Dezavantajele unei intreprinderi individuale

Plus and minus icons

Iata in continuare principalele dezavantaje ale intreprinderii individuale în comparaţie cu o societate cu răspundere limitată (SRL).

1. Impozite si taxe. Incepand cu 2016, cu noile modificari aduse Codului Fiscal, functionarea pe intreprindere individuala, persoana fizica autorizata sau intreprindere familala a devenit, din punct de vedere strict fiscal, mai xdezvantajoasa fata de SRL. Astfel, daca la un SRL se plateste, de regula, 3% impozit pe venit la care se adauga 5% impozit pe divinde  in 2016 (practic un impozit pe profit care se adauga celui pe venit) sau 10,5% incepand cu 2017, la un PFA sau II, cu exceptia situatiilor care se incadreaza la norma de venit, avem un impozit de 16% pe profit, la care se adauga diverse contributii (CAS, CASS), care fac ca in final, grosso-modo, un PFA sa plateasca la stat aproximativ o treieme din cat incaseaza.

2. Răspunzi cu patrimoniul personal. Destul de puţini antreprenori care aleg varianta unei intreprinderi individuale pentru a demara o afacere cunosc faptul că în momentul în care au optat pentru acest tip de organizare îşi pun la bătaie întreaga avere personală. Dacă în cazul unei societăţi cu răspundere limitată (SRL), răspunderea asociaţilor şi administratorilor se întinde, din punct de vedere material, la nivelul capitalului social, adesea în sumă de doar 200 de lei, şi a activelor deţinute de societate, în cazul unei intreprinderi individuale patrimoniul acesteia din urmă se confundă cu patrimoniul personal. Altfel spus, în eventualitatea acumulării unor datorii sau a neonorării unor contracte, titularul intreprinderii individuale riscă să-şi piardă, de exemplu, casa sau maşina personală din cauza administrării defectuoase a afacerii. E o diferenţă semnificativă şi un dezavantaj major al intreprinderilor individuale, din punctul de vedere al riscurilor, comparativ cu SRL.

3. Posibilităţi mai reduse de dezvoltare. Însăşi titulatura, “intreprindere individuală”, sugerează dimensiunile relativ reduse ale afacerilor ce se pot desfăşura sub această “umbrelă”. Dacă în cazul unei societăţi cu răspundere limitată, poţi coopta noi asociaţi, poţi mări capitalul social, în cazul unei intreprinderi individuale nu poţi decât să ai angajaţi atâţi cât îţi doreşti, nefiind posibilă copotarea unor noi parteneri în afacere. De asemenea, un dezavantaj adesea ignorat este acela că nu te poţi angaja pe propria intreprindere individuală, spre deosebire de SRL, unde asociatul sau administratorul poate fi şi angajat al societăţii respective.

 

Despre antreprenor.eu