Impozit pe venit sau pe profit?

impozitFirmele care au o cifra de afaceri anuala mai mica de 65.000 de euro sunt obligatoriu platitoare de impozit pe venit, respectiv 3% din venituri.

Exista unele exceptii, cum ar fi firmele care au in obiectul principal de activitate activitati de consultanta, bancare sau de asigurari, si care indiferent de nivelul cifrei de afaceri sunt obligate la plata impozitului pe profit (16% ) dar regula este cea descrisa mai sus.

Prin urmare, in prezent intrebarea impozit pe profit versus impozit pe venit nu mai are relevanta pe care o avea inainte,  in sensul ca, daca in trecut puteai opta mai usor pentru una dintre cele doua variante, acum conditiile sunt mult mai restrictive.

Esti conditionat, pe de o parte, de tipul de afacere pe care il ai, majoritatea firmelor fiind practic puse in situatia de a „opta” pentru impozitul pe venit de 3%, dezvantajos, de exemplu, pentru firme care desfasoara activitati de comert si nu depasesc cifra de afaceri 65.000 de euro anual.

Pe de alta parte, impozitul pe venit de 3% este relativ „avantajos” pentru firmele care au activitati de servicii si care nu au, in general, cheltuieli mari. si nu depasesc cifra de afaceri anuala de 65.000 de euro.  Din acest motiv, probabil, unii asociati  al caror business se apropie de 65.000 venituri prefera sa-si continuie activitate pe noua firma, pentru a  nu fi nevoiti sa treaca la impozitul pe profit de 16%.

Totusi, daca te apropii de o cifra de afaceri de 65.000 de euro si, in acelasi timp, ai cheltuieli mari pe firma (achizitii de materiale, investitii in utilaje, consumabile etc), rezultand o marja mica de profit la o cifra de afaceri mare, e recomandat sa alegeti impozitul pe profit de 16%.

Despre antreprenor.eu