PFA trebuie sa-si schimbe denumirea daca titularul isi schimba numele

Titularul unei persoane fizice autorizate isi poate schimba numele, de exemplu in cazul in care se casatoreste sau divorteaza. Intr-o astfel de situatie, este acesta obligat sa modifice si denumirea PFA, scrie avocatnet.ro

Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului prevede ca firma unui comerciant, persoana fizica, se compune din numele comerciantului scris in intregime sau din numele si initiala prenumelui acestuia.

Avand in vedere prevederile legale, persoanele care isi desfasoara activitatea ca PFA si care aleg sa isi schimbe numele, de exemplu dupa casatorie, sunt obligate sa modifice denumirea PFA-ului, informeaza ONRC pe pagina sa de internet.

Conform sursei citate, pentru a inregistra modificarea referitoare la nume si prenume, persoana fizica autorizata trebuie sa mearga la Registrul Comertului unde s-a inregistrat ca PFA cu urmatoarele documente:

  • actul doveditor al schimbarii numelui (de exemplu: certificatul de casatorie, hotararea de divort etc.), dupa caz;
  • noul act de identitate;
  • codul unic de inregistrare (CUI);
  • certificatul constatator de autorizare.

ONRC atentioneaza ca profesionistul are obligatia sa solicite inregistrarea in registrul comertului a mentiunilor privind schimbarea numelui in termen de 15 zile lucratoare de la data modificarii acestuia.

De asemenea, persoana fizica autorizata, cetatean roman sau din alte state membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European, trebuie sa mentioneze la registrul comertului daca se inregistreaza modificari, dupa caz, referitoare la domiciliul, seria si numarul actului de identitate sau seria si numarul pasaportului.

Daca nu respecta dispozitiile legii si termenele prevazute, comerciantii care trebuie sa ceara inmatricularea sau inscrierea unei mentiuni sau sa depuna specimene de semnatura ori anumite acte vor fi obligati, prin incheiere pronuntata de judecatorul delegat, la plata unei amenzi judiciare de la 50 la 500 lei, daca fapta nu constituie infractiune, se arata in Legea nr. 26/1990.

Citeste mai mult pe aceasta tema pe avocatnet.ro

Click aici daca vrei sa afli mai multe detalii despre documentatia necesara infiintarii PFA, costurile de inmatriculare sau vrei sa te programezi pentru consultanta.

Despre antreprenor.eu