Ai o firma cu datorii ? Afla cum scapi de penalitati!

De cateva zile se vorbeste despre ordonanta de urgenta prin care firmele care au datorii la stat vor putea scapa de plata penalitatilor de intarziere, cu cateva conditii. O idee salutara, dar sa nu uitam insa ca suntem in Romania si lucrurile nu sunt atat de simple pe cat ar trebui. Succint, iata ceea ce ar fi bine sa stii daca ai o companie aflata in situatia de mai sus.

  • IDEEA PRINCIPALA a ordonantei este urmatoarea: iti PLATESTI DATORIA PRINCIPALA (cea din decizia de impunere intiala sau din amenda) PLUS DOBANZILE care s-au adunat de la scadenta pana in prezent si SCAPI DE PENALITATILE DE INTARZIERE.
  • Vorbim deocamdata de un PROIECT al ministerului de finante, lucrurile nu sunt batute in cuie, deci trebuie sa avem putina rabdare pana vedem forma finala in Monitorul Oficial.
  • Pentru ca multe dintre ordonante sau legi sunt facute parca special pentru a putea fi interpretate in fel si chip, va trebui sa asteptam apoi celebrele “NORME DE APLICARE”.
  • Potrivit proiectului, CONDITIILE ESENTIALE PENTRU A FI SCUTIT DE PENALITATI sunt urmatoarele: sa-ti platesti datoria principala pana cel putin la 31 martie 2016, sa-ti platesti dobanzile aferente pana la 30 iunie 2016, firma sa aiba depuse toate declaratiile fiscale la zi, cererea pentru anularea penalitatilor sa fie depusa pana cel tarziu la 30 iunie 2016
  • E foarte important SA NOTIFICI FISCUL ca intentionezi sa soliciti anularea penalitatilor; astfel, fie ca cererea de anulare iti va fi aprobata sau nu, pana la decizia finala beneficiezi de AMANAREA penalitatilor
  • NU BENEFICIAZA de aceasta facilitate fiscala contribuabilii ale caror penalitati provin din diverse contracte neonorate sau sunt in insolventa
  • DESPRE CE NU SE VORBESTE: Proiectul prevede, printre altele, ca in cazul datoriilor catre bugetele locale, Consiliile locale au libertatea de a hotara daca aplica sau nu aceasta ordonanta. Ai vazut pana acum vreo reactie a autoritatilor locale vis-à-vis de acest proiect?

Despre antreprenor.eu