Platitor sau neplatitor de tva?

tva1Trebuie spus, din capul locului, ca nu exista un raspuns universal corect/valabil la aceasta intrebare. Raspunsul tine de profilul companiei tale si a clientilor, de nivelul cifrei de afaceri prognozate, de structura veniturilor si a cheltuielilor, de beneficiarii serviciilor sau produselor tale.

Mai intai, este important de precizat ca, in cazul in care afacerea ta depaseste venituri anuale de 65.000 euro, devii automat platitor de tva, deci intrebarea din titul nu-si mai are rostul. In cazul in care ai o afacere mica,  se face, de regula, ulterior inmatricularii firmei, depunandu-se un dosar cu copii ale actelor firmei la ANAF. Iata cateva linii generale care te vor ajuta sa iei decizia corecta, platitor sau neplatitor de tva.

1. CHELTUIELILE: Daca prognozezi ca vei avea cheltuieli mari la inceput sau in activitatea operationala de baza, achizitii de bunuri (dotari, echipamente, consumabile, diverse materiale etc) si/sau servicii (utilitati, consultanta etc), trebuie sa tii cont ca aproape toate aceste bunuri si servicii sunt cu tva inclus. Bineinteles, toate aceste cheltuieli trebuie puse in balanta cu veniturile preconizate, iar daca ceea ce rezulta este o marja de profit mica, varianta de platitor de tva poate fi o optiune demna de luat in seama.

2. CLIENTI-PRETURI: O a doua problema care trebuie luata in discutie atunci cand alegi daca firma ta sa fie platitoare sau nu de tva tine de profilul clientilor tai. Prin urmare, este important daca vinzi produsele sau serviciile tale cu predilectie unor persoane fizice sau juridice. Daca clientii sunt in majoritate persoane fizice, te va avantaja varianta ca firma ta sa fie neplatitoare de tva. Vei putea astfel tine preturile mai jos (ele nu vor fi “umflate” de tva) ceea ce va influenta, in final, marja de profit a firmei tale. In plus, persoanele fizice oricum nu pot deconta tva-ul. Daca clientii majoritari sunt persoane juridice, atunci trebuie sa te uiti din nou la punctul 1 si sa vezi daca structura si nivelul cheltuielilor sunt de natura sa compenseze tva-ul cu care vei factura produsele sau serviciile tale. De asemenea, trebuie sa ie in calcul daca majoritate partenerilor tai sunt sau nu platitori de tva. Daca sunt, atunci ei vor prefera, in general, parteneri de afaceri care sunt, de asemenea, platitori de tva.

3. CIFRA DE AFACERI. Aici lucrurile sunt destul de clare. Potrivit reglementarilor in vigoare, compania ta poate fi neplatitoare de tva doar daca cifra de afaceri anuala este sub 65.000 de euro. Prin urmare, daca clientii tai sunt in majoritate persoane fizice si crezi ca nu vei avea cheltuieli mari din achizitia de bunuri si/sau servicii, ramai pentru inceput neplatitor de tva. Asa cum spuneam si mai sus, daca depasesti cifra de afaceri de 65.000 de euro, devii automat platitor de tva.

Concluzii: Este relativ mai avantajos sa optezi pentru varianta de a fi neplatitor de TVA daca:

–         preconizezi ca firma ta va avea venituri anuale sub 65.000 de euro;

–         nu ai cheltuieli mari cu achizitiile;

–         clientul tau este, in general, persoana fizica;

–         veniturile firmei provin in special din servicii si mai putin sau deloc din productie sau comert

Despre antreprenor.eu