Ce impozite vor plati microintreprinderile in 2016

Foto: antreprenor.eu

Foto: antreprenor.eu

Microintreprinderile vor beneficia in 2016 fata de anul precedent de cateva facilitati fiscale la capitolul impozit pe venit. Dar cum aproape intodeauna, cand e vorba de statul roman o veste buna nu vine singura, noul Cod Fiscal contine si cateva capcane pentru antreprenori.

IMPOZITUL PE VENIT, diferentiat in functie de numarul de salariati

La capitolul impozit pe venit, doua sunt noutatile pentru antrepreorii care conduc companii cu pana la 9 salariati:

  • Plafonul (cifra de afaceri) pana la care o companie este incadrata ca platitoare de impozit pe venit creste in 2016 de la 65.000 de euro la 100.000 euro
  • Impozitul pe venit ce se aplica aproape global microintreprinderilor care nu depaseau cifra de afaceri mentionata mai sus, se va aplica diferentiat de la 1 ianuarie 2016, in functie de numarul de salariati, astfel:

– cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care vor avea cel puţin doi salariați;

– cotă de impozitare de 2% pentru microîntreprinderile cu un singur angajat;

– cotă de impozitare de 3% pentru microîntreprinderile care nu vor avea nici măcar un salariat.

Cine plateste IMPOZIT PE PROFIT

Microintreprinderile pot opta pentru impozitul pe profit de 16% doar in una din urmatoarele situatii:

  • Capitalul social este de cel putin 25.000 de euro
  • Inregistreaza venituri din activitati de consultanta si management in proportie de cel putin 80% din totalul veniturilor
  • Desfasoara activitati in urmatoarele domenii: bancar si asigurari (exclusiv intermedieri in aceste domenii), jocuri de noroc, explorare, dezvoltare si exploatare a zacamintelor petroliere si de gaze naturale
  • Depasesc plafonul de 100.000 de euro cifra de afaceri

IMPOZITUL PE DIVIDENDE

Impozitul pe dividende scade de la 16% la 5% in 2016. Aici e o prima capcana, in sensul ca la cei 5% se adauga si o cota de 5,5 contributia de asigurari sociale (CAS), astfel incat, in realitate, scaderea este de la 16% la 10,5%.

IMPOZITUL PE SEDIUL in care se desfasoara activitatea

Cea mai proasta veste vine pentru antreprenorii care isi desfasoara activitatea in locuintele proprietate personala.

Intr-un articol publicat in ziarul Adevarul, consultantul fiscal Emilian Duca dadea un exemplu pentru o situatie ipotetica: proprietarul unui apartament în suprafaţă de 65 de metri pătraţi (situat într-un bloc din zona semicentrală a unui oraş mare) îl utilizează în scopuri comerciale şi plăteşte pentru 2015 un impozit de 91 de lei, având statut de persoană fizică, nu juridică; din 2016, el va plăti un impozit de 2.275 de lei, pentru că, deşi este persoană fizică, îşi utilizează locuinţa în scopuri comerciale.

Observăm, deci, o creştere de 25 de ori a taxei pe respectiva clădire. Una din solutii ar fi compartimentarea camerelor in care se desfasoara activitatea de celalate, folosite ca locuinta, astfel incat impozitul sa fie platit pentru o suprafata mai mica.

Despre antreprenor.eu