Unde stabilesc sediul social al firmei?

birouri_intr-o_firma_de_design

Iata la ce trebuie sa fii atent atunci cand iti stabilesti sediul social al firmei.

Fiecare firmă trebuie să declare un sediu social, care devine practic adresa de corespondenţă a firmei. Sediul este foarte important, în absenţa lui firma neputând fi înmatriculată sau riscând să fie dizolvată de către Tribunal în cazul în care este deja înamtriculată dar dovada sediului a expirat.

Sediul poate fi declarat, de regulă, pe baza unui contract de comodat sau închiriere realizat între asociatul sau administratorul firmei în curs de înmatriculare şi proprietarul imobilului respectiv.

De altfel, de cele mai multe ori, asociatul sau asociaţii hotărăsc stabilirea sediului social chiar în apartamentul în care locuiesc, pe baza unui contract de comodat, astfel încât, în această variantă, stabilirea sediului social este o formalitate.

Trebuie însă să ştii că stabilirea sediului într-un apartament de bloc necesită completarea unui formular special, un acord al asociaţiei de proprietari semnat de preşedintele asociaţiei şi cativa vecini. De asemenea, dacă în acel apartament mai există sediul unei firme, trebuie să ai o schiţă a spatiului care să dovedească posibilitatea individualizării imobilului pe camere sau încăperi, astfel încât să existe posibilitatea stabilirii a două sau mai multe firme în acelaşi apartament, dar în camere, incaperi sau spatii diferite.

O a doua variantă ar fi închirierea spaţiului. Şi aici sunt cîteva aspecte importante de care trebuie să ţii cont. De exemplu, dacă spaţiul care este închiriat este tot un apartament de bloc iar proprietarul sau proprietarii sunt persoane fizice, pe lângă acordul vecinilor, va trebui să înregistrăm contractul de închiriere la ANAF (Finanţe).

Dacă spaţiul închiriat este la bloc dar este unul comercial (cu altă destinaţie decât de locuinţă) atunci va trebui să avem dovada transformării lui din spaţiu de locuit în spaţiu comercial sau a faptului că a avut de la început această destinaţie. Este important de ştiut că, în cazul în care proprietarul este persoană juridică ( o altă firmă), atunci nu mai e necesar să înregistrăm contractul la Finanţe.

Despre antreprenor.eu