Ai nevoie de un punct de lucru? Iată un pont!

birouDacă eşti la început de drum şi vrei să-ţi deschizi o afacere, fă-ţi punctul de lucru în acelaşi timp cu inmatricularea societăţii. Economiseşti timp şi bani!

Majoritatea celor care doresc să intre în afaceri îşi fac mai întâi firma, după care caută spaţiul în care ar dori să-şi desfăşoare activitatea, închiriază imobilul respectiv şi îşi deschid acolo ulterior un punct de lucru, aşa cum prevede legea. Mai puţini sunt cei care ştiu că acest traseu, altfel logic pe traseul dezvoltării unei afaceri, nu este şi cel mai rapid sau mai puţin costisitor.

Costurile pentru inamtricularea unei societăţi cu răspundere limitată (SRL), forma de organizare întălnită cel mai des pentru cei care iau drumul antreprenoriatului, sunt de circa 1000 lei, incluzând aici taxele Registrului Comerţului, onorariile pentru consultanţă şi redactarea documentelor si reprezentare. Dacă deschidem punctul de lucru al societăţii în acelaşi timp cu inmatricularea societăţii, costurile rămân neschimbate, deci nuvom avea costurile suplimentare care apar daca infiintam punctul de lucru ulterior inmatricularii societatii.

Tot ce avem de făcut este să încheiem contractul de închiriere sau comodat pentru spaţiul în care vrem să ne desfăşurăm activitatea şi să-l depunem la dosarul pe care-l înregistrăm la Registrul Comerţului. Bun, dar cum putem încheia contractul dacă firma noastră încă nu există?

Simplu! Contractul se încheie între proprietarul imobilului respectiv şi firma pe care vrem s-o înfiinţăm, prin reprezentantul ei, asociat sau administrator, pe baza rezervării de denumire. Atfel spus, dovada rezervării denumirii firmei e un document care ar trebui să fie suficient pentru a încheia contractul de deschidere a unui punct de lucru. E adevărat, sunt proprietari reticenţi care acceptă încheierea contractului doar după ce firma e deja înmatriculată (are un certificat de înregistrare), dar din punct de vedere legal, poţi încheia contractul în forma menţionată anterior.

De asemenea, e important de ştiut că pentru un anumit tip de activităţi care se vor desfăşura la punctul de lucru, pe lângă autorizarea la Registrul Comerţului e posibil să fie nevoie de aprobări sau avize speciale, cum este cazul, de exemplu, unităţilor de alimentaţie publică – baruri , restaurante, fast-food. Dar despre toate acestea vom vorbi într-un alt articol, în care vom analiza tema autorizării activităţilor.

Despre antreprenor.eu