2016, cel mai potrivit  an pentru incasarea dividendelor

2016Modificarile aduse Codului Fiscal fac din 2016 cel mai avantajos an pentru incasarea dividendelor. Impozitul pe dividende scade de la 16% la 5%, astfel ca este de asteptat ca majoritatea asociatilor sau actionarilor din firme sa profite de aceasta prevedere legislativa, in conditiile in care din 2017 lucrurile se schimba din nou. Atentie insa la conditia care trebuie indeplinita pentru a plati doar 5%!

Pana anul trecut, firma platea de regula 3% impozit pe venit, daca firma avea o cifra de afaceri pana-n 65.000 de euro sau 16% impozit pe profit daca depasea aceasta suma. Dupa plata acestor dari, daca asociatii hotarau sa incaseze profitul ramas, putea scoate banii sub forma de dividende. Sumele erau din nou impozitate cu 16%. Practic, o dubla impozitare, una care nu este abolita de noul Cod Fiscal dar care este ceva mai redusa de acum incolo.

Astfel, in acest an asociatii sau actionarii din firmele care au inregistrat profit in anii precedenti pot scoate dividende, dupa achitarea impozitului pe venit sau a celui profit, platind doar 5% din suma incasata sub aceasta forma. Acest procent de 5% este insa valabil cu o conditie: asociatul sa obtina si alte venituri pentru care plateste deja CASS (contributia pentru asigurarile sociale de sanatate).

Altfel spus, daca asociatul este de exemplu si salariat, indiferent de firma unde are acest statut, impozitul pe dividende va fi 5%. Daca insa  nu obtine si alte venituri, atunci pentru suma care va fi scoasa din firma sub forma de dividende se va plati 5% impozit + 5,5% contributia la sanatate (CASS). Practic, pentru acesti din urma asociati, impozitul scade de la 16 la doar 10,5%.

In 2016, conditiile de mai sus sunt valabile pentru dividendele aferente profitului anilor precedenti (2015, 2014, 2013 etc). Deci cine hotaraste sa incaseze dividende in acest an plateste 5% sau, daca nu obtine si alte venituri, 10,5%. Din 2017 insa, indiferent daca asociatii sau actionarii obtin si alte venituri pentru care platesc CASS, ca in exemplul de mai sus, impozitul pe dividende va fi de 5% la care se va adauga 5,5% CASS, cu alte cuvinte 10,5% in total.

Despre antreprenor.eu