimbat si sediul fiscal daca dorim sa primim corespondenta la noua adresa.

Prin urmare, la Finante trebuie completat si depus formularul 050, in care se va trece adresa noului sediu social. Daca aceasta formalitate poate fi inteleasa, mai greu de explicat este de ce antreprenorul este nevoit sa aduca la ANAF toate actele doveditoare ale schimbarii de sediu social, respectiv copii dupa certificatul de mentiuni si rezolutia Registrului Comertului, precum si copie dupa contractul de inchiriere sau comodat al noului sediu. Aceste documente sunt deja in baza de date a Registrului Comertului, iar ANAF poate sa le consulte oricand.

Singura consolare in tot acest periplu birocratic ar putea fi faptul ca, spre deosebire de schimbarea sediului social, care este destul de costisitoare la Registrul Cometului (de regula circa 450 de lei plus eventualele onorarii de redactare a documentelor, intocmirea dosarului si reprezentare), pentru schimbarea sediului fiscal ANAF nu percepe taxe.

Despre antreprenor.eu