Noile modificari ale Codului Fiscal intra in vigoare la 1 septembrie

Ministerul Finantelor Publice va introduce de la 1 septembrie accize la bijuteriile din aur si platina, cu exceptia verighetelor, nivelul accizei fiind de 1 euro pe gram pentru aurul sub 14K si doi euro pe gramul de aur de peste 14K, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal. Tot de la 1 septembrie se aplica si TVA de 9% la paine.

Confectiile din blanuri naturale vor suporta o acciza de 50 de euro pentru cele care costa sub 1.500 de euro, acciza crescand gradual. Masinile noi si rulate (din import) cu motoare peste 3.000 cmc vor fi accizate cu 1 euro pe cmc, pentru cilindreea care depaseste nivelul mentionat, armele si cartusele vor fi accizate gradual, la fel ca si navele cu vele.

Iata si alte modificari:

  • Inregistrarea in scopuri de TVA  a unei persoane impozabile se anuleaza in cazul in care asociatii persoanei impozabile infiintate potrivit Legii societatilor nr. 31/1990 au inscrise in cazierul fiscal fapte de natura infractiunilor, dar numai in situatia in care acestia sunt reprezentativi, respectiv daca detin minimum 10% din capitalul social al societatii. Masura are drept scop evitarea situatiilor in care datorita unui asociat nesemnificativ, care nu poate influenta activitatea unei societati, dar care ar avea astfel de fapte in cazierul fiscal, ar conduce la prejudicii pentru societatea comerciala datorita anularii inregistrarii sale ca platitor de TVA.
  • Persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA pentru ca nu au depus deconturi de TVA pe o perioada de 6 luni sau doua trimestre calendaristice consecutive, se pot reinregistra oricand in scopuri de TVA, daca prezinta deconturile nedepuse la termen si o cerere motivata din care sa rezulte ca se angajeaza sa depuna la termenele prevazute de lege deconturile de taxa. Aceste prevederi se aplica tuturor persoanelor carora li s-a anulat inregistrarea incepand cu data de 1 august 2012. Au fost eliminate prevederile potrivit carora aceste persoane nu mai aveau posibilitatea sa se reinregistreze in scopuri de TVA daca fapta era repetata, intrucat interzicerea inregistrarii pe termen nelimitat contravine principiilor echitatii fiscale.

Citeste articolul integral pe hotnews.ro

Despre antreprenor.eu