Ce taxe va plati la stat PFA in 2016

Foto: antreprenor.eu

Foto: antreprenor.eu

Vesti bune si proaste pentrru PFA in 2016. La 20.000 lei venituri nete anuale, o persoana fizica autorizata (PFA) care isi desfaoara activitatea intr-un spatiu comercial sau in afara sediilor, va avea de platit la stat in 2016, lunar, mai putini bani decat in 2015. Calculul este valabil pentru cei care nu erau salariati in parte si isi plateau singuri CAS-ul (pensia). Pentru ceilalti, care isi desfasoara activitatea in locuinta personala sau erau salariati in alta parte, vestile sunt mai proaste.

Noul Cod Fiscal, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016, aduce mai multe vesti proaste decat bune pentru cei care desfasoara activitati economice si sunt organizati ca.

Este recomandabil ca persoanele organizate sub forma de persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (II) sau intreprinderi familiale (IF) sa-si faca bine calculele inainte de intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal, la 1 ianuarie 2016. Ele trebuie sa decida daca raman sa functioneze astfel sau ar fi mai bine sa-si schimbe forma de organizare in microintreprinderi (SRL).

Veste proasta: CAS-ul (pensii) se plateste chiar daca esti salariat in alta parte

In 2015, persoanele organizate sub forma de PFA aveau de la platit  la CAS, daca nu erau salariate in alta parte, circa 230 lei  – contributia minima de asigurari sociale (pensii).

Din 2016, noul Cod Fiscal vine la acest capitol cu doua vesti, una buna si una proasta. Vestea proasta este ca CAS-ul se va plati indiferent daca esti sau nu salariat in alta parte; vom avea practic o dubla impunere.

Vestea buna este ca procentul scade, optional, la 10,5% din cota de 35% din salariul mediu brut. Estimand cu salariu brut de 2500 lei pentru 2016,  35% din aceasta suma reprezinta 875 lei, astfel incat suma minima pe care o vom avea de platit la CAS in 2016 va fi de circa 92 de lei (10,5% din 875 lei). E adevarat ca acest procent corespunde unui stagiu de cotizare de 1/3, deci celor care aleg aceasta optiune ”nu le merge” pensia integral. Daca opteaza pentru un stagiu integral de cotizare, atunci procentul datorat este de 26,3% (se calculeaza aplicand acest procent la 3% din salariul mediu brut), ceea ce inseamna aceeasi suma lunar ca si in acest an, circa 230 lei.

Cine nu plateste CAS

 • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ;
 • Contribuabilii al caror venit lunar estimat a se realiza nu depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal.
 • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
 • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii dar care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerica

Profil de PFA

Si acum sa facem o simulare de dari de achitat la stat anual pentru PFA care functioneaza in urmatoarele conditii:

 • Nu are salariati
 • raporteaza la ANAF veniturile in sistem real
 • realizeaza un venit net anual de 20.000 lei (din veniturile totale scadem cheltuielile), adica o medie de circa 1.666 lei lunar ”bani in mana”
 • este autorizat sa-si desfasoare activitatea la terti (la beneficiar) sau intr-un sediu care nu este locuinta.

Simulare taxe de achitat la stat pentru PFA

PFA-ul care indeplineste cumulative conditiile de mai sus, va avea de achitat la stat in 2016 urmatoarele taxe:

 • 16% impozit din venitul net circa 3.200 lei/an ( se calculeeaza astfel: din venitul total se scad cheltuielile, iar ce ramane se impoziteaza cu 16%
 • 10,5% CASpensii mimim circa 1.100 lei /an (se calculeaza astfel: din salariul mediu brut de circa 2.500 de lei se calculeaza o cota de 35%, iar din ce ramane se aplica un procent de 10,5%).
 • 5,5% CASS din venitul net – contributii la asigurarile sociale de sanatate – circa 1.100 lei/an ( se calculeaza astfel: din venitul total se scad cheltuielile, iar din ce ramane se aplica o cota de 5,5%).
 • Total de achitat la stat: 5.400 lei anual

Daca PFA-ul respectiv a optat pentru norma de venit, iar aceasta norma este aceeasi, de 20.000 lei anual, ca in simularea realizata mai sus, atunci taxele ce vor trebui achitate la stat sunt urmatoarele:

 • 16% impozit din norma de venit – 3.200 lei /an
 • 10,5% CAS din norma de venit – 2.100 lei/an
 • 5,5% CASS din norma de venit – 1.100 lei /an

Total de achitat la stat: 6.400 lei anual

De retinut ca doar PFA-urile pot opta pentru norma de venit, nu si intreprinderile individuale sau cele familiale.

Facand un calcul total, rezulta ca PFA-ul luat de noi ca exemplu va avea de achitat lunar la stat circa 450 de lei. Concluzionand, la un nivel al veniturilor nete (profit) de circa 20.000 lei anual (circa 1.666 lei lunar) pentru PFA al carui reprezentant nu este salariat in alta parte, noile modificari de taxe la stat sunt mai avantajoase din 2016, fata de 2015. El va avea de platit lunar la stat in 2016 circa 450 lei, fata de aproape 590 lei (230 lei CAS + 266 lei impozit pe venitul net + 92 lei CASS ) in 2015.

O simulare si pentru SRL

La acelasi nivel al veniturilor nete (profit), de 20.000 de lei, o microintreprindere (SRL) fara salariati ar avea avea de achitat la stat urmatoarele taxe:

 • 5% (din profit) – impozit pe dividende – 1.000 lei /anual
 • 5,5% (din profit) – CASS – 1100 lei/anual
 • 3% – impozit pe venit (3% din totalul incasarilor, cifra de afaceri. De exemplu, la venituri anuale totale de 100.000 lei, impozitul pe venit este de 3.000 lei/anual)

Evident, la un SRL daca nivelul veniturilor totale este mai mare, creste si nivelul impozitului pe venit si pe cale de consecinta, a totalului taxelor de achitat la stat.

Atentie la locul in care va desfasurati activitatea!

In modelul nostru de calcul, nu sunt incluse eventualele contributii pe care le va avea de platit PFA-ul daca are salariati. Acestea depind de numarul de salariati, nivelul acestor salarii etc. De asemenea, nu am luat in calcul faptul ca PFA-ul si-ar putea desfasura activitatea (este autorizat) intr-un imobil cu destinatia de spatiului folosit si intr-un procent care va fi aprobat locuinta. In acest din urma caz, impozitele pe spatiul folosit vor creste in functie de marirea si de autoritatile locale, prin urmare ele vor fi diferite de la o localitate la alta. Aceste reprezinta costuri suplimentare de funtionare in 2016, facand ca nivelul darilor totale de achitat la stat sa creasca.

Despre antreprenor.eu